пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Відкритий

В чому полягає відмінність авторитарного режиму від тоталітарного? – Авторитарний – спосіб правління оснований на концентрації влади в руках однієї особи або групи осіб, применшенні або запереченні ролі представницьких інститутів влади на політико правовій нерівності соц. Груп та прошарків суспільства, використанні насильства. Тоталітарний – така політ система в якій держава намагається – заради тієї чи іншої мети – повністю контролювати все життя суспільства в цілому і кожної людини.

В чому полягає відмінність понять «легітимність» і «легальність»? – Легітимність влади – ґрунтується на визнанні або підтвердженні законності певного права або повноваження здійснювати владу. Легальність влади – це юридичне поняття, яке означає відповідність дій влади діючому законодавству.

В чому полягає завдання політології? Головне її завдання – у безперервному процесі пізнання отримувати знання про політику на основі узагальнення достовірних фактів, досліджувати питання, відповідей на які ще немає, розмежовувати ілюзії та дійсність.

В чому полягає сутність ідеології лібералізму? – окрема особа більш первинна та реальна, ніж суспільство та його інститути; індивідуальні права і потреби більш «природні», а тому «головніші» будь-яких колективних, узагальнених прав і інтересів; відмінність і окремішність кожної людини від інших людей безумовні та первинні, а зв’язок і подібність з іншими – умовні і вторинні; людина, яка все це усвідомлює, є індивідуально вільною і відповідальною перед власною волею, й існує видима матеріальна гарантія особистої свободи і відповідальності – недоторканна приватна власність.

В чому суть концепції народовладдя Руссо? – Руссо виділяє дві важливі ознаки народного суверенітету — невідчужуваність і неподільність. Відчуження суверенітету народу на користь окремих осіб або керівних органів, так і його розподіл між окремими частинами народу, згідно із поглядами Руссо, означало б заперечення суверенітету, як загальної волі народу. У концепції Руссо є важливим те, що він заперечує необхідність наявності правителя і тих, ким правлять.

Вкажіть держави з авторитарним режимом. – Піночет в Чилі, В’єтнам, Оман, Саудівська Аравія, Марокко,  Китай, Венесуела.

Вкажіть держави з демократичним політичним режимом. – Україна, Німеччина, Англія, Америка, Італія.

Драгоманов – ліберал, соціаліст чи націоналізм.  – соціаліст. Він підтримував ідею федерації слов’янських народів, де Україна мала б політичну автономію на рівні з іншими державами, а також розвивав ідеї децентралізації на основі автономії земств («громадівський соціалізм») «як соціаліст європейської школи»

За якої форми правління уряд формується партією або коаліцією? – В парламентсько-президентській або президентсько-парламентській республіці.

На які види поділяють партійні системи? – Однопартійні, Двопартійна,  Багатопартійна.

На які групи поділяються громадські організації за своєю спрямованістю? – професійні, економічні, соціально-демократичні, конфесійні, культурологічні, просвітницькі, творчі, туристично-спортивні, наукові та науково-технічні, оборонні, національно-культурні, екологічні.

На які принципи опиралася конституція П. Орлика? – Конституція базувалася на ідеї поділу влади на законодавчу, виконавчу судову.

Наведіть приклади держав з тоталітарним режимом. – Класичними тоталітарними державами вважають гітлерівську Німеччину, СРСР, Італія за часів Муссоліні, Росія, Чилі за часів правління Піночета.

Наведіть приклади країн з багатопартійною системою. – Швеція, Німеччина, Австрія, Бельгія, Україна.

Наведіть приклади країн з двопартійною системою. – США, Великобританія, Канада, Австралія.

Наведіть приклади країн з однопартійною системою. – Камерун, Куба, Габон, Лаос.

Наведіть приклади президентських і парламентських республік. – Президентська: США, Грузія, Бразилія, Білорусь, Малі, Мексика. Парламентська: Австрія, Греція, Ізраїль, Італія, Чехія, Туніс.

Назвіть види і ресурси влади. – Державна, соціальна, політична. нормативні, соціальні, культурно-інформаційні, ідеологія, силові, матеріальні, демографічні.

Назвіть відмінність між унітарною та федераційною державою. – унітарна – централізована держава адміністративно-територіальні одиниці якої не мають політичної автономії. Федерація – це союзна держава, що складається з кількох відносно-самостійних держ. утворень.

Назвіть відмінність між федерацією і конфедерацією. - Федерація – це союзна держава, що складається з кількох відносно-самостійних держ. утворень. Конфедерація – це об’єднання держав на основі договору з метою розв’язання конкретних завдань.

Назвіть відмінності між президентською і парламентською республікою. – Президентська: Характерне поєднання функцій глави держави та глави виконавчої влади в одних руках – президента, і відсутність посади прим’єр-міністра. Виконавча влада формується та керується президентом, але парламент здійснює пильний контроль за її діяльністю. Президент також може контролювати дії парламенту (право вето), але не має права розпуску парламенту. Президент обирається загальнонародними виборами. Парламентська: глава держави не має повноважень виконавчої влади й обирається представницьким органом (парламентом). Уряд формується парламентським шляхом, тобто політичними силами які перемогли на парламентських виборах. Головою виконавчої влади є прем’єр-міністр який має широкі повноваження. ПМ або президент можуть мати права розпуску парламенту.

Назвіть відмінності політичної і державної влади. Яке поняття є ширшим? – Політична: корпоративна частковість, морально-ідеологічна імперативність, влада впливу, регламентованість конституцією і законами, можливість регіонального і міжнародного поширення впливу. Межа повноважень- сфера впливу іншої партії, політ. сили, альтернативна – влада іншої ідеї, опозиція. Суб’єктивна доцільність, мета – перемога «наших». Державна: всезагальність, обов’язковість настанов аж до примушування, суверенність, територіально організована, межа повноважень – держ. Кордон і громадянське суспільство, альтернатива – безвладдя, законовідповідність , мета – суспільні справи.

Назвіть дві лінії в політичному мисленні Київської Русі. – Апологетичний і опозиційний.

Назвіть демократичні процедури. – вибори; голосування; референдум; опонування та змагальність; делегування повноважень; вивчення громадської думки.

Назвіть інститути громадянського суспільства. – громадські організації; релігійні організації; благодійні організації; професійні спілки; об'єднання професійних спілок; творчі спілки; асоціації; організації роботодавців; недержавні засоби масової інформації; інші непідприємницькі товариства і установи, легалізовані відповідно до законодавства України

Назвіть історичні форми демократії. - Першими історичними формами демократії були первіснообщинна та військова. Первісна родова община, афінська та римська демократія.

Назвіть не менше п’яти держав, формою державного устрою в яких є унітарна держава. – Нова Зеландія, Україна, Китай, Казахстан, Норвегія, Іспанія, Франція.

Назвіть не менше п’яти держав, формою державного устрою в яких є федерація. – США, Росія, Канада, Австралія, Бразилія.

Назвіть не менше п’яти держав, формою правління в яких є монархія. – Велика Британія, Данія, Швеція, Японія, Саудівська Аравія, Об’єднані Арабські Емірати, Норвегія, Нова Зеландія, Монако, Марокко.

Назвіть не менше п’яти держав, формою правління в яких є республіка. – США, Росія, Франція, Україна, Австрія, Греція, Італія, ПАР.

Назвіть органи місцевого самоврядування в Україні. – ОМС в Україні утворюються в селах, селищах, містах (ради та голови), а також в районах та областях (ради).

Назвіть основні ідеї Кирило-Мефодіївського товариства. – Ідеі слов’янської єдності та федерації, слов’янських республік я на грунті їх повної свободи і автономії.

Назвіть основні ознаки політичної партії. – наявність організаційної структури, яка визначена статутом; наявність певної ідеології, що відображена у програмі; діяльність спрямована на завоювання підтримки народу; діяльність, спрямована на здобуття та здійснення влади.

Назвіть основні положення теорії ідеально держави Платона. – 1. Найкраща державна система повинна володіти рядом рис моральної, економічної і політичної організації, які в своїй сумарній дії забезпечують вирішення найважливіших завдань. Така держава має володіти силою власної організації і засобами її захисту, достатніми для стримування та протидії ворожого оточення, по-друге, воно повинно здійснювати систематичне і достатнє постачання всіх членів суспільства необхідними для них матеріальними благами. По-третє, воно має керувати духовної діяльністю і творчістю. Виконання всіх цих трьох завдань означало б здійснення «ідеї блага» як вищої ідеї, правлячої світом. У утопічній державі Платона необхідні для суспільства види робіт розділені між спеціальними розрядами громадян, але в цілому утворюють гармонійне поєднання.

Назвіть основні положення теорії поділу влади і її представників. – Розвинули Дж. Локк та Ш.-Л. Монтеск’є. Вся влада поділяється на законодавчу, виконавчу, судову як фундамент свободи та безпеки громадян. Виділяють 3 форми держ. правління: республіку, монархію, деспотію.

Назвіть основні принципи правової держави. – Верховенство права і правових законів над підзаконними нормативними актами, політичною і фізичною силою держави; Розподіл влади, яка належить народу на законодавчу, виконавчу і судову; Верховенство громадянського суспільства і його представника – парламенту над державою і її апаратом; Юридичне закріплення основних прав і свобод людини в конституції та інших законах і їх фактичне забезпечення; Взаємоповага і взаємо відповідальність особи і держави; Громадянину дозволено робити все, що не заборонено законом, а державі і її чиновникам лише те, що дозволено законом; Демократичний плюралізм і гласність – діяльність легальних політ. партій і рухів, відносна свобода засобів масової інформації і т.п.

Назвіть основні принципи соціальної держави. – Субсидіарності, рівні можливості, соціально справедливість, реальність соціальних прав, соціальна рівність, солідаризм, соціальні зобов’язання, реальність соціальних прав.

Назвіть принципи демократії. – політична свобода; рівноправність громадян; виборність органів держави і постійний контакт із ними населення; поділ влади; прийняття рішень за волею більшості при обов’язковому дотриманні прав меншості; плюралізм.

Назвіть структуру політичної системи суспільства. – За формаційною приналежністю: рабовласницька, феодальна, буржуазна, соціалістична. За характером відображення домінуючих соц. Інтересів.: патріархальна, полісні, станові, демократичні. За співвідношенням політ. і силових структур: військові та цивільні. За традиційними формами влади: олігархічні, аристократичні, бюрократичні. За політ. режимами: авторитарні, тоталітарні, ліберально-демократичні. За орієнтацією на стабільність або зміни: стабільні та перехідні.

Назвіть шляхи прийняття конституції. – Прийняття Конституція даруванням глави держави; Прийняття Конституції в результаті договору; Прийняття Конституції в результаті всенародного референдуму.

При правління якого класу держава буде найміцнішою з точки зору Арістотеля? – Середнього

Розкрийте сутність теорії правової держави Канта. – В основі права свобода окремої людини яка реалізується перш за все в праві приватної власності. У правовій державі механізм насильництва і апарат політичного панування опосередкований і приборканий правом, введений в правове русло.

Сформулюйте основні ідеї анархізму. Анархізм – це соціально-політична доктрина, яка закликає до повної відмови від усіх форм держ., правового та інституціального управління суспільством. Відкидається приватна власність і пропонуються різні форми колективної власності. Обгрунтовується ідея самоуправління і самоорганізації виробничих та територіальних громад, як максимум їх федеративного об’єднання. Відкидаєтся будь-яка форма організації суспільства і проголошується негативне ставлення до всіх типів держ. Устрою; умовою свободи особистості визначаеється відстуність будь-яких форм влади і держ. Примусу. Головною причиною соціальної несправедливості визначається існуванням держави та її політико-правових інститутів.

У чому відмінність внутрішніх функцій абсолютною і парламентською монархією? - при абсолютній монархії вся виконавча, законодавча, судова влада зосереджена в руках Монарха. А при парламентській монархії законодавча влада обмежена парламентом.

У чому відмінність внутрішніх функцій держави від зовнішніх? – Внутрішні функції – законодавча, правоохоронна, організаторська, політична, економічна, фіскальна, соціальна, культурно-освітня. Зовнішні функції – дипломатична, зовнішньо-економічна, оборонна.

У чому головна суть політичної концепції Оріховського? – головна мета держави – гарантія прав та майна кожного індивіда. Громадяни ж повинні спрямовувати свою діяльність перш за все на інтереси держави.

У чому полягає мета економічної політики? – насамперед стабільне економічне зростання, підтримка стабільності розвитку економіки, ліквідація безробіття та повна й ефективна зайнятість.

Хто є автором теорії правової держави? – Кант.

Хто є автором теорії природних прав людини і в чому її суть. – Г. Гроцій, Дж. Локк, Т. Пенй, Т. Джефферсон. Згідно з цією концепцією всі люди з’являються на світ рівними і мають від природи невід’ємні права на життя й прагнення до щастя.

Хто з українських мислителів стояв на федералістичних концепціях розвитку української держави? – М. Грушевський, М. Драгоманов,  С. Подолинський, І. Франко, М. Костомаров, Г. Андрузький, Т. Шевченко.

Чи існують сьогодні правові держави? Якщо так, то навести приклад. – Так, існують. До таких держав відносяться: Швеція, Данія, Фінляндія, Норвегія, Нідерланди, Нова Зеландія, Австралія, Японія, Австрія, Сінгапур.

Чи існують сьогодні соціальні держави? Якщо так, то навести приклади. – Так, існують, до них належать: Франція, Німеччина, Швеція, Австрія, Данія.

Чи може індивід впливати на державу? Якщо так, то який режим найбільш сприятливий для такого впливу? - важко уявити, як окрема людина може вплинути чи змінити існуючий порядок речей. Навіть багато з тих, хто живе у стабільних і міцних демократичних системах, схиляються до думки, що вони не самі вирішують, а лідери, керівники і взагалі «начальники» володіють здебільшого відповідальністю, а, отже, і правом приймати нормативні акти, політичні рішення, тобто здійснювати реальну політичну дію. Якщо ж людина хоче впливати на політику або змінити її, має приєднатися до соціальної групи, політичної партії або руху, чиї політичні позиції співпадають або близькі з її власними. І в сучасному складному світі здається неможливою така політична дія в суспільній сфері, що була б повністю просякнута суто індивідуальним буттям особи. Мені здається, що найбільш підходящим є демократичний або ж ліберальний політичний режим де досить розвинутим є громадянське суспільство різні сомодіяльні громадянські організації та ініціативи.

Чим відрізняється безпосередня демократія від представницької? - Пряма демократія — порядок, за якого рішення ухвалюються на основі безпосереднього і конкретного виявлення волі та думки всіх громадян. Представницька демократія — порядок розгляду і вирішення державних і громадських питань повноважними представниками населення (виборними або призначеними).

Чим відрізняються масові політичні партії від кадрових? - Кадрові партії виникали тоді, коли виборче право ще було обмеженим. Ці партії: +були засобом виразу політичних інтересів пануючих класів, перш за все буржуазії; +були націлені на перемогу на виборах, для чого прагнули не збільшення своїх рядів, а до об'єднання еліт, які могли б впливати на виборців; + цікавилися питаннями ідеології постільки, поскільки ті могли допомогти їх кандидатам; Масові партії виникають з введенням загального виборчого права. Це партії нового типу, тобто: мають масовий характер; орієнтовані на політичне виховання мас і формування еліт, що вийшли з народу; прагнуть розповсюдження свого впливу за допомогою пропаганди своїх ідеологічних поглядів і програм; мають розвинуту ієрархічну організаційну структуру, обумовлену необхідністю фінансувати партійні заходи, вести облік і контроль надходження і витрачання членських внесків і інших засобів; мають строгу партійну дисципліну, покликану укріплювати єдність партії. Вона розповсюджується не тільки на рядових членів, але і партійне керівництво, а також парламентаріїв від цих партій.

Чим відрізняються політична партія від громадської організації? - Тим, що у неї є: програма; статут; ідеологія; політична активність; Представництво на політичному (або державному) рівні - в цьому відношенні партія відрізняється від різних громадських організацій і рухів, які представляють приватні, професійні, корпоративні, регіональні, тобто вузькі інтереси.

Чим відрізняються функції держав в ринковій та адміністративно-командній економіці? – В адміністративно-командному господарстві політика панує над економікою, влада над власністю. Ринкова економіка базується на накопиченні, прагненні до прибутку шляхом раціоналізації підприємства і праці.

Чим відрізняються функції президента в президентській і парламентській формі правління. - В президентській – Президент формує та керує виконавчою владою. Має функції глави держави та глави виконавчої влади. В парламентській президент не має повноважень виконавчої влади, може мати права розпуску парламенту.

Чим правова держава відрізняється від не правової. - Отже, у правовій державі саме закон превалює над чиїми-небудь бажаннями та інтересами. У такому суспільстві у політичної групи, яка отримала владу, практично немає шансів перекроїти соціальний устрій без оглядки на історико-культурні особливості людей. Неправова держава – це повний антипод: тут не доводиться говорити про рівноправність, так як закони не дотримуються, існують соціальні групи, що стоять «поза законом». Це люди, в руках яких зосереджена влада, або ті, хто може відкупитися від правосуддя.

Чому виникає політика? – Через необхідність регулювання суспільного життя.

Чому фашизм називають антигуманною ідеологією? – Через характерний антикомунізм, шовінізм і расизм, проповідь «корпоративної нації» й вождізму, нестримної соціальної демагогії, знищення демократичних свобод, культ насильництва.

Що є предметом та об’єктом  політології? – Політична система, політ. Інститути, політ. відносини влада та механізми її здійснення. Об’єктом є політична сфера.

Що означає слово «партія»? – організована політична сила, що об’єднує громадян однієї політичної тенденції з метою мобілізації громадської думки на певні цілі та участі в органах влади або орієнтування влади на досягнення цих цілей.

Як ви ставитесь до вислову Макіавеллі «мета виправдовує засоби» - Я вважаю, що мета не може виправдовувати засоби. Розуміння "блага" є індивідуальним: те що для одних є виключно позитивним, носитиме негативні конотації для інших.  Приведу приклад нацистів. Вони були звичайними мрійниками, які всього лиш хотіли побудувати правильну країну. Вони хотіли слухати правильну музику, дивитись правильні фільми, говорити правильною мовою. Вони хотіли, аби правильні ідеали перемогли не в далекому майбутньому, а при їхньому житті. Просто хотіли вони цього так сильно, а неправильних людей було так багато, що тих довелось убити. Не можна було інакше. Будь-який послідовний романтик обов'язково закінчує побудовою газової камери, взявши на озброєння гасло: "Мета виправдовує засоби".

Як визначає конституція України форму державного правління і форму державного устрою. – За формою держ. Правління Україна є парламентсько-президентською республікою. За формою держ. Устрою Україна є демократичною державою.

Як виникла держава з точки зору Конфуція? - Конфуцій вважав, що держава — це велика сім´я, і відносини в ній мають будуватися за аналогією з сімейними. Влада правителя в державі є такою, як влада батька в сім´ї, а відносини правителів і підданих нагадують сімейні стосунки, де молодші залежать від старших; піддані мусять слухатися правителя, як діти батьків, а правителі мають дбати про підданих, як батьки про дітей.

Як Гегель розумів громадянське суспільство? – Він фактично відкидав ліберальну концепцію автономії особистості віддаючи перевагу конституційній монархії в її конкретному Прусському обличчі.

Яка відмінність між політологією і політикою? – Політологія – це галузь соц. науки що вивчає політ організації і політ. життя суспільства проблеми внутрішньої політики та міжнародних відносин. Політика – сфера життєдіяльності людей пов’язана з реалізацією їх суспільних інтересів та ідеалів за допомогою державно-політичної влади.

Яка відмінність між соціал-демократичною ідеологією і комуністичною? – Комун. – соціалістична революція, насильницький шлях, рушійна сила пролетаріат міста та села, форми боротьби: пріорітет політ. форм. Форма держави – диктатура пролетаріату, тип партій – авангардна партія, тип ідеології – монополія на істину, нетерпимість до ревізіонізму, ек. Політ. – монополія держ. Власності. С-Д – соціальна політика – рівні для всіх безкоштовні соціальні гарантії держави, соціал-демократизм, соц. Реформи, мирний шях, рушійна сила – різні прошарки трудящих, форми боротьби – пріорітет екон. Форм, форма держави – парламентська демократія, тип партії – партія парламентського типу, ідеології – плюралістична та реформістська економічна політика, багатоукладність із міцним держ. Сектором. Соц. Політ. – розширення соц. Програм держави.

Яка мета і завдання соціально політики? – Соц. Політика спрямована на задоволення багатоманітних інтересів і потреб громадян у сфері праці, освіти, культури, охорони здоров’я, забезпеченні житлом тощо. Головною метою є: інтеграція інтересів соц. Спільностей людей, розв’язання соц. Суперечностей заради забезпечення єдності, цілісності суспільства.

Яка партійна система в Україні? – Багатопартійна (мультипартійна) система.

Яка форма правління найкраща для України на думку Липинського? – Монархія (гетьманство), яка спиралася на місцеве самоврядування.

Які методи належать до загальнонаукових методів політології? – порівняння, аналіз і синтез, узагальнення, сходження від абстрактного до конкретного, індукція і дедукція, спостереження, біхевіористський, системний, функціональний, інституціальний, метод прийняття рішень, емпіричний.

Які методи належать до специфічних методів політології? – Раціоналістичний, діалектичний, історико-релятивістський, натуралістичний, антропологічний, органічний, теологічний.

Які мислителі наголошували на розподілі влади? – Різноманітні аспекти розмежування державних органів та їх функцій зустрічаються ще в працях античних мислителів - Платона, Арістотеля, Полібія, авторів Середньовіччя - Марсилія Падуанського, Ж. Бодена та ін. Основні постулати «класичних» версій доктрини були вироблені Д. Лільберном, ідеологами великої (Дж. Локк і Ш. - Л. Монтеск’є) та дрібної (Ж. Ж. Руссо) буржуазії.

Які ознаки характеризують громадянське суспільство? – Громадське суспільство – це сукупність міжособистісних стосунків, родинних, громадських, економічних, культурних, релігійних та інших структур, які розвиваються в суспільстві поза межами безпосереднього впливу держави. Ознаки: опосередкування; задоволення потреб окремого громадянина через взаємопов’язану систему розподілу праці, дієвістю свободи і захисту власності за допомогою правосуддя; захисту особливих інтересів за допомогою поліції та корпорацій.

Які переваги та недоліки має мажоритарна виборча система?  - Переваги: демократизм, створення ефективної проурядової більшості у парламенті, виборці та їх представники знаходяться у постійному контакті часто зростає якість обраних осіб. Дана система дає можливість бути обраним позапартійному кандидату, голосування відбувається в один тур, за даної системи простіше створити ефективну більшість яка матиме можливість призначати уряд. Недоліки: за системи відносної більшості діє принцип «переможець бере усе», за системи абсолютної більшості часто доводиться проводити другий тур виборів, за системи АБ у разі якщо жоден з кандидатів у другому турі не отримав необхідної підтримки округ в якому проводились вибори на певний час залишається не представленим. Часто дискримінуються малі партії, влада має більше можливостей та ресурсів тиску на депутатів, є можливість впливати на результати виборів.

Які переваги та недоліки має пропорційна виборча система? – Переваги: розподіл голосів виборців пропорційно, зменшується можливість їх втрати; врахування інтересів різних суспільних груп; мінімізуються можливості для фальсифікацій результатів волевиявлення громадян; відбувається сприяння розвитку партійної системи та партійної ідеології; унеможливлює потрапляння в парламент радикальних регіональних політичних партій; депутат маючи підтримку політичної партії має набагато більше можливостей, щоб виконати передвиборні обіцянки. Недоліки: виборці голосують не за конкретних людей, а за партійний список, в якому можуть виявитися невідомі, некомпетентні, непопулярні політики; відсутність тісного зв’язку, контактів між депутатами і виборцями, оскільки депутата обирають не виборці конкретного виборчого округу, а виборчий корпус усієї країни; доволі складна система підрахунку голосів; до парламенту потрапляє багато політичних сил, що ускладнює процедуру формування парламентської більшості і часто робить уряд у країні нестабільним; відсутність персональної відповідальності депутата перед виборцями за свої дії; обмеження свободи дій депутата, його залежність від партійного керівництва, якому він завдячує своїм обранням; купівля місць у партійних списках.

Які теорії походження держави ви знаєте? – теологічна, патріархальна, органічна, психологічна, насильства, суспільного договору, класова, або історико-матеріалістична.

Які типи легітимного панування виділяв Вебер? – Традиційний, раціонально-легальний, ідеологічний.

Які функції виконує політична система суспільства? – Визначення цілей і завдань суспільства, вироблення програм його життєдіяльності. Мобілізація ресурсів суспільства на їх досягнення. Інтеграція всіх елементів суспільства навколо загальних соціально-політичних цілей та цінностей. Легітимація політ. життя.

Які функції виконує політологія? – Теоретико-пізнавальна, Прогностична, Прикладна, Виховна. 


10.08.2015; 17:05
хиты: 191
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь