пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Політичний та соціально-економічний розвиток Союзної Республіки Югославії в 90-х роках ХХ - на початку ХХІ ст.

На спільному засіданні скупщин Сербії та Чорногорії 27 квітня 1992 р. було ухвалено рішення про «кон-тинуїтет» державного, міжнародного та правового статусу СФРЮ в новому утворенні - Союзній Республіці Югославія (СРЮ) та прийнято її конституцію. В основному законі СРЮ зазначалося, що Сербія та Чорногорія об'єднані єдиним еконо­мічним простором, який не порушує суверенітету й самостійності обох республік. СРЮ не тільки визнала незалежність усіх югославських республік, а й не мала до них будь-яких тери­торіальних претензій. Народна скупщина СРЮ складалася з двох палат - «віча громадян» і «віча республік» та обирала президента союзної держави, повноваження якого, однак, залишалися нечітко визначеними.

За підсумками виборів, у травні 1992 р. були сформовані нові союзні та місцеві органи влади. Більшість депутатських мандатів у «вічі громадян» отримали сербські соціалісти -СПС (лідер - С Мілошевич), радикали - СРП (лідер - В. Ше-шель) і колишні черногорські комуністи (лідер - М. Булатович).

У червні 1992 р. Народна скупщина обрала президентом СРЮ сербського письменника Д. Чосича, а союзний уряд очолив громадянин США М. Панич. Керівництво СРЮ намагало­ся проводити конструктивну політику, спрямовану на встанов­лення співробітництва з різними країнами й міжнародними організаціями та досягнення компромісу щодо врегулювання балканської кризи. Однак заяви Д. Чосича про готовність ви­знати повну незалежність колишніх югославських республік та інші сміливі пропозиції спричинили спротив президента Сербії С Мілошевича, який став домагатися усунення Д. Чосича з по­сади президента СРЮ, що й було здійснено голосами соціалістів і радикалів.

Новим президентом СРЮ обрали 3. Лалича, проте його фактично відсторонили від вирішення державних справ, а функції глави союзної держави в дійсності виконував С Міло­шевич, який проводив усі важливі переговори, представляв Югославію за кордоном, приймав рішення та підписував доку­менти від імені СРЮ. На парламентських виборах в Сербії у грудні 1993 р. СПС підтвердила своє лідируюче становище в суспільстві.

МІЛОШЕВИЧ СЛОБОДАН (Нар. 1941)

Народився в родині православного священика у місті Пожаревац. З 1959 р. - член СКЮ. У 1960-1964 pp. - студент юридичного факультету Бел­градського університету. У 1963-1966 pp. - секретар університетського комітету СК Сербії. У 1966-1969 pp. -радник голови скупщини Белграда з економічних питань, керівник інформаційної служби скупщини. У 1969-1978 pp. -заступник генерального директора, з 1973 р. - генеральний директор об'єднання «Тех-ночас». У 1978-1983 pp. - голова об'єднаного банку Белграда. У 1984-1986 pp. - голова Белградського міськкому СК Сербії. У 1986-1990 pp. - голова Президії ЦК СК Сербії, член Президії ЦК СКЮ. У 1990-2000 pp. -голова Соціалістичної партії Сербії. У 1990-1997 pp. -президент Сербії. У 1997-2000 pp. - президент СРЮ.

Розпад СФРЮ призвів до міжетнічного конфлікту, який нев­довзі переріс у громадянську війну. У цих умовах керівництво СРЮ стало на захист сербів у Хорватії та БіГ. Коли у квітні 1992 р. боснійські серби почали боротьбу за відокремлення від БіГ, Сербія стала надавати останнім всебічну військово-політичну допомогу. Тоді Рада Безпеки ООН 30 квітня 1992 р. оголосила Сербію «агресором у БіГ» та розпочала щодо неї широкомасштабні санкції, які фактично доповнювали санкції ООН проти ОФРЮ, запроваджені у вересні 1991 р. Санкції включали повне торгове ембарго, припинення всіх фінансових операцій, авіаперевезень, наукового, технічного, культурного й спортивного співробітництва. Нові санкції забороняли тран­зит товарів та будь-які транспортні і транзитні перевезення че­рез СРЮ, закривали всі морські та річкові порти, перекрива­ли газопроводи. У 1993 р. були заблоковані всі югославські рахунки в іноземних банках. Для зв'язку із зовнішнім світом громадянам СРЮ залишали телефон, залізничний та пошто­вий зв'язок.
 

Запровадження санкцій серйозно підірвало економіку СРЮ, лише прямі збитки якої за три роки досягли 45 млрд доларів. Відсутність сировини, запчастин, ринків збуту та при­пинення зарубіжних капіталовкладень загальмували або зве­ли до мінімуму діяльність багатьох підприємств країни. Кількість безробітних у середині 90-х років досягла майже 800 тис. осіб.

За підсумками виборів до скупщини Сербії у грудні 1992 р. найбільшу кількість голосів отримала СПС, за нею йшла СРП. За підсумками виборів президента Сербії главою республіки був обраний (58 % голосів) лідер соціалістів С. Мілошевич.

Упродовж 1993 р. керівництво СРЮ робило спроби фінан­сової стабілізації в країні за допомогою запровадження конт­ролю над цінами, обмеження зростання зарплати, проведен­ня девальвації динара. Восени для населення було запрова­джено талони на деякі продукти харчування. У січні 1994 р. союзне виконавче' віче почало здійснювати програму еко­номічної стабілізації, в основу якої було покладено нео-кейнсіанський підхід. У обіг ввели новий конвертований динар (один до одного відносно німецької марки), запровадили жорстку систему стягування податків та різко зменшили витра­ти на оборону, освіту, науку й охорону здоров'я. У галузі зовнішньої політики керівництво СРЮ фактично відмовилося від реалізації гасла «усі серби - в одній державі» та почало пошук взаєморозуміння з лідерами Хорватії, мусульмано-хор-ватської федерації в БіГ та міжнародними організаціями для розв'язання питання статусу сербського населення.

Припинення громадянської війни в Хорватії та БіГ, пов'яза­не з укладенням Дейтонських та Паризької мирних угод, підписання «Основного договору» про Сремсько-Баранську об­ласть та прийняття рішення РБ ООН (вересень 1994) про част­кове скасування санкцій проти СРЮ створили певні умови для поступового виходу федерації з кризового стану. За рішенням РБ ООН (листопад 1995) санкції проти Югославії призупи­нялися на невизначений строк, а після підведення підсумків жовтневих 1996 р. виборів у БіГ - скасовані у повному обсязі.

У листопаді 1995 р. союзний уряд оприлюднив другу «програму економічної стабілізації країни», згідно з якою об­межувалися адміністративні методи господарювання, а пере­вага надавалася ринковим механізмам, створювалися умови для іноземних інвестицій, вживалися заходи щодо стабілізації динара. Проте реалізація програми затрималася майже на рік, протягом якого тривав спад виробництва та знижувався рівень життя. У Чорногорії, яка мала статус вільної економічної зони, за рахунок тіньової економіки й контрабанди еко­номічний стан був трохи кращий. Водночас відбувалася посту­пова реінтеграція СРЮ в ООН, НБСЄ, МВФ, МБРР та інші міжнародні організації. Умовою цього було виконання країною низки внутрішніх перетворень та врегулювання зовнішньополітичних проблем.

У другій половині 90-х років головна увага югославського суспільства була прикута насамперед до внутрішніх проблем: модернізації економіки, підвищення добробуту громадян, ста­тусу албанського населення Косова, долі біженців. Демокра­тична опозиція виступала із звинуваченнями правлячих партій (СПС й ДПСЧ) в авторитарному стилі керівництва, обмеженні прав та свобод громадян.

На виборах до Народної скупщини СРЮ та місцевих орга­нів влади у листопаді 1996 р. найбільшу кількість депутатських місць (64 із 138) здобула правляча коаліція, очолювана СПС. Опозиційні демократичні сили - ДПС, СРО та Громадянська спілка (ГС), об'єднавшись у блок «Єдність», отримали 22 депу­татських мандати. На виборах до місцевих органів правляча коаліція перемогла у 75 % виборчих округів, але у Белграді та великих містах поступилася представникам опозиції. Албанці Косова бойкотували вибори.

Після анулювання Верховним судом Сербії результатів голосування в округах, де партії правлячої коаліції зазнали поразки, опозиція звинуватила уряд у зловживанні владою та вивела своїх прихильників на вулиці. Багатотисячні демон­страції протесту в Белграді та інших містах тривали до січня 1997 р. Країна переживала гостру політичну кризу. Від прав­лячої СПС дистанціювалася частина керівництва Чорногорії на чолі з прем'єр-міністром М. Джукановичем та ієрархи Сербської православної церкви (СПІД). На цей раз влада по­ступилася, а представники опозиційної «Єдності» зайняли здо­буті місця в муніципальних органах великих міст Сербії.
 

Прийняття в 1997 р. «ринкових» законів - про приватиза­цію, іноземні капіталовкладення, засади податкової системи, митні тарифи - сприяло пожвавленню економіки, зростанню виробництва та експорту, посиленню торговельних зв'язків СРЮ з країнами Західної Європи.

Коли у С. Мілошевича закінчився другий термін перебуван­ня на посаді президента Сербії, Народна скупщина 15 липня 1997 р. обрала його президентом СРЮ. На парламентських виборах до скупщини Сербії у вересні 1997 р. блок лівих партій на чолі з СПС здобув 44 % голосів виборців, СРП -32,8 %, СРО - 18%. Суперечки всередині керівництва опо­зиційної «Єдності» призвели до її розколу й відставки 3. Джинд-жича з посади мера Белграда. На президентських виборах в Чорногорії в жовтні 1997 р. налаштований на радикальні зміни М. Джуканович став президентом цієї гірської рес­публіки. На повторних виборах у грудні 1997 р. президентом Сербії був обраний представник соцпартії М. Мілутинович.

Однією з болючих проблем для СРЮ залишалося становище в Косові. Після того як у вересні 1990 р. набрала чинності нова конституція Сербії, згідно з якою відновлювалося верховенство республіканських законів над крайовими, було скасовано конс­титуцію та ліквідовано законодавчі й виконавчі органи влади Косова - йому залишили тільки територіальну та культурну авто­номію. Повернення Сербії прав, яких вона позбулася після прий­няття в 1974 р. конституції СФРЮ, викликало в Косово спалах акцій протесту, які переросли в сутички з органами правопоряд­ку із застосуванням вогнепальної зброї.

Провідна політична організація Косова - «Демократична спілка» (ДС), яка дотримувалася тактики ненасильницького опору, прагнула до федералізації СРЮ і перетворення краю на третю югославську республіку, закликавши албанців не визнавати конс­титуції Сербії, законів та органів держвлади та не сплачувати податки. У 1991 р. в краї був проведений нелегальний референ­дум, який ухвалив незалежність Косова. Албанські націоналісти проголосили «Республіку Косово», сформували парламент, уряд, а президентом обрали письменника І. Ругову. Для боротьби за незалежність була використана організація «Визвольна армія Косова» (ВАК), яка вперше заявила про себе в 1993 р. вбивством двох поліцейських. Фактично в Косові була створена «тіньова держава», яка мала паралельні органи влади, контролювала то­варно-грошові відносини та суспільне життя албанців, організу­вала стягнення податків, систему освіти, охорони здоров'я й соціальної допомоги.

У лютому 1998 р. міжетнічний конфлікт у Косові переріс у збройні зіткнення. Прагнучи уникнути подальшого кровопро­лиття та поширення конфлікту на сусідні країни, Контактна група (у складі міністрів закордонних справ США, Великої Бри­танії, Німеччини, Франції, Росії) запропонувала ворогуючим сторонам до 31 березня 1998 р. розпочати політичний діалог. Проте погрозливі санкції проти СРЮ лише посилили позиції націоналістів, які згодом увійшли до складу нового уряду Сербії. За підсумками референдуму у квітні 1998 р. відносно міжнародного посередництва у вирішенні косовської проблеми 95 % сербів Косова, які брали участь у голосуванні, висловили негативне ставлення до такої пропозиції.

У відповідь країни НАТО ввели ембарго на постачання зброї до СРЮ та заморозили всі югославські активи за кордо­ном. Рада НАТО у вересні 1998 р. затвердила план воєнного втручання, а РБ ООН прийняла резолюцію № 1199 з вимога­ми до обох сторін припинити збройне протистояння. У жовтні 1998 р. Рада НАТО ухвалила плани розгортання повітряних та наземних операцій проти СРЮ.

Під тиском країн Заходу ворогуючі сторони розпочали пе­реговори, які відбулися в Рамбуйє (Франція) у лютому та бе­резні 1999 р. За підсумками переговорів, лише делегація косовських албанців 18 березня підписала заключний доку­мент. Ситуація в Косові різко загострилася. Суть розбіжностей сербської й албанської позицій полягала у статусі цього краю. Якщо албанці вимагали проведення через три роки референ­думу про майбутній статус Косова, то сербський уряд виходив із принципу збереження територіальної цілісності Сербії та СРЮ.

 

 

24 березня 1999 р. США разом з країнами - членами НАТО розпочали військово-повітряну операцію проти СРЮ під назвою «Союзницька сила», яка тривала 84 дні і була припинена 20 червня згідно з угодою, досягнутою між НАТО та СРЮ 10 червня в Куманові (Македонія). Згідно з резолюцією РБ ООН № 1244 від 10 червня 1999 р. в Косові після виводу югославських військ було створено міжнародну цивільну адміністрацію та введено міжнародні сили безпеки (КФОР) за участю НАТО. Відповідно до резолюції країни - члени ООН повинні поважати територіальну цілісність СРЮ, складовою частиною якої залишається Косово.

Міжнародні економічні санкції, громадянська війна та агресія НАТО підірвали економіку СРЮ. Так, уже в 1996 р. її ВВП впав до 12 млрд доларів (з 28 млрд у 1990 p.), а прямі збитки лише від повітряних операцій НАТО становили майже 40 млрд доларів. Фактично був знищений не тільки увесь військово-промисловий потенціал країни, а й значна кількість підприємств, електростан­цій, мостів, залізничних колій тощо. Економічний потенціал СРЮ у 2001 р. становив 40 % від рівня 1992 p., а зовнішній борг досяг 12 млрд доларів. Безробіття охоплювало половину працездат­ного населення країни.

Після натовської агресії та вимушеної капітуляції керівницт­ва СРЮ на чолі з С Мілошевичем югославське суспільство почало швидко диференціюватися на прихильників фавори-тарного національного курсу президента та прибічників де­мократизації і співробітництва із західними країнами. Цьому сприяло також погіршення економічного становища Сербії та сербсько-чорногорські розбіжності. Президент Чорногорії М. Джуканович виступав за розширення стосунків із західними країнами. У серпні 1999 р. чорногорський уряд підготував до­кумент «Засади майбутніх відносин Сербії і Чорногорії», у яко­му пропонувалося змінити назву союзної держави та перегля­нути повноваження її органів щодо визначення оборонної й зовнішньої політики.

Відцентрові тенденції в політиці керівництва Чорногорії у ставленні до Сербії набували дедалі чіткіших ознак. Так, у червні 1999 р. до РБ ООН був направлений лист, у якому сербське керівництво звинувачувалося в підготовці планів роз­ширення СРЮ за рахунок сусідів. У документі пропонувалося «посилити політичний і дипломатичний тиск на С. Мілошевича та розширити допомогу демократичній опозиції Сербії».

Становище в Чорногорії за період правління президента М. Джукановича характеризувалося певними зрушеннями: з жовтня 1999 р. динар був замінений німецькою маркою, з квітня 2002 р. в обіг увійшло євро; було створено власну поліцію та митну службу; Чорногорську академію наук і мис­тецтв перейменували на «Дуклянську» та повністю змінили її керівництво; відцентрові явища стали проявлятися і в право­славній конфесії.

Загострення економічних, політичних та міжетнічних відносин у югославському суспільстві спричиняло наростаючий спротив режиму С Мілошевича з боку демократичної опозиції. На пре­зидентських виборах у вересні 2000 р. кандидат у президенти СРЮ від СПС С Мілошевич під тиском масових акцій, ініційова­них опозиційними силами, був змушений відмовитися від участі у другому турі й склав повноваження президента. У такий спосіб перемогу здобув і став президентом СРЮ професор Бел­градського університету В. Коштуніца.

Після зміни влади у Белграді ООН скасувала всі міжнародні санкції проти СРЮ. В країні розпочався процес інтеграції до західноєвропейських структур: Ради Європи, ЄС, НАТО. У Сербії за підсумками парламентських виборів у грудні 2000 р. перемогу (64 % голосів) здобув блок вісімнадцяти партій «Демократична опозиція Сербії» (ДОС), а прем'єр-міністром став 3. Джинджич. Голова СПС С Мілошевич та його найближче оточення наприкінці 2001 р. за згоди сербського уряду були передані міжнародному трибуналу в Гаазі, де проти них висунуто звинувачення у скоєнні воєнних злочинів.

У грудні 2001 р. між ЄС, президентом СРЮ В. Коштуніцею та керівництвом Сербії і Чорногорії відбулися переговори про майбутній устрій союзної держави. Були створені робочі групи експертів, які розробили варіанти можливих рішень у галузі економіки, безпеки й міжнародних відносин. У березні 2002 р. між Сербією й Чорногорією було укладено договір «Про прин­ципи перебудови відносин між Сербією й Чорногорією». Так з мали Європи зникла держава, яка називалася Югославією, а замість неї на перехідний період було прийнято нову назву — Сербія і Чорногорія (СіЧ). Ближчим часом громадяни обох рес­публік мають визначитися на референдумі стосовно долі цієї союзної держави.


10.08.2015; 17:09
хиты: 212
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь