пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Розвиток болгарської культури в другій половині 40-х - 90-х роках ХХ ст.

 

Cприятливі умови для розвитку національної культури склалися в Болгарії відразу після звільнення від ос­манського панування. Уряд розробив цілий комплекс відповідних програм. Значний внесок у розвиток болгарської культури зробили М. Дринов, К. Величков, І. Шишманов, під керівництвом яких розбудувалася система народної освіти.

За перші три десятиріччя незалежності Болгарії по­троїлася кількість шкіл. Було запроваджено загальну початко­ву освіту, а середні навчальні заклади складалися з класичних та релігійних гімназій. Закон «Про народну освіту» (1892) збільшив строк обов'язкової початкової освіти до 6 років, посилив централізацію та контроль над змістом навчального процесу. Подальшому поліпшенню сприяло відновлення в бол­гарській мові єдиної орфографії. Значно розширився словни­ковий запас мови. За рівнем письменності серед дітей (40 на селі, 66 % - у місті) Болгарія вже у першому десятиріччі XX ст. впевнено випереджала інші Балканські країни.

Справжніми центрами розвитку національної культури ста­ли Софійський університет імені Климента Охридського (1905) та Болгарська академія наук (1911). Вагомий внесок у процес становлення болгарської науки зробили М. Дринов (історія), Г. Златарський (геологія), І. Шишманов (етнографія) та ін.

Активно розвивалася болгарська художня література, домінантною темою якої стала героїчна боротьба за звіль­нення Болгарії від османського ярма. Відповідальною грома­дянською позицією та високим патріотизмом відзночалося життя і творчість письменників І. Базова, К. Величкова, П. Спавейкова.
Початок XX ст. ознаменувався визначними подіями в теат­ральному, музичному та образотворчому мистецтві Болгарії. З ініціативи письменника І. Базова в Софії виникла перша про­фесійна акторська трупа, а у 1902 р. засновується перший театральний колектив «Сміх і сльози», який став основною для створення (1904) в столиці Народного театру. Саме до цього періоду відноситься створення композиторами Е. Маноловим і Г. Атанасовим-Маестро перших болгарських опер «Бідна» та «Борислав». У 1895 р. за сприяння письменника К. Величкова в Софії відкрилася Державна школа живопису. У 1903 р. митці пензля створили товариство «Сучасне мистецтво». Провідні позиції в болгарському образотворчому мистецтві займали ху­дожники А. Митов (найбільш відома картина - «Ринок у Софії»), І. Ангелов («Жнива», «Град»), Я. Вешин («Орач», «Гайдуки»).
Міжвоєнний період розвитку болгарської культури та мистец­тва відбувався під впливом наслідків двох пережитих болгарами «національних катастроф». Так, розгалуження системи освіти було підпорядковане завданням модернізації країни. У 1921 р. в болгарській мові були вдосконалені правила правопису (з абет­ки вилучено дві літери), запроваджена обов'язкова семирічна освіта та розширена мережа початкових і середніх шкіл. На­прикінці 30-х років існувало п'ять вищих навчальних закладів.

У різних сферах мистецтва домінуючою стала «національна» тематика, яка була пов'язана із зверненням діячів культури до славних сторінок вітчизняної історії, коли Болгарія постала як сильна й могутня держава. У центрі уваги художніх, драматич­них та музичних творів перебували відомі національні герої (хан Аспарух, цар Симеон та ін.), з іменами яких пов'язана велич Болгарії. Усі ці героїзовані образи були покликані виховувати у кожного болгарина почуття національної гідності, вселяти в нього впевненість у можливості об'єднання всіх своїх одноплемі­нників у кордонах єдиної сильної держави. Саме ця тема става­ла центральною в творчій діяльності більшості тодішніх митців. Загалом же історизм мистецтва міжвоєнного періоду сприяв зміцненню та розвитку національної самосвідомості.

Найбільш помітною подією культурно-мистецького життя стало створення у 1921 р. на основі Болгарського оперного товариства Софійської народної опери. Значну частину репертуару опер­ного театру займали твори болгарських композиторів П. Влади-герова, П. Стайкова та ін. Відомий балетмейстер А. Петров у 1927 р. створив першу професійну балетну трупу, а згодом відкрив і балетну школу. У 1937 р. він здійснив постановку пер­шого національного балету «Змій та Яна».

Автор першого болгарського художнього фільму (1915) ре­жисер В. Гендов у 1933 р. завершив зйомки звукового фільму «Бунт раба». Впродовж наступних десяти років у країні було створено майже 50 художніх фільмів.
 


Розвиток болгарської культури та мистецтв після Другої світо­вої війни був цілком підпорядкований завданням побудови соціалізму, а вся творча діяльність митців потрапила під адміні­стративний прес комуністичної влади. Утвердження нових підходів у сфері культури відбувалося в умовах формування тоталітарно­го режиму й було пов'язане із розповсюдженням т. зв. «теорії без­конфліктності» та спрощеного тлумачення принципів соціалістич­ного реалізму. Наслідки цієї політики знайшли віддзеркалення у художніх творах того часу, у яких робилася спроба втілити соціальні та моральні зміни в житті болгарського суспільства.

За таких умов освіта, наука та культурно-мистецька діяльність були перетворені на головний засіб ідеологічного впливу та «виховання людини нового суспільства». Особливу увагу комуністична влада приділяла освітній системі. Так, з 1948 р. була запроваджена безкоштовна початкова освіта, а з 1959 р. - обов'язкова восьмирічна. Державна система освіти складалася з дошкільної (дитячі садки), початкової (чотирирічні школи), неповної середньої (восьмирічні школи) та середньої (прогімназії та гімназії). У середині 70-х років у Болгарії існувало 538 професійно-технічних училищ та 26 вищих навчальних зак­ладів. З 1989 р. стала запроваджуватися обов'язкова політех­нічна освіта. Головними центрами науки залишалися Болгарська академія наук та Сільськогосподарська академія наук. Пріоритетна підтримка надавалася розвитку фундаментальних наук. Так, світове визнання отримали праці фізика Г. Наджако-ва (1896-1983), який відкрив фотоелектронний стан речовини.

Провідною темою художньої літератури НРБ стало утвер­дження революційної самовідданості та героїчного пафосу. Так, уже в період «народної демократії» великими накладами видавалися твори авторів «революційної» тематики: поетів X. Смирненського, Г. Мілева, Н. Вапцарова та прозаїків X. Ра-девського, Л. Стоянова та ін. Теми суспільно-історичної спрямо­ваності знайшли віддзеркалення в романах таких письменників, як Д. Димов («Тютюн»), Г. Караславов («Прості люди»), Е. Ста-нев («Іван Кондарев»), Д. Талев (твори, присвячені національ­но-визвольному руху в Македонії).

Однак революційно-героїчна тематика художньої літератури 50-60-х років уже з наступного десятиріччя змінилася на національно-патріотичну. Виховання на прикладах історично­го минулого, яке мало сприяти формуванню національної гідності, перетворилося на провідне завдання системи освіти, літератури та мистецтва. Масштабно й урочисто було відзна­чено 1300-річчя болгарської державності.

Подальшого розвитку у другій половині XX ст. набули обра­зотворче мистецтво та національна архітектура. Практично в кожному окружному місті існують художні галереї. Широкого визнання набули твори художників С. Ванева, 3. Бояджієва, Ц. Лавренова, скульпторів Н. Терзієва, П. Мінчева, М. Ге-оргієва, Д. Даскалова та ін. Досить переконливими є й здобутки болгарських архітекторів. Так, новаторськими рисами відзна­чаються курортно-готельні комплекси «Албена» і «Русалка» на узбережжі Чорного моря, будівлі театрів у Велико Тирнові та Шумені, Палац молоді у Благоєвграді, будинок Державної ра­ди «Бояна» у Софії та ін.

Надзвичайно динамічно в Болгарії розвивалося театраль­не мистецтво. Якщо після Другої світової війни було відкрито 12 державних і 7 муніципальних театрів, то вже на початку 80-х років у країні кількість професійних театральних колек­тивів перевищила шістдесят, а найбільшою популярністю ко­ристувалися вистави Національного театру імені І. Возова, Державного театру сатири, Театру болгарської армії.
Подальшого розвитку в Болгарії набуло музичне мистецт­во, яке охоплює як традиційний, так і різноманітні сучасні нап­рямки. Кількість театрів опери та балету в країні досягла вось­ми, а державних симфонічних оркестрів - десяти. Далеко за межами країни стали відомими музиканти та виконавці державної філармонії, симфонічного оркестру болгарського радіо й телебачення та інших творчих колективів.
Традиційну болгарську музику виконує багато народних ансамблів, серед них провідне місце займають Національний ансамбль «Філіп Кутев» (Софія), «Пірін» (Благоєвград), «Північний ансамбль» (Плевен) та ін. Серед пісенних колек­тивів - ансамблі «Пісні Пірінських гір», тріо «Болгарія».

Широкої популярності як у болгарських, так і в зарубіжних музикантів та виконавців набули міжнародні фестивалі та кон­курси артистів балету (Варна), камерної музики (Пловдив), бального танцю (Бургас), молодих оперних співаків (Софія), поп-музики «Золотий Орфей» (Золоті піски), тижні сучасної музики (Русте й Софія). Велика кількість глядачів збирається на фольклорних фестивалях у Копривштиці, давніх танців «Кукері і Сурвакарі» у Перніку, народних ансамблів у Бургасі та на Золотих пісках

 


10.08.2015; 17:09
хиты: 218
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь