пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

I семестр:
» укр.мова.
» polit.

26Головні члени речення. зв'язок присудка з підметом.

Підмет — головний член речення, що називає предмет або поняття й відповідає на питання хто? що? За будовою підмети поділяються на прості (виражені одним словом) і складені (виражені кількома словами).

Способи вираження підмета: іменник, займенник, інша частина мови в значенні іменника, інфінітив, словосполучення, що узгоджується з присудком у множині, словосполучення з двох займенників, словосполучення з кількісним значенням, фразеологізм, складна власна назва.
Присудок — головний член речення, що називає дію, стан або змінну ознаку діяча й відповідає на питання що робить предмет? що з ним робиться? у якому він стані? який він є? хто або що він є? За будовою розрізняють простий і складений присудок.

Простий дієслівний присудок може виражатися дієсловом або фразеологізмом

Тип присудка: Складений дієслівний - допоміжне дієслово + інфінітив: допоміжним дієсловом найчастіше бувають такі слова:починати, продовжувати, закінчувати(фазове дієслово); могти, хотіти, мусити, мати, пробувати, наміритися, уміти(вираження волевиявлення); певен, згоден, ладен, рад (короткі форми прикметників).
Cкладений іменний
- дієслово-зв'язка + іменна частина

- дієслова-зв'язки: бути, являти, становити, ставати, робитися, називатися, вважатися інш..

- іменною частиною може бути іменна частина мови, тобто іменник, прикметник, займенник або числівник у формі називного чи орудного відмінка, а ще — дієприкметник.

 


19.06.2014; 16:29
хиты: 97
рейтинг:0
Гуманитарные науки
лингвистика и языки
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь