пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

21. «Божественна комедія» Данте Алігєрі :особливості жанру,композиції,алегоризм твору .

Комедія писалася майже 14 років. Данте розпочав роботу над головним своїм твором у 1307 році, коли був у вигнанні. Поштовхом до написання був сон, який наснився йому напередодні Великодня в 1307 році.Слово «божественна» додав вже після смерті Данте Дж. Боккаччо. Для поета це бу­ла комедія (як поєднання піднесеного з повсякденним і тривіальним). А комедією твір був названий тому, що починався сумно, але мав щасливий кінецьЗа своєю формою цей твір — своє­рідна подорож у потойбічний світ, здійснена Данте у художній уяві, видінні. Твір мав і морально-практичну мету — показати середньовічній людині й усьому людству шлях до спасіння. У своїй подорожі Данте хотів висвітлити глибокий зміст трьох шарів бут­тя: свою власну думку, історію суспільства та світ природи.

Комедія складається з 3 частин: « Пекла» , «Чистилища» , «Раю». Три части­ни — це три світи, де водночас жив Данте: реальне життя, яке багато в чому було схоже на пекло; чистилище внутрішньої боротьби та рай віри, яку ніколи не втра­чав поет. Головні одиниці виміру в поемі — трійка й дев'ятка, числа Святої Трійці, число Беатріче (трійка, помножена на себе). В кожній частині 33 пісні. Частина «Пекло» складалася з 34, що порушило гармонійність цілого. Всі частини закінчувалися словами «зоряні стелі»: зірка — це символ не­бесної цілі й астрономічне поняття, погодинний орієнтир у подорожі Данте. Напи­сана «Комедія» у досить складній формі — терцинами.

Аллегоричность поеми була помічена ще у період автора. Поділ образів грішників, які покаялися, і тих, що не змогли покаятися, теж має алегоричне значення. Політичний підтекст надає поемі особливе звучання. Небайдужість автора до політичних проблем  на той час виявляє у ньому громадянина-патріота своєї батьківщини. Об'єднання філолофсько-релігійних, моральних і розширення політичних мотивів в поемі ставлять її в ряду зустрічей за найкращими витворами людства всіх часів і народів.


05.12.2014; 18:44
хиты: 204
рейтинг:0
Гуманитарные науки
литература
средневековая литература
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь