пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Німецько-фашистський окупаційний режим в Україні. Народна боротьба на окупованій території.

Протягом одного року німецькі війська та їх союзники окупували територію України і встановили на ній «новий порядок». Окупаційна політика здійснювалася відповідно до плану «Ост». За цим планом Україна розглядалася як життєвий простір для німецького народу. Народи, які населяли окуповані території, підлягали знищенню або виселенню. Та частина, що залишалася, перетворювалась на рабів. Після завершення війни на захопленні землі передбачалося пересилити 8-9 млн. німецьких колоністів.

Окупанти фактично ліквідували саме поняття «Україна,Західноукраїнські землі під назвою «дистрикт Галичина» відійшла до генерал-губернаторства, створеного на території  Польщі. Румунії були передані південні райони під назвою «Трансністрія». Решта територій відносилась до рейхкомісаріату «Україна».

Опорою окупаційного режиму були різноманітні каральні органи,спеціальні підрозділи здійснювали політику геноциду. В Україні з’явилися гетто та концентраційні табори.Найбільшими місцями  загибелі мирних громадян стали Бабин Яр у Києві, Дробицький Яр у Харкові, Доманівка і Богданівка на Одещині.

У величезних масштабах відбувалось економічне пограбування України : вивезення продовольчих ресурсів,устаткування заводів і фабрик, сировина і матеріали, навіть чорнозем та фруктові дерева.

Жорстокий окупаційний режим викликав могутній опір загарбникам.

У червні 1942 р. було створено Український штаб партизанського руху, що став керівним органом збройної боротьби партизанів проти німецько-фашистських загарбників.Наприкінці 1942 p. у тилу ворога діяли великі, добре озброєні й керовані з центру з'єднання під командуванням О.Федорова, С.Ковпака, О.Сабурова, та ін.

Всього протягом війни партизанські з'єднання України провели 19 рейдів . За 1941 - 1945 pp. у партизанських загонах і з'єднаннях налічувалося більше 500тис осіб.

Протягом 1944 р. партизани України своїми силами звільнили від окупантів 45 міст і районних центрів, підірвали 1034ешелони.

 


 

 

 

 

 

 

 


10.08.2015; 17:13
хиты: 204
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь