пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

49.Публічний виступ і функціональні типи мовлення (розповідь, опис, роздум).

Усне професійне спілкування передбачає використання діалогічної і монологічної форми. Як форма монологу є публічний виступ. Вони бувають різних видів і проводяться в ораторському стилі. Опис - це функціональний тип мови, сутність якого зводиться до вираження факту співіснування предметів, їх ознак в один і той же час. Опис служить для докладної передачі стану дійсності, зображення природи, місцевості, інтер'єру, зовнішності. У змісті описових текстів головне - предмети, властивості, якості, а не дії. Тому основне смислове навантаження несуть імена іменники та прикметники. Для опису характерна однотипність форм присудка, яка є показником статичності зображуваного. Найбільш часті описи з єдиним планом цього часу, або з єдиним планом минулого часу. Ступінь статичності в описах до плану минулого часу нижче, ніж в описах до плану теперішнього часу.  Опис може включати послідовність номінативних і еліптичних конструкцій, що створює своєрідний номінативний стиль, найбільш яскраво представлений в ремарках драматургічних творів, кіносценарію, записах щоденникового характеру. Міркування - функціональний тип мови, відповідний формі абстрактного мислення - умовиводу, що виконує особливу комунікативне завдання - надати мові аргументований характер (прийти логічним шляхом до нового судженню або аргументувати висловлену раніше) і оформляється за допомогою лексико-граматичних засобів причинно-наслідкового семантики.  Основною сферою вживання міркування є наука, в якій актуальний логічний, раціональний тип мислення. 
Міркування функціонує в текстах у вигляді декількох комунікативно-композиційних варіантів, типологія яких представляє собою польову структуру. Центральної різновидом є власне міркування (міркування у вузькому сенсі слова) - тип мови, найбільш послідовно виражає причинно-наслідкові відносини між судженнями: від причини до слідства. Міркування займає велику роль у комунікативно-пізнавальному процесіСаме даний тип мовлення оформляє виведення нового знання, демонструє хід авторської думки, шлях вирішення_проблеми. Оповідання, як визначає "Теорія словесності", в протилежність опису, "є зображення подій чи явищ, що відбуваються не одночасно, а наступних один за одним або обумовлюють один одного". Оповідання розкриває тісно пов'язані між собою події, явища, дії, які об'єктивно відбувалися в минулому. Пропозиції оповідних контекстів не описують дії, а оповідають про них, тобто передається саме подія, дія. 
Оповідання можна вважати головною, основною частиною авторської монологічного мовлення. Оповідання, розповідь - сутність, душа літератури.Письменник - це перш за все оповідач, людина, що вміє цікаво, захоплююче розповідати. Як і інші функціонально-смислові типи мовлення, розповідь є відображення реальної дійсності, в якій протікає розповідь, повість, роман. Оповідання найтіснішим чином пов'язане з простором і часом. Позначення місця, дії, назви осіб і не осіб, які виробляють дії, і позначення самих дій - це мовні засоби, за допомогою яких ведеться розповідь. 


хиты: 510
рейтинг:-1
Гуманитарные науки
лингвистика и языки
современный язык
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь