пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

сутність держави

 

 

Держава - форма організації суспільства, носій публічної влади, сукупність взаємопов’язаних установ і організацій, які здійснюють управління суспільством від імені народу.

Як політична структура, держава має складну будову і включає в себе систему органів і установ.

Держава має ряд ознак, які допомагають виявити її сутність:

Органи державної влади - сукупність управлінсько-адміністративних структур, покликаних реалізувати рішення центральних і місцевих органів влади.

Право. Держава функціонує в рамках встановленого права. Структура і функції державних органів визначаються правом.

Територія, що визначає кордони держави (закони і повноваження держави поширюються на людей, які проживають на цій території).

Суверенітет - стан незалежності державної влади, який полягає в її праві та здатності самостійно керувати своїм внутрішнім і зовнішнім життям.

Монопольне право на стягнення податків і зборів, необхідних для формування загальнонаціонального бюджету, утримання державного апарату.
Обов’язковість членства в державі. Людина від народження отримує державне громадянство. Кожний громадянин має певні конституційні права і відповідні обов’ язки відносно своєї держави .
Наявність власної символіки (прапор, герб, гімн).
Головне призначення держави полягає в тому, що вона надає організованості суспільству, управляє його справами, забезпечує цілісність, узгоджує багатоманітні соціальні інтереси. Суть держави виявляється у її функціях, які традиційно поділяються на внутрішні та зовнішні.
38\2 У структурі держави виділяють три гілки державної влади і відповідно три види органів влади. Законодавча влада, яка приймає закони та інші важливі документи, що визначають життя країни. Виконавча влада, що забезпечує виконання законів і здійснює повсякденне управління державою. Судова влада, покликана здійснити правосуддя і вирішення юридичних суперечок.Розмежування законодавчої, виконавчої і судової влади є поділом державної влади по горизонталі. По вертикалі влада розподіляється між усіма органами та посадовими особами, що належать до тієї чи іншої гілки влади.
 


11.01.2015; 19:34
хиты: 97
рейтинг:0
Общественные науки
политология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь