пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Оборонні бої в Україні влітку і восени 1941 р. Причини невдач Червоної Армії.

На світанку 22 червня 1941 р. Німеччина та її союзники без оголошення війни почали наступ на трьох стратегічних напрямках. Група армій «Південь» мала окупувати Україну. Їй протистояли 80 дивізій Київського особливого і Одеського військових округів, розгорнутих у перший день відповідно у Південно-Західній і Південний фронти. Ці фронти за живою силою та технікою відчутно  переважали противника. Зокрема вони мали 5625 танків проти 850 в групі армій «Південь» і 2700 літаків проти 1300.

У липні-серпні розгорнулися вирішальні бої за Україну. 11 липня 1941 р. розпочалась героїчна оборона Києва, яка примусила ворога у середині серпня припинити наступ. Відмовившись від лобової атаки, ворог зумів на початку вересня обійти київське угруповання (Південно-Західний фронт) з флангів, створивши загрозу оточення. Єдиним способом врятувати радянські війська від оточення було негайне залишення Києва. Але Й. Сталін категорично заборонив це, що дало змогу німецьким військам оточити основи радянських військ в Україні. Лише 17 вересня Й. Сталін дозволив залишити Київ, але було вже пізно. У полон - 650 тис. радянських воїнів. Під Лохвицею загинув командуючий Південно-Західним фронтом М. Кирпонос.

Катастрофа під Києвом відкрила німцям шлях на Харків, Донбас, Крим. Лише ціною значних зусиль на середину жовтня вдалося зупинити наступ німецьких військ. А поразка їх під Москвою (грудень 1941) повністю зірвала плани «блискавичної війни».

Катастрофічні поразки пояснювалися кількома причинами:раптовість фашистського нападу,  міжнародна ізоляція Радянського Союзустратегія Москви була розрахована тільки на наступальну війну; матеріальна непідготовленість до війни, відсутність надійних союзників,армія втратила досвідчені командирські кадри під час Великого терору, 90% командних посад зайняли люди без вищої військової освіти; розпорошення сил Червоної Армії на кордонах, радянське суспільство було тероризованим і роз’єднаним.

 

 


10.08.2015; 17:13
хиты: 195
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь