пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Зовнішня політика ЧСР в міжвоєнний період.

 

Зовнішня політика Чехословацької Республіки була спрямована на зміцнення Версальської системи. Тому підтримувалися тісні зв'язки з Францією та іншими європейсь­кими країнами. Значною мірою цьому сприяло утворення у 1921 р. військово-політичного союзу, який складався з ЧСР, Румунії та Королівства СХС. У своїй діяльності країни - учасниці Малої Антанти, спираючись на принципи, проголошені Лігою Націй, проводили в життя ідеї колективної безпеки на континенті.

З приходом до влади в Німеччині нацистів почався процес дестабілізації міжнародного становища ЧСР. Саме гітлерівці поставили собі за першочергове завдання ліквідацію Версаль­ської системи та підтримуваного нею територіального статус-кво1. В цих умовах зовнішня політика ЧСР була спрямована на збереження союзницьких відносин з Францією як гарантом ціліс­ності республіки. У липні 1933 р. уряди ЧСР, Румунії та Юго­славії підписали з СРСР угоду про визначення поняття «агресія».

Реальну небезпеку для країн Центральної Європи становили праг­нення укласти «Пакт чотирьох» (Велика Британія, Франція, Італія та Німеччина), запропонований у березні 1933 р. італійським «дуче» Б. Муссоліні, який передбачав можливість ревізії Версальської системи.
На відміну від Польщі, яка підписала з Німеччиною угоду «Про мирне розв'язання суперечок», уряд ЧСР відмовився від подібного кроку. Чехословаччина підтримала висунуту Францією ідею укладення «Східного пакту», у межах якого Франція, СРСР, Польща, ЧСР, Німеччина та Прибалтійські країни мали взяти на себе зобов'язання про взаємодопомогу у випадку початку війни.
У березні 1935 р. Німеччина запровадила військову повин­ність, чим порушила умови Версальського договору, а потім ра­зом з Польщею відмовилася підписати «Східний пакт». Тому уряд ЧСР підписав з СРСР договір «Про взаємну допомогу» (травень 1935), у якому, однак, містилося також і застереження, згідно з яким підтримка країн одна одній буде надана лише в тому випад­ку, коли на поміч державі - жертві агресії прийде Франція.
Після введення німецьких військ до рурської демілітаризованої зони (березень 1936) й відмови урядів Великої Британії та Фран­ції протидіяти порушенню Версальського договору дипломатія ЧСР, яка орієнтувалася на західні країни, стала зондувати ґрунт для прямих переговорів з гітлерівською Німеччиною.
Коли восени 1936 р. ЧСР приєдналася до англо-французької політики «невтручання» у внутрішні справи Іспанії, де розпочалася громадянська війна, президент Е. Бенеш дав згоду на ведення таємних переговорів з Німеччиною щодо укладення двосторон­нього договору. Проте контакти не мали завершення і з ініціативи німецької сторони на початку 1937 р. були припинені. Усі зусилля чехословацького керівництва в його намаганні подолати зов­нішньополітичну ізоляцію країни виявилися марними. Велика Бри­танія та Франція як гаранти стабільності в Європі дедалі більше попускали експансіоністській політиці Німеччини, керівництво якої прикривалося гаслом права націй на самовизначення. Це наочно проявилося в ході «аншлюсу» Австрії, після чого гітлерівці перевели свій зловісний погляд на чергову жертву - ЧСР.
На початку 1937 р. німецький генеральний штаб за вказівкою А. Гітлера розробив план «Ґрюн», який передбачав окупацію Чехії. Британське та французьке керівництво відверто надавали Німеччині свободу дій у Центральній та Північно-Східній Європі, сподіваючисьу такий спосіб забезпечити мир та безпеку на континенті.
Керівництво ЧСР усвідомлювало, що анексія Австрії значно ускладнила міжнародне та військово-політичне становище країни. Єдиним способом запобігти прямій агресії, на його думку, було досягнення компромісу з Німеччиною шляхом укладення

 

Увечері 20 вересня британський та французький посли вручи­ли Е. Бенешу ультиматум своїх урядів стосовно передачі Німеччині північно-західних районів з компактним проживанням німців. Було попереджено, що у разі його невиконання ЧСР не матиме допомо­ги. 21 вересня уряд М. Годжі погодився задовольнити ультиматум. Як тільки стало відомо про поступки уряду, у Празі розпочалися стихійні акції протесту населення, які тривали всю ніч. Наступного дня на чеських підприємствах було оголошено загальний політич­ний страйк, а по країні прокотилася хвиля мітингів, маніфестацій та зборів. Уряд подав у відставку, а новий кабінет на чолі з Я. Си-рови 22 вересня оголосив загальну мобілізацію.

У цих умовах нацистська Німеччина висунула нові вимоги: негайну передачу їй Судет до 1 жовтня 1938 р. та задоволення територіальних претензій Польщі й Угорщини. У свою чергу радянський уряд попередив польське керівництво, що в разі нападу на ЧСР радянсько-польський пакт про ненапад буде відразу денонсований. 25 вересня уряд Франції було повідом­лено про те, що тридцять стрілецьких дивізій Червоної армії вже стоять на західних кордонах СРСР, а танкові підрозділи та авіація приведені в бойову готовність.

Відмова уряду Франції виконувати свої союзницькі до­говірні зобов'язання призвела до того, що Чехословаччина ЗО вересня 1938 р. була вимушена прийняти важкі умови уго­ди, підписаної лідерами Італії, Німеччини, Франції та Великої Британії напередодні на міжнародній конференції в Мюнхені. Відповідно до угоди ЧСР мала до 10 жовтня передати Судети Німеччині, але гарантії нових кордонів надавалися лише після задоволення територіальних претензій Польщі та Угорщини. Представників уряду ЧСР повідомили про прийняті рішення лише по закінченні конференції.


10.08.2015; 17:08
хиты: 177
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь