пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Становлення комуністичного режиму в Югославії після закінчення Другої світової війни. Конфлікт „Тіто-Сталін” та його наслідки.

 

Великі людські втрати доповнювалися зруй­нованою економікою Югославії. У 1945 р. обсяг виробництва харчової промисловості становив 45 % довоєнного, у текстиль­ній - 40 %, у металургійній - 20 %. Відчувалася гостра нестача предметів першої необхідності, в деяких регіонах країни існу­вала загроза голоду.

Катастрофічне економічне  становище  ускладнювалося політичною нестабільністю, яка тривала, незважаючи на те, що угода «Тіто-Шубашич» зняла політико-психологічні переш­коди для діяльності в країні некомуністичних організацій, більшість із яких (окрім СДП і СРП) увійшли до складу НВФ. Угода відкрила можливість входження до державних структур представникам тієї частини політичних сил, які в роки війни, займаючи в цілому антифашистські позиції, не входили до складу НВФ. Такий компроміс був продиктований усвідомленням необхідності спільного розв'язання загальнонаціональних зав­дань: остаточне визволення від окупантів, відбудова економіки, створення федеративної держави.

Компартія Югославії, яка завершувала формування верти­калі нових органів державної влади, сенс угоди з емігрантським урядом вбачала в зовнішньополітичному забезпеченні створе­ного політичного режиму. Своєю чергою головні опоненти КПЮ керувалися здебільшого внутрішньополітичними міркуваннями та прагнули інфільтруватися в такий спосіб до системи влади. Проте окрім СДП та ХСП, лідери яких обіймали провідні посади в тимчасовому уряді, можливості інших партій у змаганні з КПЮ за вплив були досить обмежені, оскільки вони не тільки не мали розгалуженої партійної мережі, а й не могли потрапити до вже існуючих державних структур1.

Однак становище КПЮ як провідної політичної сили усклад­нювалося тим, що проголошена в декларації коаліційного уряду аграрна реформа так і залишалася нездійсненою, що викли­кало природне невдоволення серед селян. Нічого не зробив для її здійснення і НВФ, що також викликало невдоволення селян. До того ж у країні активізувалися противники нової влади: у Сербії діяли загони четників (до 15 тис.) та монархістів; у Хор­ватії - загони «крижарів» (до 20 тис.) та усташів. Для протидії збройній опозиції влада вдосконалювала апарат примусу: було створено таємну політичну поліцію та надзвичайні судові органи. Але якщо в першій половині 1945 р. репресивні заходи застосо­вувалися в основному проти помічників окупантів (200 тис. чоловік було засуджено), то в наступний період почалося переслідуван­ня політичних діячів ліберально-демократичного спрямування.

1 На той час КПЮ вже займала монопольні позиції в армії, суді, прокуратурі, органах внутрішніх справ та держбезпеки, а її осе­редки діяли в адміністративних структурах усіх рівнів. Комуністи контролювали АВНВЮ, НВФ, профспілки, жіночі та молодіжні ор­ганізації.


Загострення внутрішньополітичної боротьби в післявоєнній Югославії спричинилося як посиленням політики етатизму в економіці, так і фактичним перетворенням НВФ на своєрідну «державну партію» (філію КПЮ) та діяльністю однопартійних за складом і прокомуністичних за спрямованістю місцевих органів влади. Влітку опозиційно налаштовані до КПЮ сили зробили спробу об'єднатися з метою проведення реорганіза­ції тимчасового уряду на ширшій платформі та трансформації АВНВЮ на тимчасову народну скупщину шляхом залучення до її складу депутатів довоєнного парламенту.

У серпні 1945 р. на конгресі НВФ було ухвалено назву -Народний фронт Югославії (НФЮ). До його складу увійшли КПЮ, Союз комуністичної молоді, Єдині профспілки робітників і службовців Югославії, Антифашистський фронт жінок, Об'єд­наний союз антифашистської молоді, а також окремі діячі ко­лишніх партій - учасники руху Опору. Програму НФЮ складали такі положення: цілісність та незалежність Югославії, відбудова економіки, розширення демократичних прав громадян, бо­ротьба проти економічної експлуатації, згуртування та єдність народів у федеративній державі.

Створена 10 серпня 1945 р. Тимчасова народна скупщина ухвалила рішення про проведення виборів до установчої скуп­щини. Але згідно з затвердженим виборчим законом сотні тисяч громадян позбавлялися права голосу. В цих умовах опозиційні сили вимагали проведення загальної амністії політичних в'язнів, окрім тих, хто безпосередньо співробітничав з окупантами. Але всі прагнення опозиції демократизувати виборчий процес закінчилися безрезультатно. У середині вересня 1945 р. на знак протесту проти деструктивної позиції влади лідер СДП, віце-прем'єр М. Гроль пішов у відставку. У жовтні свої урядові посади залишили також лідери ХСП І. Шубашич і Ю. Шутей.
Наприкінці серпня 1945 р. Тимчасова народна скупщина ухвалила декрет «Про аграрну реформу й колонізацію», згідно з яким передбачалася ліквідація великого землеволодіння та встановлення земельного максимуму в розмірі 25~30 га орної землі (або 45 га всіх сільськогосподарських угідь). За відчужені землі поміщиків і римо-католицької церкви держава виплачувала компенсацію. У результаті здійснення реформи приватновлас­ницьке товарне виробництво стало переважною формою гос­подарювання на селі.
Підсумки виборів до Установчої скупщини у листопаді 1945 р. засвідчили переконливу перемогу НФЮ, за який віддали голоси понад 90 % виборців, а представники КПЮ отримали 78,6 % депутатських мандатів. У грудні Югославію визнали уряди США, Великої Британії та інших західних країн.
Після одержаної на виборах перемоги керівництво КПЮ не тільки припинило контакти із своїми політичними опонента­ми, а й перейшло до їх ліквідації. У цих умовах навіть існування збройної опозиції існуючому режиму (четники, усташі, крижарі) вміло використовувалося владними структурами для переслі­дувань усіх підозрюваних у нелояльності.
На засіданні Установчої скупщини 29 листопада 1945 р. було проголошено країну Федеративною Народною Респуб­лікою Югославією (ФНРЮ), до складу якої увійшли Сербія (з автономними Воєводиною, Косовом та Метохією), Хорватія, Словенія, Македонія, Чорногорія, Боснія і Герцеговина.

Зміцнивши свої позиції в органах законодавчої та виконав­чої влади, КПЮ, спираючись на радянський досвід побудови соціалізму, приступила до втілення своїх переконань у галузі економіки. Головним у цьому було усуспільнення власності, створення державного сектору та запровадження планової економіки. Однак у той період від імені КПЮ лунали запевнення про захист, опіку та підтримку приватної ініціативи. Ці запевнен­ня були обумовлені не стільки розумінням економічної доцільності існування підприємництва, скільки прагненням запобігти відходу від НФЮ політичних сил, які представляли заможні прошарки в ліберально-демократичних і селянських партіях.

Процес усуспільнення власності був розпочатий з майна «ворогів народу». Підприємцям, які йшли на співробітництво з владою, створювали певні сприятливі умови. Наприкінці 1945 р. 53 % підприємств вже перебувало в державному секторі, 19% — контролювалося держапаратом, а 28 % становили приватний сектор.


У ході обговорення в скупщині запропонованого КПЮ проекту конституції країни відомий діяч селянського руху Д. Йованович висловив принципові застереження щодо загрози встановлення тоталітарного політичного устрою в Югославії, ознаками якого були зосередження в руках державних органів усієї законодавчої, виконавчої та судової влади; встановлення монополії на владу однієї «державної партії»; усунення з полі­тичної арени всіх некомуністичних сил. Відстоюючи необхідність існування багатопартійної системи, яку він вважав однією з голов­них запорук функціонування державно-політичного устрою країни, Д. Йованович попереджав, що загроза руйнування єдиної федеративної Югославії в майбутньому залежатиме від двох факторів: якщо КПЮ перетвориться на єдину загально­державну й багатонаціональну силу, а її монополія на владу унеможливить існування інших політичних організацій у рес­публіках, а також якщо не існуватиме права вільного виходу з федерації.

Установча скупщина наприкінці січня 1946 р. ухвалила конституцію ФНРЮ, згідно з якою країна проголошувалася об'єднанням рівноправних.народів, які на основі права на са­мовизначення висловили бажання жити в єдиній федеративній державі. Етнічний принцип при визначенні внутрішніх кордонів між республіками не був до кінця витриманий. Імовірно, метою лідера КПЮ Й. Тіто було не допустити в країні поширення «сербського гегемонізму», що мало місце в королівській Юго­славії. Окрім того, що на території Сербії були виділені два автономних утворення, була створена республіка Чорногорія, сербське населення якої стало штучно визначатися як чорно­горська нація. Водночас значна кількість сербів, які компактно мешкали на території Хорватії, Боснії і Герцеговини, ніякої автономії не отримали. У конституції країни, складеній за «ра­дянським зразком 1936 року», проступали всі компоненти то­талітарного устрою суспільства, хоча й декларувався принцип недоторканності приватної власності. Але права на вільний вихід з федерації республіки так і не отримали.

Наприкінці 1946 р. був прийнятий закон про націоналізацію, згідно з яким до державної власності перейшли банки, транспорт, оптова торгівля. Уже в квітні 1947 р. був затверджений перший п'ятирічний план (1947-1951), метою якого було перетворення Югославії з аграрної на індустріально-аграрну державу. В країні розпочалося будівництво двохсот нових підприємств, електро­станцій, залізниць та інших промислових об'єктів.

Важливу роль у реалізації планів розвитку економіки Юго­славії відігравав СРСР. У 1947 р. було підписано угоду про ра­дянську допомогу в промисловому будівництві. СРСР надав Югославії безвідсотковий кредит (135 млн доларів), за рахунок якого здійснювалися поставки матеріалів та обладнання для промислових підприємств державного сектору, що охоплював майже 90 % економіки країни.

Вершину створеної в ФНРЮ політичної системи посіла 450-тисячна КПЮ, яка встановила жорсткий контроль над усіма сферами суспільно-економічного життя. Вся влада в централізованій державі зосередилася в руках керівництва компартії на чолі з Й. Тіто, Е. Карделем, М. Джиласом та О. Ранковичем.

Після закінчення Другої світової війни зросла міжнародна вага Югославії, яка стала однією з держав - засновниць ООН. Однак у зовнішній політиці ФНРЮ йшла у фарватері СРСР. У 1946 р. було укладено союзні договори з Албанією, Польщею та Чехословаччиною. ФНРЮ надавала допомогу комуністичним повстанцям у Греції, підтримувала становлення комуністичного режиму в Албанії. Югославія та Болгарія обговорювали плани створення Балканської федерації, і країни уклали договір про дружбу, співробітництво і взаємну допомогу. КПЮ була однією з ініціаторів створення у 1947 р. Інформбюро дев'яти європей­ських комуністичних партій.

Зміни в політичній та соціально-економічній сферах Юго­славії, яка обрала шлях побудови соціалізму, усунення всіх опозиційних сил викликало негативне ставлення США та Великої Британії. Так, уряд США відмовився повернути золотий запас Югославського банку. З початком «холодної війни» усташі, четники та інші опозиційні угруповання, що повтікали з країни, стали отримувати фінансову й політичну підтримку західних країн. Лише за активної радянської підтримки було вирішено питання про кордони ФНРЮ з Італією та повернуто території з переважаючим слов'янським населенням - півострів Істрія, м. Рієка, частина Далмації та острови в Адріатичному морі.

 

 

===========

 

 

Активна зовнішньополітична діяльність, ра­дянська підтримка, утримання однієї з найбільших і боєздатних армій у Європі та інші фактори стимулювали зростання амбітності югославського керівництва на чолі з Й. Тіто та його прагнення до більшої незалежності від Кремля. З іншого боку, у керівництві ВКП(б), в першу чергу особисто у Й. Сталіна, почало наростати незадоволення діями керівництва КПЮ. Це було пов'язане, передусім, з його позицією в питанні про створення Волконської федерації та прагненням підпоряд­кувати режим у Албанії. Так, у січні 1948 р. Й. Тіто звернувся до албанського керівництва по дозвіл на створення в районі Корчі військової бази. Коли останнє погодилося на передисло­кацію югославської дивізії, в Албанію з Москви надійшла телегра­ма, у якій зазначалося про існування «серйозних розходжень СРСР з югославським керівництвом». Тоді Й. Тіто визнав свою «помилку» й відмовився від попередніх намірів.

У Москві в лютому 1948 р. відбулася зустріч радянського, болгарського і югославського керівництва, на якій Й. Сталін у різкій (неприйнятній для незалежних держав) формі піддав югославських та болгарських лідерів критиці за здійснювану ни­ми політику. У відповідь на початку березня Й. Тіто на засіданні політбюро КПЮ зазначив, що у справі економічного та війсь­кового будівництва Югославія буде спиратися на власні сили.

Про зміст обговорюваних на цьому засіданні політбюро КПЮ питань стало відомо кремлівському керівництву. Вже 18 березня з Югославії були відкликані всі радянські військові радники, а наступного дня - цивільні. Відбувся обмін листами, в яких на спроби югославських керівників виправдатися, Й. Сталін і В. Молотов у ще більш зневажливій формі звинува­тили їх у розгорненні антирадянської пропаганди, у «лівацтві», в опортунізмі тощо.

На засіданні Комінформбюро (червень 1948) у прийнятій резолюції «Про становище в КПЮ» відзначалося, що югослав­ське керівництво не тільки гальмує розгортання класової бо­ротьби, зволікає з проведенням колективізації та перейшло на позиції буржуазного націоналізму, а й дозволило критику на адресу керівництва ВКП(б). Резолюція закликала «здорові сили» КПЮ примусити керівництво підкоритися рішенням Комін­формбюро, а в разі відмови - усунути його зовсім. У липні 1948 р. на V з'їзді КПЮ критика Комінформбюро була визнана безпідставною. Таким чином конфлікт між керівництвом обох партій перетворився на справжню політико-ідеологічну війну, що мала трагічні наслідки.

Резолюція Комінформбюро та рішення V з'їзду КПЮ поста­вили югославське суспільство перед рядом складних проблем. Понад 55 тис. членів КПЮ, вихованих у дусі інтернаціоналізму, відданості СРСР, солідаризувалися з резолюцією. «Інформбю-ровців» виключали з партійних лав, а понад 16 тис. комуністів (здебільшого сербів і чорногорців) потрапили до концентраційних таборів. Проте переважна більшість комуністів підтримала курс, визначений V з'їздом, а за кілька місяців кампанії проти «інформбюровців» чисельність КПЮ збільшилась на 82 тис. і досягла понад 530 тис. членів.

Восени 1948 р. в країнах Східної Європи було інспіровано широку антиюгославську кампанію, яка розгорнулася на тлі демонстративного скорочення торговельно-економічного співробітництва з ФНРЮ. У 1949 р. в країнах регіону відбулися фальсифіковані судові процеси над партійними й державними діячами. Останнім інкримінували зв'язок з Й. Тіто та іншими югославськими лідерами, які стали «шпигунами та агентами імперіалістичних розвідок».

Додаткову напруженість у радянсько-югославські відносини внесли дії служби безпеки Югославії, яка розпочала арешти радянських громадян (колишніх емігрантів, які прийняли піддан­ство СРСР, але залишалися в країні), звинувачуючи їх у шпи­гунстві. У відповідь СРСР надіслав ноту протесту, де містилися погрозливі попередження. Керівництво ФНРЮ сприйняло цей дипломатичний демарш як небезпеку для країни, і майже півмільйонну ЮНА було приведено в стан бойової готовності, її підрозділи стали зосереджуватись на кордонах з Угорщиною та Румунією. Наприкінці серпня 1949 р. СРСР денонсував до­говір про дружбу, співробітництво і взаємодопомогу.
У другій резолюції Комінформбюро (листопад 1949) «КПЮ під владою вбивць та шпигунів» зазначалося, що «кліка Тіто за вказівкою англо-американських імперіалістів» еволюціонувала «від буржуазного націоналізму до прямої зради національних інтересів», а на керівництво СФРЮ було наклеєно ярлик «ан­тикомуністичного поліцейського режиму фашистського типу».  

Неначе намагаючись довести безпідставність усіх обвинува­чень, скупщина у квітні 1948 р. прийняла закон про націоналіза­цію, який привів до ліквідації приватного сектору в промисло­вості, на транспорті та в оптовій торгівлі. На січневому (1949) пленумі ЦК КПЮ було ухвалено рішення про колективізацію сільського господарства. Водночас у країні розгорнулася про­пагандистська кампанія, в якій Й. Сталіна та його оточення звинувачували «в переродженні соціалістичного ладу на дер­жавно-капіталістичний», у ревізії та догматизації марксизму-ленінізму, у бюрократизації ВКП(б) й СРСР та в проведенні імперської зовнішньої політики.

Радянсько-югославський конфлікт досяг свого апогею в 1949-1953 pp. і мав далекосяжні наслідки. Кардинально змінилося геополітичне становище ФНРЮ, яка опинилася наодинці поміж ворогуючими світами, коли маховик суперечностей «холодної вій­ни» між «капіталістичним» Заходом та «соціалістичним» Сходом став сягати відмітки «третьої світової війни» з можливою ядер­ною увертюрою. Конфлікт став потужним імпульсом для зрос­тання жорстокості у всіх країнах «народної демократії» Східної Європи, які, перетворившись на тоталітарні режими, розпочали форсування «будівництва соціалізму» за радянським зразком.


10.08.2015; 17:09
хиты: 227
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь