пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

51. Поняття, система міжнародного цивільного процесу.

Питанню про суть і місце міжнародного цивільного процесу в цивільній юрисдикції в юридичній науці довгий час не приділялося належної уваги. Воно розглядалося головним чином в межах міжнародного приватного права (далі — МПП). Серед висловлених підходів виділяються два основних. Перший поля­гає в тому, що міжнародний цивільний процес (далі — МЦП) — це частина МПП1, а другий — що міжнародний цивільний про­цес є складовою частиною цивільного процесуального права2. Останній напрямок є похідним із концепції внутрішньодержав­ної природи МЦП.

Більшість Вчених відносять МЦП до науки МПП, бо, на їх думку, цивільний процес пов'язаний з питаннями регулювання цивільних, сімейних, трудових відносин, в яких присутній так званий іноземний елемент (іноземний громадянин, особа без гро­мадянства, рішення та клопотання іноземного суду тощо). Ці відносини виникають в умовах міжнародного життя, а іноземний елемент в цивільній справі породжує певні процесуальні наслідки.

На наш погляд, неприпустимо змішувати МПП і МЦП, ос­кільки ті колізійні норми, які вирішують конфлікти законів у міжнародному процесуальному праві, аж ніяк не збігаються з колізійними нормами, які регулюють спори у праві матеріально­му. Розглядати МПП і МЦП як дещо ціле або як ціле і частину — означає змішувати форму і зміст (оскільки в будь-якому випад­ку в МПП об'єднані норми матеріальні, а в МЦП — процесуальні) і цим самим ігнорувати наукову основу виділення галузей права за предметом їх правового регулювання.

Таким чином, міжнародний цивільний процес помилково розглядати як частину міжнародного приватного права, хоча вони тісно пов'язані між собою, як, наприклад, внутрішнє ци­вільне та цивільне процесуальне право.

Міжнародний цивільний процес означає не окрему міжна­родну цивільну справу, а сукупність процесуальних нррм, яка є складовою частиною цивільного процесуального права як внут­рішнього права держави.             

При визначенні поняття міжнародного цивільного процесу необхідно враховувати, що воно збігається з поняттям цивільно­го процесу, але в ньому присутній іноземний елемент. Крім того, МЦП регулюється не тільки ЦПК кожної країни, але і міжнарод­ними угодами. Тому термін «міжнародний» стосовно МЦП вжи­вається в тому випадку, коли йдеться про правовідносини між особами, які належать до різних держав, і судом, правовідноси­ни, що виходять за межі окремої правової системи (надання пра­вової допомоги і т.п.), і потребує з'ясування, який закон до них застосовується.

Отже міжнародний цивільний процес — це сукупність і систе­ма правових норм, що містяться у внутрішньому праві держави і в міжнародних угодах за участю цієї держави, які регулюють цивіль-но-процесуальні правовідносини між судами та іншими учасника­ми процесу, один з яких є іноземний елемент, при здійсненні право­суддя з цивільних справ і наданні міжнародної правової допомоги.

До МЦП найчастіше відносять питання щодо;                 

а) міжнародної підсудності (юрисдикції) з цивільних справ; /       б) цивільного процесуального становища іноземців, іно--/   земних підприємств і організацій, іноземної держави та ЇЇ дип­ломатичних представників, міжнародних (міждержавних)

в) судових доказів у цивільних справах з іноземним еле­ментом;

г) порядку встановлення змісту іноземного закону, що підлягає застосуванню;

ґ) іноземних судових доручень;

д) визнання та примусового виконання іноземних судо­вих рішень з цивільних справ та визнання іноземних адміні­стративних актів з питань особистого статусу громадянина.

 


09.12.2014; 17:46
хиты: 121
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
гражданское процессуальное право
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь