пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Будівництво соціалізму в Болгарії. Живковізм (1953 - 1985 рр.).

Cмерть Й. Сталіна та зміни в СРСР спонукали керівництво БКП до перегляду політичної лінії: було розпочато процес нормалізації відносин з Югославією, Грецією, США, ліквідовано трудові табори, знижено ціни на товари, підвищено зарплату, пом'якшено дію законів, які регламентували трудову дисципліну. На VI з'їзді БКП (березень 1954) посаду генераль­ного секретаря було замінено секретаріатом, а першим секретарем став Т. Живков.

ЖИВКОВ ТОДОР ХРИСТОВ (1911-1998)
Народився в мПравей у селянській родиніУ 1929-1941 pp. -робітник друкарні в СофіїЗ 1932 р. - член БКПУ 1934-1941 pp.голова Софійської ради комі­тетів БКПЗ 1943 р. - засновникВФкерівник Першої (Софійськоїповстанської військово-оперативної зони.
Під час вересневого (1944) державного перевороту командирзагонів народної міліціїУ 1944-1948 pp. -голова Софійськоїради комітетів БРП(к). З 1945 р. -депутат Народних зборівУ1948-1949 pp. секретар Софійського міського комітету БКП таголова Софійсь­кого комітету ВФУ 1950-1954 pp. секретарЦК БКП.
У 1954-1989 pp. перший (з 1981 р. - генеральнийсекретар ЦКБКПУ 1962-1971 pp. голова ради міністрів НРБ. У 1991-1992pp. під слідствомзасуджений до се­ми років ув'язненняУ1996 рамністований.

На квітневому (1956) пленумі ЦК БКП під впливом рішень XX з'їзду КПРС та радянської «відлиги» було засуджено культ особи, відзначено необхідність відновлення «ленінських прин­ципів» партійного життя, розвитку самостійної ініціативи трудо­вих колективів і громадських організацій. Уряд очолив А. Югов, відомий як «жертва червенковського терору», а сам В. Червен-ков став його заступником. Між старим і новим керівництвом До 1962 р. існували суперечності, які не давали переваги жодному з лідерів, що призвело до утвердження в БКП «колек­тивного» керівництва.Квітневий (1956) пленум ЦК БКП на перший план висунув завдання прискорення індустріалізації та завершення кооперації сільського господарства. Передбачалося надати кооператорам право на отримання пенсій, які б співвідносилися з прибутками від діяльності конкретного ТКЗГ, підвищити мінімальні пенсії та зарплату, скоротити робочий тиждень до 44 годин тощо.

У зв'язку з народним повстанням восени 1956 р. в Угорщині болгарська влада заходилася створювати спеціальні робітничі загони, а в БКП розпочалася нова хвиля чисток, які зачепили в першу чергу тих, хто вже на початку «відлиги» виявив ознаки вільнодумства.

На VII з'їзді БКП (червень 1958) було констатовано, що в Болгарії побудована матеріально-технічна база соціалізму та утвердилися дві головні форми власності — державна й коопе­ративна. А в 1959 р. партія взяла курс на «прискорення еко­номічного розвитку країни».

Згідно з адміністративно-територіальною реформою, кіль­кість округів досягла 28. Вони набули статусу адміністративно-господарських одиниць з широкою економічною самостійністю. Іншими словами, відбулася заміна галузевого принципу управ­ління територіальним, що в свою чергу призвело до ліквідації ряду міністерств.

Перетворення в галузі сільського господарства розпочалися з укрупнення існуючих кооперативів (в середньому до 4,2 тис. гектарів), ТКЗГ отримали техніку, яка раніше належала машин­но-тракторним станціям. Змінилася й система закупівлі сільгосп­продукції - вона стала договірною. Однак, незважаючи на вжиті заходи, рівень виробництва сільгосппродукції сягав лише довоєнного рівня. У жовтні 1962 р. в Болгарії було прийнято рішення про імпорт канадського зерна.

Невтішний стан економіки примусив владу відмовитися від подальшої децентралізації управління країною. Уже з 1966 р. стала запроваджуватися політика «інтенсифікації суспільного виробництва». На підприємствах відбувалася заміна заста­рілої техніки та механізація виробничих ділянок з високим рівнем ручної праці. На ряді підприємств у порядку експери­менту застосовувався новий механізм управління.

Вихід із гострих суперечностей серед керівництва БКП на­прикінці 50-х років був знайдений у рішеннях XXII з'їзду КПРС, що розвінчували культ особи Й. Сталіна. У Болгарії, керівництво якої діяло в радянському політичному фарватері, всю відповідальність «за допущені прорахунки» було покладено на В. Червенкова, якого в 1962 р. позбавили всіх посад та виклю­чили з партії. Однак порушення балансу сил у «колективному керівництві» призвело до посилення протиріч між Т. Живковим та А. Юговим. Голова ради міністрів був позбавлений посади й виведений зі складу керівництва.

На VIII з'їзді БКП (листопад 1962) було ухвалено перспек­тивний план розвитку Болгарії на 20 років (1961-1980), який передбачав завершення будівництва соціалізму та поступовий перехід до комунізму.

Завдяки підтримці кремлівського керівництва Т. Живков зумів усунути А. Югова від влади і в 1962 р. сам очолив раду міністрів. У 1971 р. Т. Живкова у відповідності з новою конституцією обрали головою Державної ради. Так поступово захоплюючи вищі посади в партії та державі, Т. Живков упро­довж десятиліть міцно утримував важливі важелі влади в Бол­гарії. Значною мірою цьому сприяла і вміла ротація номенкла­турного керівництва країни. Так, у 1977 р. Т. Живков здійснив «превентивну кадрову акцію», під час якої позбулася своїх по­сад значна кількість партійних функціонерів і майже сорок тисяч членів БКП були позбавлені партійних квитків.

Загалом же складалося враження, що методи керівництва, запроваджені Т. Живковим та його найближчим оточенням, не давали підстав для побоювань. Цьому значною мірою сприяли підвищення рівня життя, досягнення в науці, культурі, освіті, спорті, що посилювало консолідацію болгарського суспільства.

У 1971 р. було прийнято нову конституцію, яка проголошу­вала НРБ соціалістичною державою, а БКП - керівною силою суспільства. Основний закон увібрав у себе ключові положення нової програми БКП, ухваленої X з'їздом. Головним своїм зав­данням партія вважала побудову соціально однорідного розви­нутого соціалістичного суспільства. Так, розвиток виробничих сил передбачалося здійснити за допомогою підвищення конце­нтрації та спеціалізації виробництва, запровадження досягнень науки й техніки та всебічної інтеграції з країнами - членами Ради економічної взаємодопомоги (РЕВ). Удосконалення виробничих відносин планувалося здійснити за рахунок поступового збли­ження державної та кооперативної форм власності на основі усуспільнення виробництва та поглиблення поділу праці.

 

На початку 80-х років, як і раніше, комуністичний режим у Болгарії на перший погляд був стабільним, але в різних сферах економічного й політичного життя суспільства поступово на­ростали кризові явища. Уже в 60-х роках екстенсивний розви­ток економіки вичерпав свої можливості, а демографічні зміни вели до скорочення чисельності населення, зайнятого у сфері матеріального виробництва. Все це спонукало до переведення економіки країни на рейки інтенсифікації та підвищення про­дуктивності праці. Однак розпочата тоді економічна реформа (підприємства отримали певну самостійність у вирішенні вироб­ничих проблем, підвищувалася матеріальна зацікавленість працівників у результатах праці тощо) так і не привела до ради­кальних зрушень у формах та методах управління економіч­ною сферою. Створена ще на рубежі 50-х років централізована командно-розподільча система залишалася фундаментом комуністичного режиму в Болгарії. Незважаючи на те, що в 70-ті роки було введено в дію понад 100 нових великих про­мислових підприємств, темпи економічного зростання ставали дедалі повільнішими: якщо в 60-х роках приріст ВНП досяг 6,4-5 %, то у 80-х роках - близько 3 %. Як і в попередні роки, перевага надавалася розвитку виробництва засобів виробни­цтва, що було пов'язане із створенням економічно малоефек­тивних промислових гігантів - металургійного заводу в Пернику, азотно-тукового комбінату в Старій Заторі та ін. Неподалік від Софії було побудовано Кремінковський мета­лургійний комбінат, який через грубі прорахунки проектантів вимушений був працювати на радянській сировині.

На початку 70-х років співвідношення продукції промисло­вого та аграрного секторів економіки становило 80 і 20 % відповідно. Але, зважаючи на пріоритети індустріалізації, бол­гарське керівництво після завершення колективізації докладало зусиль до того, щоб підвищити ефективність сільського господар­ства. Ставка була зроблена на укрупнення діючих коопера­тивів. За радянським прикладом було ліквідовано машинно-тракторні станції, а техніку продано господарствам. У 1970 р. розпочалося створення аграрно-промислових комплексів (АПК) шляхом об'єднання кооперативів та державних госпо­дарств. Але тотальне одержавлення та гігантоманія в сільському господарстві разом із несприятливими кліматичними умовами призвели до зниження основних показників виробництва.

Наростаючі труднощі та застійні явища зумовлювали зни­ження життєвого рівня людей. Наростання соціальної напруги в болгарському суспільстві посилювалися негативними явища­ми в громадсько-політичній сфері. Зосередження влади в руках керівництва БКП давало йому змогу здійснювати повний конт­роль над виробництвом та розподілом. Але головною своєю турботою комуністична еліта вважала не подолання кризових явищ в економіці та політиці, а збереження своїх панівних по­зицій та привілеїв. Дедалі виразніше проявлявся монополізм особистої влади Т. Живкова. З роками його впевненість у власній мудрості, незамінності та непогрішності міцніла все більше. Фактично в країні склався авторитарний режим Жив­кова, вміло підтримуваний його улесливим оточенням.
Існуючі економічні та внутрішньополітичні проблеми на по­чатку 80-х років «наклалися» із серйозними ускладненнями на міжнародне становище НРБ. Зовнішній борг країни досяг 4,4 млрд доларів. І хоча до кінця 1984 р. його майже увесь по­гасили (залишалося погасити 0,7 млрд доларів), ціна цієї акції була надзвичайно високою. У першу чергу це позначилося на обмеженні активності економічних зв'язків із західними країна­ми. До того ж багатомільярдний борг було сплачено не завдя­ки збільшенню експорту болгарської продукції, а в результаті переробки сировини та реекспорту на світовий ринок радян­ських енергоносіїв. Це, своєю чергою, примусило кремлівське керівництво скоротити обсяг експорту до Болгарії нафтопро­дуктів. Країна опинилася на межі енергетичної кризи. У містах були введені графіки споживання населенням електроенергії. Однак «темні ночі» мали далекосяжні наслідки, оскільки зумо­вили розгортання процесу деморалізації болгарського суспільства. Люди втрачали довіру до комуністичного режиму, який за чотири десятиліття побудови соціалізму так і не створив необхідних умов життя. Розуміння вичерпаності економічних можливостей породжувало, з одного боку, настрої безнадії, а з іншого - сприяло пошуку шляхів подолання кризових явищ у болгарському суспільстві.

Вміло проведена на Заході в першій половині 80-х років пропагандистська акція з дискредитації Болгарії на міжна­родній арені досягла своєї мети. Світовій громадській думці була нав'язана версія про причетність болгарських таємних служб («болгарський слід») до вбивства дисидента-письменника Г. Маркова в Лондоні та замаху на понтифіка Івана Павла II в

Римі. Болгарський режим у західних засобах масової інформації змальовували як незаконного торговця зброєю та розповсю­джувача наркотиків. Особливо хворобливо в Болгарії було сприйнято заяву уряду США (липень 1982), в якій НРБ визнава­лася країною, що сприяє тероризму.
На початку 80-х років різко загострилася демографічна си­туація. Дані перепису вказували на те, що населення Болгарії неухильно старіло, а народжуваність (окрім турків і циган) -падала. Всі заходи влади (підтримка молодої сім'ї, стимулю­вання народжуваності тощо) виявилися неефективними. В цих умовах у грудні 1984 р. в країні була розпочата кампанія під назвою «Процес відродження» по заміні неболгарських імен та прізвищ на болгарські. Майже 850 тис. громадян (10 % на­селення) - турків, тюркомовних та помаків (болгар-мусульман) -були піддані принизливій процедурі, за результатами якої оголосили, що турки в Болгарії не проживають взагалі. Здійснення владою асимілятивної політики викликало спротив серед населення та мало далекосяжні наслідки для політично­го режиму Живкова.

Віддзеркаленням загострення суспільно-політичної кризи в Болгарії стало виникнення різних опозиційних організацій. Зок­рема, був створений Турецький національний рух на чолі з А. Догановим, який розпочав здійснювати різні акції політич­ного та господарського саботажу. У Михайловському окрузі у 1982-1984 pp. діяла підпільна Соціал-демократична партія. Однак головні сили опозиції зосереджувалися за кордонами Болгарії, де перебувало близько восьми тисяч болгарських політемігрантів. Майже всі вони гуртувалися навколо таких ор­ганізацій, як «Вільна й незалежна Болгарія», «Болгарський національний фронт», «Болгарська ліга прав людини», БРСДП(о).


10.08.2015; 17:09
хиты: 171
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь