пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

I семестр:
» укр.мова.
» polit.

20. Загальна характеристика прийменника, як частини мови.

 

Це службова ч-на мови, яка служить для вираження зв’язків між словами в речені. не  мають   самостійно  виявленого лек-ого значення, роль їх службова: уточнюючи синтаксичні функції членів речення, допомагаючи у виявленні  керування непрямими відмінками ім.-ів, займ-ів, субстантивованих прикм-ів і числ-ів, тобто виступаючи лише в ролі виразників синтаксичного зв'язку між членами речення,— прийм-ки, таким чином, не виступають членами речення. Але  деякі   прийменники   не  втратили свого лек. значення, і ступінь вияву цього значення в   різних прийменниках   різний. Так, наприклад, більш помітне лек  значення у прийм-ів,   що   утворилися   пізніше  від  присл-ів,   ім.-ів (всередин, наприкінці,   кінець,   край,   коло,    назустріч);   менш    помітне    лек значення  у   прийм-ів   первинних, наприклад, від, до, на, в, тому   вони  «поєднують  різноманітні,   іноді   навіть суперечливі значення, що повністю  розкриваються  тільки  в складі тих словосполучень, в яких вони виступають у своїй службовій функції».

За будовою

1) прості (з однією кореневою

морфемою): перед, на, коло, за, від;

2) складні(з кількома кореневими

морфемами): поміж, із-за, заради, понад, поверх, обабіч, поруч;

3) складені(утворені з

кількох слів): незважаючи на,

слідом за, згідно з.

Перехід інших частин мови у прийменники. Сучасна укр.-ка мова постійно поповнюється новими прийменниками, які розвиваються з самостійних частин мови; деякі з них, набув

службової функції, втрачають своє значення як повнознач­ної частини мови; деякі, будучи співвідносними з самостійними части­нами мови, утворюють морфологічні омоніми.   Є 2 групи: відіменні і прислів­никові. 1)відіменні прийм-ки утв-ся від ім.-ів абстрактного значення. Поповнення ними відбувається двома шляхами: а) у приймен­ники переходять застиглі форми ім.-ів, утворені від Н.в.: коло хати, край села, кінець столу, круг багаття; від О.в.: протягом тижня, шляхом здійснення; б) поєднання прийм-ка з ім.-ом, який в таких випадках втрачає своє лексичне зн-ня: з приводу, за рахунок, внаслідок, з боку, в справі, в галузі, з метою, за винятком, на випадок.

Прислівникові утв-ся від тих прислівників, які в свою чергу походять від іменних частин мови: близько, вздовж, впо­перек, навколо, довкола, навкруги, навпроти, спереду, відносно, напс редодні та ін.

Порівняйте:

Танки підійшли близько.                

Танки стояли близько лісу.

 


19.06.2014; 16:29
хиты: 97
рейтинг:0
Гуманитарные науки
лингвистика и языки
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь