пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

13. ЧИННИКИ ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ США.

1. Найважливіше значення мав радикальний характер Громадянської війни 1861-1865 рр.. Звільнивши негрів, рабовласницьку відмінивши систему в південних штатах, організувавши масовий продаж землі державою невеликими ділянками і дозволивши її покупку кожним громадянином, який побажав обробляти землю, американський уряд відкрило дорогу для розвитку в Сполучених Штатах капіталізму. Тут були створені такі можливості капіталістичної господарської діяльності, які не змогли забезпечити буржуазні революції в жодній з європейських країн.

2. Суттєву роль у прискоренні зростання темпів промислового виробництва зіграв природно-географічний фактор - наявність потужної сировинної бази, різноманітні корисні копалини, великі масиви родючих грунтів, багатство лісових ресурсів, безліч річок та озер незамерзаючих, сприятливий клімат.

3. Сприяла успішному розвитку економіки і капіталістичному накопиченню проводиться США зовнішньоторговельна політика - ввезені товари обкладалися високим митом при одночасній свободі для ввезення іноземного капіталу. Оподаткування товарів імпортних митом у 10% після 1861 р. забезпечив щорічне перевищення доходів над державними витратами на 100 млн. дол У 1890 р. згідно із законом Маккінлі-Олдріча, схваленого Конгресом, мита були підняті до 49,5%, що виявилося недостатнім. У 1897 р. вони були збільшені до 57%. Протекціонізм у зовнішній торгівлі доповнювався внутрішнім: з 1883 р. промисловість взагалі не оподатковувалася податками. Підприємці субсидувалися урядом (капіталами, землею), особливо у залізничному будівництві. Все це сприяло зростанню цін на внутрішньому ринку і давало можливість монополіям використовувати тарифну політику для отримання максимального прибутку. Одночасно збільшувався приплив у США іноземного капіталу, що було повязано з високою нормою прибутку. Таким чином іноземні капітали забезпечували потрібну для країни частину інвестицій. На початку XX ст. іноземні вкладення, переважно англійські, перевищували американські вкладення за кордоном приблизно в пять разів.

4. Важливою складовою частиною швидкого розвитку США стало всебічне використання досягнень науково-технічного прогресу, науково-технічної революції. Сполучені Штати оснащували свої підприємства новітньої на той час технікою. Вони мали перше місце в світі з виробництва і застосування електроенергії - електрика використовувалося в промисловості, висвітленні міст, побуту. За виплавки сталі, виробництва автомобілів, видобутку нафти та інших галузей, що відбивають НТП, США також було перше місце. Завдяки впровадженню технічних новин (наприклад конвеєрною системи) а також високою електроозброєність праці робітника, яка була в 4,5 рази вище, ніж у англійського, продуктивність праці зростала гігантськими темпами. Впроваджувались такі прогресивні методи та засоби механізації виробництва, як паровий екскаватор, устройство для автоматичної навантаження руди, спеціалізація праці. Швидко розвивалися електричні засоби звязку. Якщо в 1900 р. в США було лише 13 тис. телефонів, то в 1913 р. - близько 10 млн.

5. Не останню роль грав демографічний фактор. Внаслідок малої щільності заселення території сша постійно відчували брак робочої сили, що стимулювало автоматизацію виробничих процесів і розвиток технічної думки і зумовлювало більш високу заробітну плату, ніж у європейських країнах. Ці обставини стали привабливою силою для припливу емігрантів. В США в 1864 р. було прийнято закон, що заохочував імміграцію. У 1870 - 1914 рр.. в США прибуло близько 30 млн. імігрантів. У 70-80-ті роки. серед іммігрантів були кваліфіковані робітники та інженери з Англії та Німеччини, країн з високим рівнем технічного розвитку, що допомагало передавати європейський науково-технічний досвід і звільняло американська держава від витрат на навчання кадрів.

 

 


21.01.2014; 02:16
хиты: 155
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь