пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Розвиток культури України на сучасному етапі

Проголошення незалежності України ств принципово нові умови для розвитку нац культури. Головним завданням культурного будівництва стало нац-культурне відродження України. У 1991 ВРУ прийняла З «Про освіту» , де школа визначалася як основа дух. розвитку держави. Реалізація З передбачає зміцнення матеріально-технічної бази освіти, видання нових підручників, урізноманітнення форм і методів навчання, широке впровадження в навч. процес досягнень науки і техніки. Важливим завданням є забезпечення виконання в навчальних закладах «Закону про мови в УРСР», прийнятого ще в 1989, що передбачає перехід на україномовний режим навчального процесу.

Наука: її  центром, як і раніше, залишається Академія наук, якій надано у 1994  статус національної. Серйозними проблемами є недостатня розробка фундаментальних досліджень і дуже слабке впровадження нових технологічних досягнень у виробництво. Попри фінансові та ін труднощі  Україна бере участь у найбільших міжнародних програмах століття, напр, космічних програмах «Морський старт», «Глобалстар». Вперше запрацювала нац укр станція в Антарктиді. Визначні успіхи досягнуті у сфері гуманітарних наук, особливо історичній.

Літ:  Унаслідок більшої свободи, відкритості укр суспільства до іноземних впливів та значно ширших контактів з літературами ін країн сучасна укр літ здебільшого відрізняється від радянської та класичної зверненням до досі заборонених тем (Голодомор, сексуальність, наркотики, і т. д.), використанням нових стилістичних прийомів (постмодернізму, неоавангарду, нецензурна лексика, уживання суржику), різноманітністю та змішанням жанрів, своєрідною епатажністю, а також осмисленням соц проблем та історпам'яті. Найвідомішими письменниками і поетами сучасності є : С. Жадан, Ю. Андрухович, Т. Прохасько, І. Карпа, С. Ушкалов, Л. Дереш та ін..

Кіно: Деякі позитивні зсуви помітні в кіномистецтві, ств україномовні фільми. На 36 кінофестивалі в Сан-Ремо укр фільму «Ізгой», ств за мотивами повісті А. Димарова, присуджений Гран-прі.

Театр: Важливий внесок у розвиток театрального мистецтва в 90-х pp. внесли режисери Р. Віктюк, С. Донченко, Б. Шарварко, актори Н. Сумська, А. Хостікоєв, Л. Задніпровський.

Музика: Також можна зазначити про значний успіх України на пісенному конкурсі «Євробачення», на якому у 2004 Руслана Лижичко зайняла 1 місце. Але, на мою думку, для сьогочасної укр естради характерна стрімка деградація. З’являється чимало однакових «конвеєрних» груп та колективів, основу яких скл намальовані «барбі» котрі насправді жодного таланту не мають. Одні назви гуртів чого варті, напр : «Пающие трусы», «SMS» тощо. Тексти пісень, які виконують ці гурти настільки примітивні, що скл. враження, що їх писали душевнохворі люди. Але попри загальну невтішну картину все ж залишаються острівки надії в укр. культурі, а саме такі гурти як:  «Океан Ельзи», «Illiusion», «Мандариновий рай»,  та ін.

Спорт: Важливим досягненням укр.  спорту став вихід національної збірної з футболу, під керівництвом Олега Блохіна, до 1/4 фіналу чемпіонату світу з футболу у 2008 році. Також велика подія – проведення Євро-2012 в Україні та Польщі.

Отже, нац відродження України неможливе без підйому культури, науки й освіти. Необхідно закріпити і розвити ті позитивні зсуви, що відбуваються у сфері культури.

 

 


10.08.2015; 17:13
хиты: 210
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь