пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

10.11. Загальгі особливості німецького героїчного епосу. « Пісня про нібелунгів»» її трагічний характер, особливості сюжетної побудови, система образів.

Німецький епос XII—XIII ст. запозичений з племінних епічних пісень. Він не був до певної міри національним, як французький чи іспанський епос. Його герої не виступали захисниками батьківщини чи народу від загарбників. їхні богатирські подвиги обмежувалися інтересами особистими чи сімейно-родинними. Основною постаттю циклічних об'еднань племінних розповідей став Етцель (Аттіла) — про­водир гунів (кочового народу), який здійснював спустошливі походи проти різних народів.

Поема «Пісня про Нібелунгів» (близько 1200 р.) дійшла до нас в десяти повних рукописах. Автор її—лицар чи людина, яка про­водила своє життя в колі лицарів, змалював трагічне минуле, відтворив сучасну для нього епоху. Головним мотивом став мотив зіткнення добра й зла.«Пісня про Нібелунгів» — монументальний твір, який налічував 39 «авентюр» (пі­сень. частин).Головна тема поеми — показ феодальної суперечки та зображення родинно- побутових мотивів, а ідея — засудження жорстокості феодальних суперечок, вчин­ків, які несли горе народним масам. Успіх роману забезпечила не тільки любовна тематика - роман приваблює розкриттям духовного світу героїв, спробою розкрити психологію кохання, що було невідомим для інших середньовічних жанрів. Привертають увагу також картини тогочасного побуту, зображення людей різних прошарків, звичаїв, «божих судів» та ін.

Сюжет твору простий. При дворі бургундського короля з'явився богатир Зігфрід Нідерландський, який уславився своїми подвигами ще в юнацтві. Він подолав нібе­лунгів, заволодів їхнім великим золотим скарбом. Відібрав під час битви у карлика Альбериха шапку-нсвиднмку, вбив страшного дракона і викупався в його крові. З того часу він став нездоланним.

Королевич відвідав багато земель, перевіривши свою богатирську силу. Його врода й сила викликали загальне захоплення. До Зігфріда доходили чутки про не­звичайну вроду сестри бургундського короля Крімхільди, тому він вирішив приїха­ти до Вормсу просити її руки. Батьки не дуже хотіли відпускати сина, оскільки їм була відома сила і гордість бургундкн.

Взявши з собою дванадцять відважних лицарів. Зігфрід вирушив у дорогу. Ці­лий рік він провів при дворі короля, весело розважаючись. Юна красуня знаходила­ся під захистом своїх братів: Гунтера, Гернота і Гізельхера. Герой не мав можливо­сті бачити її, а вона таємно милувалася ним з вікна.

Коли король саксів Ліутгер разом з королем Ліутгастом оголосив війну бургундам, Зігфрід прийшов на допомогу Гунтеру. З тисячею найкращих бургундських воїнів і своїми супутниками він вирушив у похід. Після перемоги повернувся до Вормса, захопивши з собою полонених. На честь переможців Гунтер влаштував свято, на якому була присутня Крімхільда зі своєю матір'ю. Свято тривало дванад­цять днів. Крімхільда щодня виходила до гостей. Полум'я кохання охопило юнака та дівчину. Коли усі гості почали роз'їжджатнся. Зігфрід теж вирішив повернутся додому, та Гізельхер умовив його залишитися.

Король Гунтер побажав укласти шлюб з ісландською королевою — воїном Брунхільдою. Допомогти здійснити свій намір попросив Зігфріда, пообіцявши йому руку своєї сестри. Однак ця допомога була пов'язана з брехнею: богатирський по­двиг, здійснення якого було запорукою успіху сватання, вчинив не Гунтер, а Зігф­рід за допомогою плаща-невидимки. Брунхільда не могла не помітиш доблесті Зі­гфріда, але її запевнили, що він лише васал Гунтера. Вона сумувала через мезальянс, в який вступила сестра її чоловіка, тим самим принизивши її станову го­рдість.

Зваживши на прохання Брунхільди, через сім років Гунтер запросив Зігфріда і Крімхільду до себе. Під час суперечки королев (чий чоловік кращий) розкри­лася неправда. З'ясувалося, що кращий Зігфрід, бо це він зняв з Брунхільди каб­лучку і пояс цнотливості під час шлюбної ночі. Обурена і ображена королева вирішила помститися Зігфріду. Васал Гунтера Хаген здійснив помсту під час полювання. Він по-зрадницьки  вбив Зігфріда, а його золотий скарб, колись від­войований у казкових нібелунгів, дістався королю Бургундії. Хаген заховав його у водах Рейну.

Минуло 13 років постійного приниження Крімхільди. Гунський правитель Етнель став вдівцем і шукав собі дружину. До нього дійшли чутки про вдову Крімхі­льду. Він відправив послів у Вормс. Після довгого опору вдова погодилась на дру­гий шлюб: вона хотіла помститися за смерть коханого.

Через 13 років Крімхільда одержала дозвіл у Етцеля запросити братів і Xагена до себе в гості. Бургунди прийняли запрошення гунського правителя, хоча знали, що це небезпечно. Після приїзду на землі гуннів виникла суперечка, яка перетвори­лася у справжню різанину, де загинуло багато людей. Підмовлені Крімхільдою гу- нни напали на гостей. За її наказом був підпалений замок разом з людьми. У стра­шних муках загинули сотні людей. Розлючена Крімхільда, не дізнавшись про таємницю скарбів, наказала вбити Гунтера, а потім своїми руками вбила Xагена. Старий Xільдебранд, єдиний дружинник короля Дитріха Бернського, покарав і Крімхільду за її кровожерність. Живими залишилися Етцель і Дитріх. Так загинули нібелунги.

У пісні втілені ідеали феодального суспільства: ідеал васальної вірності сюзере­ну і лицарського служіння дамі, ідеал володаря, який турбувався про добробут під­леглих.

Крімхільда — зразок німецької жінки Середньовіччя. Вона не лише відчувала любов, а й керувалася глибокими моральними принципами. Віддавши назавжди своє серце коханому, вона ніколи не прагнула забрати його назад. Вона хотіла ко­хання і готова була на самопожертву. Жіночність, м'якість, доброта поєднувалися в ній із суворою мораллю.

Гунтер — бургундський король. Спочатку він був показаний могутнім, велико­душним і мудрим правителем, який піклувався про своїх рідних і підданих. З часом дуже змінився, перетворився на негативного, злого короля. Він усунув свого коли­шнього товариша і союзника Зігфріда, не перешкодив вбивству, прийняв сторону не сестри, а дружини. Піддавшись на умовляння Xагена, позбавив Крімхільду скар­бу нібелунгів. Зігфрід — королевич, переможець нібелунгів. Йому притаманні всі риси ідеаль­ного епічного героя: богатирська сила, шляхетність, мужність, чесність, гідність, скромність, відданість дружбі і коханню. Він не історична особа, а героїзований ка­зковий персонаж. У ньому поєднані риси героя міфів і казок з рисами лицаря. Образ Дитріха Бернського з'являвся епізодично, проте видно, що поет ставився до нього з повагою. Тільки він зміг перемогти в єдиноборстві найсильніших у світі воїнів — Гунтера і Гашена. Дитріх — головна постать національного німецького епосу і втілення народного ідеалу.

Xаген — вірний васал Гунтера. Він сильний, хоробрий, кровожерливий, підступний і хитрий. На його рахунку два страшні злочини — вбивство Зігфріда і маленького сина Крімхільди Ортліба. Він убив Зігфріда не лише тому, що був васалом Брунхільди і знав бажання своєї панни (хоча прямо про це вона його й не просила), а тому, що хотів усу­нути його як ідеал, що постійно нагадував бургундам про їхню власну недосконалість. Трістана та Ізольди залишила помітний слід у світовому мистецтві. Так, за мотивами цього роману Р. Вагнер створив відому музичну драму «Трістан та Ізольда», Леся Українка написала прекрасну поему «Ізольда Білорука».


05.12.2014; 18:41
хиты: 243
рейтинг:0
Гуманитарные науки
литература
средневековая литература
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь