пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

9. Фонетична система японської мови і таблиця „Годзюон”.

 

Годзюон - система упорядкування літер японських силабічних абеток хіраґана і катакана, усталена в сучасній японській мові. Має вигляд таблиці. Горизонтальними координатами виступають рядки 5 голосних, а вертикальними — приголосних.

 

Ґодзюон був винайдений буддистським ченцем, слугував засобом для записування звуку певного ієрогліфа через позначення цього звуку двома іншими ієрогліфічними знаками. Згодом - для знаків абетки кана. Зараз використовується для вивчення японської мови.

 

Порядок знаків кани, що починається з /а/ (あ), /і/ (い), /u/ (う), /е/ (え), /о/ (お) і закінчується /e/ (ゑ) та /o/ (を), тобто слідує за таблицею ґодзюону справа наліво і зверху вниз, називається «порядком ґодзюону» (五十音順) або «порядком а-і-у-е-о» (あいうえお順). Він використовується як абетковий порядок при укладанні словників, пошукових індексів, списків імен, товарів тощо.

 

Згідно з правилами порядку ґодзюону, дзвінкі та напівдзвінкі звуки розглядаються як різновид чистих, тому у словниках чи пошуковиках часто дотримуються порядку: «чистий звук → дзвінкий звук → напівдзвінкий звук». Наприклад:

  • /ha/ は → /ba/ ば → /pa/ ぱ → /haa/ はあ → /baa/ ばあ → /paa/ ぱあ → /hi/ ひ

 

Довгота голосного звуку вважається різновидом цього голосного, тому записується у порядку: «голосний → подовжений голосний»

/aku/ あく → /aaku/ ああく → /aRku/ あーく → /aake/ ああけ

 

Латинізація знаків кани подана за системою Хепберна.

Кирилізація знаків кани подана за системою Поліванова.

 

 

 


01.06.2017; 15:14
хиты: 101
рейтинг:0
Гуманитарные науки
лингвистика и языки
филология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь