пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

48.Правова охорона вод від забруднення, засмічення і виснаження: умови розміщення та будівництва підприємств, що можуть впливати на стан водних об’єктів.

Відповідно до ст. 95 ВКУ, усі води (водні об'єкти) підлягають охороні від за¬бруднення, засмічення, вичерпання та інших дій, які можуть погіршити умови водопостачання, завдавати шкоди здоров'ю людей, спричинити зменшення рибних запасів та інших об'єктів водного промислу, погіршення умов існування Диких тварин, зниження родючості земель та інші несприятливі явища внаслідок зміни фізичних і хімічних властивостей вод, зниження їх здатності до природного очищення, порушення гідрологічного і гідрогеологічного режиму вод.

Під забрудненням вод слід розуміти надходження до водних об'єктів за¬бруднюючих речовин (речовин, які привносяться у водний об'єкт в результаті

господарської діяльності людини,-неочищені стічні води, радіоактивні відходи, нафта). Забрудненими визнаються водні об'єкти, якщо склад і властивості води змінилися в результаті впливу або виробничої діяльності чи побутового вико¬ристання населенням до такого ступеня, коли водні об'єкти стають частково або повністю непридатними для одного з видів водокористування.

Засмічення вод - це привнесення у водні об'єкти сторонніх предметів і ма¬теріалів (будівельне сміття, металобрухт, виробничі або побутові відходи), що шкідливо впливають на стан вод.

Вичерпання характеризується кількісним зменшенням природних запасів води у водоймах і джерелах внаслідок неправомірних дій або ж природних стихійних явищ або значними якісними змінами в результаті хімічного, радіа¬ційного забруднення до такого ступеня, що вода не може бути використана для водокористування. Воно не належить до сезонних коливань стоку води в ріках або природних змін запасу води в морях і озерах.

Під час розміщення, проектування, будівництва, реконструкції"! введення в дію підприємств, споруд та інших об'єктів повинна забезпечуватися охорона вод від забруднення, засмічення і вичерпання, попередження їх шкідливої дії, охо¬рона земель від засолення, підтоплення або переосушення, а також збереження природних умов і ландшафтів як безпосередньо в зоні їх розміщення, так і на водозбірній площі водних об'єктів.


17.12.2014; 00:24
хиты: 149
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь