пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

3.Роль радіобіології в системі наук. Зв'язок з іншими дисциплінами.

Радіобіологія межує з науками, які досліджують дію електромагнітних хвиль, інфрачервоних, видимих і ультрафіолетових променів і радіохвиль.

Радіаційна фізика розглядає процеси передачі енергії компонентам на біогеоценози різних рівнів, у тому числі на тваринні та рослинні угруповання й людину.

Радіаційна біофізика досліджує  процеси  взаємодії іонізуючого випромінювання з  речовинами клітини: збудження електронів, іонізація молекул.

Радіаційна хімія вивчає хімічні взаємодії між активними молекулярними  формами, а також реакції цих форм з молекулами.

Радіаційна біохімія вивчає радіаційно-хімічні  пошкодження  біологічно  важливих молекул.

Радіаційна цитологія вивчає патологію опроміненої клітини у всіх напрямках і тісно переплітається з радіаційною біохімією.

Залежно від об’єктів дослідження розрізняють радіаційну молекулярну біологію, радіаційну гістологію, радіаційну ембріологію, радіаційну генетику, радіобіологію тварин і рослин, медичну радіологію тощо.

Радіаційна молекулярна біологія досліджує вплив іонізуючого випромінювання на процеси, в яких беруть участь біологічні макромолекули, зокрема – ДНК,  а саме на реплікацію ДНК, транскрипцію, трансляцію, біосинтез білкових молекул, біогенез клітинних структур, тощо.

Радіаційна генетика досліджує механізми виникнення генетичних, спадкових змін, мутацій унаслідок опромінення клітин, механізми їх збереження, припинення, поширення в геномі популяції, роль у формотворенні.

Медична радіологія розробляє засоби безпечної ренгенодіагности, оцінює дозові навантаження на людину за різних умов опромінення.

Отже, це комплексна, мультидисциплінарна галузь знань, що складається з окремих напрямів.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


10.08.2015; 17:06
хиты: 184
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь