пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

49.Економічні та екологічні функції лісів і стан законодавства про охорону лісових ресурсів: співвідношення вимог лісового і земельного законодавства

Економічне значення лісів полягає у тому, що вони є джерелом одержан¬ня деревини й іншої технічної сировини, харчових і кормових продуктів, які є необхідними для задоволення потреб народного господарства та населення, а також місцем перебування корисних тварин і рослин. Ліси впливають на клімат, атмосферу, ріки й інші водні об'єкти, зменшують різкість коливань температури і вологості, забезпечують охорону ґрунтів.

Усі ліси складають лісовий фонд України і перебувають під охороною держави. До лісового фонду України належать лісові ділянки.

До лісового фонду не належать зелені насадження в межах населених пунктів (парки, сади, сквери), які не віднесені в установленому порядку до лісів, а також окремі дерева і групи дерев, чагарники на сільсько¬господарських угіддях, присадибних, дачних і садових ділянках.

Згідно ст. 1 ЛК, ліс - це тип природних комплексів, у якому поєднуються переважно деревна та чагарникова рослинність з відповідними ґрунтами, трав'яною рослинністю, тваринним світом, мікроорганізмами та іншими природними компонентами, що взаємопов'язані у своєму розвитку, впливають один на одного і на навколишнє природне середовище.

Лісова ділян¬ка - це ділянка лісового фонду України з визначеними межами, виділена для ведення лісового господарства та використання лісових ресурсів без вилучення її у землекористувача або власника землі.

Земельна лісова ділянка - це земельна ділянка лісового фонду України з визначеними межами, яка надається або вилучається у землекористувача чи власника земельної ділянки для ведення лісового господарства або інших суспільних потреб відповідно до земельного законодавства.

За екологічним значенням ліси поділяються на такі категорії:

1)ліси природоохоронного, наукового, історико-культурного призна¬чення -  відносяться лісові ділянки, що виконують природоохоронну, естетичну ф-цію є об'єктами науково-дослідних робіт на довгочасну перспективу, сприяють забезпеченню охорони унікальних та ін. особливо цінних природних комплексів.

2)рекреаційно-оздоровчі ліси - відносяться лісові ділянки, що виконують рекреаційну, санітарно-гігієнічну та оздоровчу функцію, використовуються для туризму, зайняття спортом, санаторно-курортного лікування та відпочинку на¬селення.

3)захисні ліси - відносяться лісові ділянки, що виконують функцію захисту навколишнього природного середовища від негативного впливу природних та антропогенних факторів.

4)експлуатаційні ліси - відносяться лісові ділянки, що не зайняті лісами природоохоронного, наукового, історико-культурного призначення, рекреаційно-оздоровчими та захисними лісами (категорії лісів з особливим режимом лісокористування).


17.12.2014; 00:24
хиты: 151
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь