пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Формування тоталітарної системи в Болгарії та початок соціалістичних перетворень (1948 - 1953 рр.).

У лютому 1948 р. на Другому конгресі Вітчиз­няного фронту були ухвалені оновлені програма і статут, згідно з якими він перетворювався з коаліції п'яти партій на єдину масову громадсько-політичну організацію з індивідуаль­ним членством. Відтепер його головним завданням визначало­ся виховання болгарського народу в дусі відданості ідеям соціалізму. Перебудова фронту мала на меті уніфікацію політичного життя країни під керівництвом БКП(к). Всі інші політичні партії були приречені на усунення з політичної арени. Так, ослаблена судовими процесами НС «Звено» оголосила про саморозпуск та влиття своїх членів до лав ВФ. Те ж саме відбулося і з нечисельною Радикальною партією. Влітку 1948 р. лідери опозиційної БРСДП були заарештовані. А керівництво іншої частини соціал-демократів восени прийняло рішення про об'єднання з БРП(к) на основі її програми та статуту. Так у країні залишилося дві партії - БРП(к) та БЗНС. Комуністичне керівництво не наважилося ліквідувати БЗНС, яка спиралася на широку соціальну базу. Проте спілка тепер змушена була змінити свій характер і політику, прийнявши за свою програмну мету побудову соціалізму в Болгарії, а також визнавши керівну роль компартії в житті суспільства.

У грудні 1948 р. на V з'їзді БРП(к)1 було взято курс на побу­дову (впродовж 10—15 наступних років) фундаменту соціалізму, взірцем якого мала стати «радянська модель». У документах, ухвалених з'їздом, передбачалося: в ході соціалістичної мо­дернізації за допомогою індустріалізації змінити співвідношення між промисловістю та сільським господарством на користь першої і здійснити кооперування сільського господарства, створити нову соціальну структуру суспільства з домінуванням у ньому робітничого класу та перетворити комуністичну ідео­логію на загальнонаціональну.

1 БРП (комуністи) у грудні 1948 р. була перейменована на Бол­гарську комуністичну партію (БКП).

Передумови для реалізації накресленої програми побудови фундаменту соціалізму були закладені прийняттям закону про націоналізацію промислових підприємств і банків, а також вве­денням державної монополії на зовнішню та внутрішню оптову торгівлю. Після націоналізації промисловості та банків частка приватного сектора в Болгарії скоротилася до 5 %, а держав­ного досягла 93 %. Уже наприкінці 1948 р. приватні сектори промисловості, оптової торгівлі, банківської справи та транс­порту були в основному ліквідовані.

Процес індустріалізації в Болгарії відзначався надзвичайно швидкими темпами її здійснення та пріоритетним розвитком важкої промисловості, що виробляла засоби виробництва. Індустріалізація відбувалася в умовах тісного співробітництва з СРСР, який надавав Болгарії пільгові кредити, постачав сиро­вину, техніку, технології та кваліфікованих фахівців. У країні широко вивчався та поширювався радянський виробничий досвід, запроваджувалися різноманітні форми соціалістичного змагання.

У результаті величезного напруження сил народу інду­стріалізація досить швидко стала давати свої плоди. Так, у ході виконання дворічного плану відбудови економіки вже в 1948 р. було досягнуто рівня промислового виробництва 1939 р. У першій п'ятирічці (1949-1953) в Болгарії було здійснено масштабну реконструкцію, будівництво та введення в дію по­над 700 підприємств. За дві п'ятирічки (1949-1958) було ство­рено нові галузі промисловості: металургійну, машинобудівну, хімічну та енергетичну. За цей період виробництво засобів виробництва збільшилося в 4,7 раза, електроенергії - в 5 разів, машинобудування - майже в 6,5 раза. Кількість зайнятих у про­мисловості робітників і службовців збільшилася у порівнянні з 1939 р. у 5,4 раза.

За одну з умов здійснення індустріалізації вважали усу­спільнення аграрного сектору. Завдяки прискоренню процесу колективізації в країні вже на квітень 1949 р. було створено понад 900 трудових кооперативних землеробських господарств (ТКЗГ), які володіли 12 % орної землі. Процес колективізації сільського господарства було продовжено в 1950 p., коли спеціальною комісією БКП була підготовлена програма розкуркулювання. У ході її реалізації частину селян було піддано не­законним арештам, різним стягненням і т. ін.

 

Репресії та насильницькі методи кооперування викликали зростаючу напругу в суспільстві. Тому ЦК БКП у березні 1951 р. змушений був у спеціальній постанові засудити пору­шення законності, допущені місцевим керівництвом. І хоча кооперативний сектор у 1953 р. охоплював уже близько 60 % сільськогосподарських угідь, виробництво сільськогосподар­ської продукції зростало повільно, досягнувши лише довоєнно­го рівня.

 
Високі темпи соціалістичної модернізації дозволили бол­гарському керівництву вже в 1952 р. зробити висновок, що країна з відсталої аграрної перетворилася на індустріально-аграрну.

Після рішучого повороту до побудови соціалізму за радянсь­ким зразком та до сталінської моделі організації суспільства в Болгарії в 1948-1953 pp. відбувалося формування тоталітарної політичної системи, яка ґрунтувалася на монопольній владі ком­партії. Суть цієї системи полягала в повному злитті політичної й економічної влади та в зосередженні цієї безконтрольної влади в руках комуністичної партійно-державної номенклатури. Саме диктатура партійного апарату видавалася в суспільстві за диктатуру пролетаріату. Сталість цієї системи забезпечувалася, по-перше, придушенням усякого інакомислення та масовим політичним терором, по-друге, інформаційною ізоляцією насе­лення від зовнішнього світу і внутрішньою пропагандою, спря­мованою на формування єдиного для всіх мислення.

У країні складалася атмосфера підозри, ворожнечі та не­терпимості. В 1949 р. в країні піднялася хвиля шпигуноманії, вершиною якої став судовий процес над одним із керівників БКП, заступником прем'єр-міністра Т. Костовим (1897-1949), який відбувся в листопаді 1949 p. T. Костова та дев'ятьох йо­го товаришів засудили до смертної кари, висунувши звинува­чення у спробі домовитися із «фашистською клікою Тіто» пе­ретворити Болгарію «на колонію англо-американського імперіалізму», прагненні позбавити країну «національного суверенітету, територіальної цілісності, незалежності» і т. ін.

Судовий процес у Софії був одним з епізодів боротьби за владу, яка розгорнулася після смерті Г. Димитрова. У лютому 1950 р. В. Червенков, який невдовзі очолив партію, став голо­вою уряду.
 
ЧЕРВЕНКОВ ВИЛКО ВЕЛЬОВ (1900-1980)

У 1915-1919 pp. член молодіжної спілки БРСДПЗ 1919 р. -член БКПЗ 1923 р. - секретар Софійського комітетуБолгарського комсомолуУ 1923 р. - організатор ВересневогоповстанняУ 1925-1941 pp. в еміграції в СРСРУ 1926-1930 pp.слухач Міжнародної ленінської школи (МЛШу МосквіУ1930-1937 pp. охоронець Г. Димитрова. У 1937-1938 pp. -директор МЛШУ 1938-1941 pp. співпрацівник ВККІУ 1941-1944 pp. член закордонного бюро БРП(к). У 1942-1944 pp. -головний редактор радіостанції «Христо Ботев»Жовтень1944 р. -повернення до БолгаріїУ 1945-1948 pp. секретар ЦКБРП(к).У 1947-1949 pp. голова Комітету у справах нау­ки,мистецтва та культуриУ 1948-1950 pp. генеральнийсекретар (з березня 1950 р.) - голова Національної ради ВФЗлипня 1949 р. - заступнику 1950-1956 pp. го­лова Радиміністрів НРБ. У 1950-1954 pp. генеральний секретар ЦК БКП.У 1956-1961 pp. заступник голови уряду НРБ, міністр освіти ікультури.

З іменем В. Червенкова пов'язані організація репресій та проведення політичних судових процесів наприкінці 40-х - по­чатку 50-х років, які проводилися за сталінським зразком. У су­спільстві витворився культ особи В. Червенкова, який характери­зувався свавіллям, зловживанням владою, грубими порушеннями законності та репресіями, що призвело до серйозних ускладнень для країни. Так, у результаті проведеної в БКП чистки кількість ЇЇ членів до квітня 1951 р. зменшилося на сто тисяч.
У сфері зовнішньополітичних пріоритетів Болгарії були відно­сини з СРСР та Югославією. Восени 1944 р. між урядами Бол­гарії та Югославії стала обговорюватися концепція створення Балканської федерації. У серпні 1947 р. було укладено болгарсько-югославський договір про дружбу, співробітництво та взаємну допомогу. У практичну площину перейшло питання про об'єднання в межах майбутньої федерації Пірінського краю з Вардарською Македонією та приєднання Поморав'я до Бол­гарії, а також надання спільної допомоги грецьким комуністам.
У середині січня 1948 р. під час офіційного візиту до Бухареста Г. Димитров на прес-конференції висловив думку про те, що питання про утворення федерації східноєвропей­ських народів є «несвоєчасним». Однак коли воно «дозріє, країни «народної демократії» - Румунія, Болгарія, Югославія, Чехословаччина, Угорщина та Греція - розв'яжуть його. їм належатиме вирішити не тільки, що це буде - федерація або конфедерація, а й коли і як вона буде створена».

Г. Димитров, мабуть, як ніхто інший усвідомлював усю складність і проблематичність утворення подібної федерації. Ідея федерації була закладена в програмі Комінтерну (1928), але торкалася лише Балкан. Наприкінці Другої світової війни лідери болгарської та югославської компартій реанімували цю ідею, але її реалізація гальмувалася через концептуальні розбіжності партнерів. Якщо Г. Димитров пропонував укласти рівноправний союз між обома країнами, то Й. Тіто вважав, що Болгарія та Албанія повинні стати одними з республік югос­лавської федерації.

Розвиваючи ідею балканської федерації, Г. Димитров у своєму проекті визначав її не тільки межами країн Південно-Східної Європи, а й Радянського Союзу. По суті це була ре­анімація в нових умовах комуністичної концепції створення Всесвітнього СРСР, який тепер несподівано пропонувався без попередніх консультацій з Кремлем. Але Й. Сталіну не сподоба­лися ці «ініціативи», і він засудив дії Г. Димитрова та Й. Тіто, які відразу визнали «свою помилку» і «завчасність» утворення феде­рації. Газета «Правда» цілковито дезавуювала заяви болгарсь­кого лідера, а Й. Сталін розцінив подібні кроки як зародження небезпечної для себе «міжнародної опозиції» й запропонував зустрітися в Москві для «виправлення лінії спільних дій».

За підсумками тристоронньої наради, яка відбулася 10 люто­го 1948 p., були підписані радянсько-болгарський та радянсько-югославський протоколи.про взаємні консультації із зовнішньо­політичних питань. Й. Сталін порекомендував болгарському таюгославському керівництву терміново розпочати процес об'єднання у федерацію. Але політбюро ЦК КПЮ категорично відхилило сталінську пропозицію, що призвело до розгортання радянсько-югославського конфлікту, в ході якого питання про створення федерації було знято з порядку денного взагалі.

У березні 1948 р. Болгарія уклала договір про дружбу, спів­робітництво та взаємодопомогу з Радянським Союзом, а потім з Чехословаччиною, Польщею та Угорщиною. Відносини з СРСР стали відігравати винятково важливу роль для країни, якаопинилася у фарваторі радянської політики. Сталінське керівництво уважно стежило за спрямуванням усіх політичних та економічних процесів у країні завдяки розгалуженій мережі радянських радників


10.08.2015; 17:09
хиты: 201
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь