пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Культура чеського народу в другій половині 40-х - початку 90-х років ХХ ст.

 

З 1948 р. в ЧСР було запроваджено загальну обов'язкову безплатну освіту, в межах якої чеські діти (від трьох до шести років) відвідували дитячі садки, потім п'ять класів загальноос­вітньої школи першого рівня і продовжували навчання (чотири класи) в школах другого рівня. Більшості учнів надавалась можливість продовжувати навчання в гімназіях, які готували до вступу у вищі навчальні заклади. Решта молоді навчалась у професійних і технічних школах (впродовж трьох-чотирьох років). Після 1990 р. в Чехії виникло багато приватних шкіл.

У 1952 р. в ЧСР було створено систему навчання без відриву від виробництва (вечірні, заочні школи, екстерн), розпочалася професійна підготовка робітничих кадрів в училищах трудових резервів, виникла мережа курсів підготовки до вступу у вищі навчальні заклади. Кількість вищих шкіл у Чехії в середині 50-х років досягла 28, а кількість студентів збільшилась удвічі й досягла 42 тис. Кардинальні зміни відбулися і в соціальному складі студентів, переважну більшість їх тепер становили діти робітників і селян.

Після об'єднання в 1952 р. Чеської академії наук і мистецтв та Чеського королівського товариства наук була створена Че­хословацька академія наук (ЧАН), яка складалася з восьми секцій та майже ста науково-дослідних інститутів. Першим ЇЇ президентом став відомий історик 3. Неєдли. Швидко розвивалися різні наукові галузі. Так, завдяки працям Є. Чеха, В. Ярника значних успіхів було досягнуто в математиці, а хімік-полярограф Я. Гойєровський у 1959 р. став лауреатом Нобелівської премії. У галузі суспільних наук, затиснутих догматичними постулатами марксизму-ленінізму, було втрачено здобутки позитивістської школи. Осередки творчої інтелігенції стали фактично додатками партійно-державних структур. У цих осередках тепер верхово­дили представники номенклатури, а видавництва друкували лише те, що було офіційно дозволено цензурою. Прагнення кому­ністичного режиму прискорити формування «нової людини» призводило в культурній сфері до того, що художня продукція, яка надходила з СРСР, за своїм обсягом значно перевищувала власне чеську.

З історії національної літератури майже повністю був ви­креслений творчий спадок багатьох письменників, у т. ч. К. Ча-пека, а обмін культурними доробками з країнами Західної Європи був зведений до мінімуму. Певна лібералізація політи­ки КПЧ в культурно-мистецькій сфері розпочалася в другій половині 50-х років і тривала до початку 60-х. Вимоги демокра­тизації творчого процесу та відміни цензури лунали від Спілки чехо-словацьких письменників у середині 60-х років. Найбільш авторитетною й популярною постаттю в цей період став чесь­кий поет Я. Сейферт, лауреат Нобелівської премії 1948 р.

У художній літературі та в образотворчому мистецтві у другій половині XX ст. провідне місце зайняла військова й анти­фашистська тематика. Поступово утвердився й соціалістичний реалізм, проголошений єдиним художнім методом. У цих умовах незалежна опозиційна культура могла знайти підтримку лише в країнах Заходу. Саме там вперше ставилися п'єси В. Гавела, друкувалися твори письменників М. Кундери та Б. Грабала. У західних країнах друкувалися також твори філософів Я. Паточки, К. Косика, історика В. Чорного, видавалися періодичні видання («Середня Європа», «Критичний збірник») та інша самвидавна література. У США представники чеської творчої еміграції створили «Раду вільної Чехословаччини». Найбільшою популяр­ністю серед опозиційної інтелігенції користувалися часописи «Листи» (його видавав у Римі Й. Пелікан) і «Свідоцтва» (видавав у Парижі П. Тигрид).

Після придушення «празької весни» представники нової хвилі чеської еміграції у Великій Британії, Канаді та Швейцарії
 
створили видавничі центри, через які надходила матеріальна та інтелектуальна підтримка опозиції в ЧССР. У цей період на­була світового визнання творчість чеського кінорежисера М. Формана, автора фільму «Політ над гніздом зозулі» та ін.
Незважаючи на надмірну ідеологізацію, яка панувала тоді в чеському суспільстві, високий рівень художньої майстерності зберігався в театральному мистецтві. Його характер визна­чався творчим пошуком численних театрів-студій малих форм як у Празі, так і в інших містах, де ставили навіть п'єси В. Гавела. Тодішній чеський театр продовжував успішно розвивати екст­ремальні театральні форми. Так, авангардистськими колективами, добре відомими за межами країни, були театр «Дівадло на провазку» в Брно і театр «На забрадлі» в Празі.

У Чехії склалася традиція проведення музичних фестивалів за участі уславлених музичних колективів та виконавців з усього світу. Найбільшої відомості в цей період набула творчість чеських композиторів П. Ебена і С. Гавелки. Серед значної кількості різноманітних культурних заходів найбільш популярними були міжнародний музичний фестиваль «Празька весна», фестиваль духових оркестрів у Коліні, музичний фестиваль Дворжака, фестиваль моравської музики у Стражніце, фестиваль народної пісні й танцю в Домажліце.

Багато було зроблено в Чехії в галузі архітектури та скульп­турного оздоблення міст. Так, справжньою окрасою Праги стали створені в цей період пам'ятники видатним представникам чеського народу: Я. Гусу в університетському центрі «Каролініум» (скульптор К. Лідинський), Я. Жижці та художнику Й. Манесу (скульптор Б. Кафка), письменниці Б. Нємцовій на Слов'янсько­му острові (скульптор К. Покорни), композиція «Нове сторіччя» (автор В. Маковський). До видатних досягнень у галузі архітек­тури слід віднести побудовані в 50-70-х роках комплекс міжнародного ярмарку в Брно (автори 3. Апекс, Ф. Ледерер), павільйон ЧССР на Брюссельській всесвітній виставці, телебашта й готель на горі Йєштет (автори К. Губачек, 3. Патрман), будівля театру імені Янічека в Брно, готель «Інтернаціональ» у Празі (автори К. Філсак, Й. Швец). У 70-ті роки в Празі запрацювало метро, однією з найкращих його станцій було визнано «Мало-странську» (архітектор 3. Дробний). Значна увага в цей період приділялася також переобладнанню різних історичних будівель на об'єкти сучасного громадського й культурного призначення.


10.08.2015; 17:09
хиты: 198
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь