пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

22.Проблематика та художня своєрідність поеми Д.Алігєрі «Божественна комедія».

Данте Аліг’єрі стояв у витоків європейського руху Відродження, підіймаючи в своїх творах вічні проблеми життєвих цінностей, самовизначення, любові та моралі. «Божественна комедія» від початку до кінця пройнята духом цієї проблематики, духом суперечливої епохи повернення до ідеалів Античності. Автор допомагає читачеві пройти все пекло і через чистилище потрапити до раю, таким чином показуючи можливий шлях спасіння. Увесь твір супроводжує незмінна тріада: природний світ, власна драма автора, історія суспільства.

«Лишайте сподівання всі, хто входить,» – такими словами зустрічає читача Пекло. Ця фраза змушує згадати, що надія – один із життєдайних джерел людини. Але в пеклі немає місця надіям. З кожним його колом ми автор переконує: чим глибше в людську душу в’ївся матеріальний гріх, тим жахливіша кара його чекає. Але разом із письменником ми приходимо до висновку, що люди самі перетворюють своє життя на пекло ще до смерті, не залишаючи в ньому місця для любові, віри, надії.

Після цього письменницька думка прямує до Чистилища, де блукають душі тих, хто грішив на заздрісність, марнотратство, гординю, скупість, ненажерливість. Ця сцена допомагає зрозуміти ще одну проблему людства: втрата совісті, самостійності волі і мислення.

І ось нарешті після підйому на гору Чистилища перед читачем відкривається новий світ добра і краси. На берегах Святосяйної річки видно яскраві квітки – це душі праведних людей, що слідували законам Божим. Вище розташований престол Бога. Захоплений красою цього місця, автор переконується любов творить цей світ. Любов облагороджує людини, робить її світлішою, досконалішою.

Митець вважав, що написав свій твір за волею Бога, від його натхнення. Він хотів донести до людей ідею всеохоплюючої любові, щоб люди позбулися полону егоцентризму і жадібності, таким чином дозволивши собі вступити у оновлене життя.


05.12.2014; 18:45
хиты: 211
рейтинг:0
Гуманитарные науки
литература
средневековая литература
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь