пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

4 курс 2 семестр:
» гена
» мартинов
» дек
» дек 2
» дек 3
3 курс 2 семестр:
» СССР
» ccch 2
3 курс 1 семестр:
» CИД
» СИД 2
» rubel
» Папенко
2 курс 2 семестр:
» Мотрук
» СИТ
» Котляров
» Мельничук
II семестр:
» второй модуль Россия
» Первый модуль Россия
» Давня
» Екзамен Українська Етнологія
» English
» Античність
» етнологія
» Первый модуль Этнология
» первый модуль - нова история Украины
» первый модуль - нова история Украины 2
» второй модуль философия
» Українська мова
» Спецкурс - греки
I семестр:
» История первобытного общества
» История Древнего Востока

Авторитарний режим президента В.Януковича (2010 - 2014 рр.), «революція гідності», економічна та суспільно-політична криза в Україні, російська інтервенція та окупація Криму. Російсько-українська війна на Донбасі.

Президентські  выбори  на яких переміг Янукович =  17 січня2010 . 18 кандидатів. Проходили в 2 тури = Янукович+ Ю. ВТимошенко . Во втором туре = (48,95 %) Виктор Янукович..Тимошенко (45%) 14 лютого Центральная избирательная комиссия Украины официально объявила победу Виктора Януковича. Инаугурация = 25 февраля 2010 года. Актив. виборів (66,76 %);

Внутрішня політика . Першим указом = скорочення роб. штату і витрат на утримання Секрет. Презид. на 20 %. Повернув Секретаріату Президента його назву — Адміністрація Президента України. Незважаючи на скорочення штату видатки на його утримання в 2011-му зросли на 400 млн грн., а сам Янукович потрапив на третє місце в світі за витратами на президента країни.

Після презид. кампанії у ВР сформовано парламентську коаліцію «Стабільність і реформи».

Кадрові зміни держапарату. Відновлення управлінської «вертикалі». На більшість керівних = вихідці з Донбасу. Головн.вимогами до кандидатів = особиста відданість Януковичу.

Утвор. Консультант.-дорадчих органів при Президентові - Указ. від 26 лютого 2010 р. утв. Комітет з економ. Реф.-м, , указом від 26 лютого 2010-го - Націон. антикорупційний комітет, указом від 9 квітня 2010 р.-Раду регіонів, як консульт.-дорадч. орган при Презид.

Конституційна реформа. Янукович — Президент у президентсько-парламентській республіці. Відновив дію Конституції України 1996 року. 30 листопада 2010 р. Янукович наклав вето на Податковий кодекс.

27 січня 2011 р. у Давосі на «Всесвітньому економічному форумі» В.Я. заявив про започаткування 21 реформи + зауважив: «В питанні розвитку демократії Україна є одним з лідерів східної Європи. Я б сказав навіть — однією з центральних країн».

1 жовтня 2011 р. = Закон «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи», підписаний Віктором Януковичем 9 вересня 2011-го. 17 січня 2013 р. Янукович визнав провал більшості реформ своєї команди і звинуватив Миколу Азарова в саботажі.

Зовнішня політика . Перший візит = до Брюсселя, зустрівся з президентом ЄС Германом Ван Ромпеєм. = перспективи запровадь. безвізового режиму, створення зони вільної торгівлі, підтримка з боку Євросоюзу подолання наслідків фінансово-економічної кризи в Україні.

Вашингтонський саміт з ядерної безпеки, квітень 2010 року = взяв зобов'язання позбутися до 2012 року усіх запасів високозбагаченого урану.

Візит у ПАРЄ, квітень 2010 року= заявив у ПАРЄ, що Голодомор в Україні 1932-33 років визнавати як факт геноциду неправильно. Також заявив, що входження України у Митний союз є неможливим.

Візит до Китаю, вересень 2010 року= підписання 13 двосторонніх документів

4 червня 2010 р. Янукович повідомив, що Україна не визнає незалежність Абхазії і Південної Осетії. Зустріч з президентом Росії Дмитром Медведєвим у Харкові 21 квітня 2010 року

Підписав з президентом Росії Дмитром Медведєвим «Угоду між Україною і Російською Федерацією з питань перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України»- термін перебування Чорном. флоту Росії в Севастополі на 25 років, до 2042 року. Це стало своєрідною «ціною» підписання Доповнення до газового контракту від 19 січня 2009 року між ВАТ «Газпром» та НАК «Нафтогаз України» (Ю.Тимошенко та В.Путіним у Москві), котре скасовує пункт про штрафні санкції за недобір газу і обумовлює знижку на російський газ для України.

12 квітня 2011 року відбувся візит Путіна до Києва. Росія схиляє Україну до вступу до Митного союзу(там ще Білорусь і Казахстан). Основною поступкою = зниження ціни на газ . Путін не отримав прямої згоди від Януковича, але він на словах підримав ініціативу.

Угода зі створення зони вільної торгівлі (ЗВТ) між Україною і Європейським Союзом практично готова - повідомив 31 травня 2011 року прем'єр-міністр Микола Азаров .29 травня 2013 року в Астані (Казахстан) =зустріч Януковича та Лукашенка,  Назарбаєва, Атамбаєва та Путіна. За результатами = дав доручення Кабінету міністрів підписати меморандум про надання Україні статусу спостеріг. в Євразійській економічній комісії, (викон. Орган. Митного союзу).За роки правління Віктора Януковича приватні кредитори видали $40 мільярдів кредитів.

28 — 29 листопада 2013 року на Саміті глав держав у Вільнюсі не підписав Угоду про асоціацію між Україною та Євросоюзом., що викликало бурхливі негативні реакції Заходу та спричинив події відомі під назвою Євромайдан..

Євромайдан

29 листопада = акції на підтримку євроінтеграції. = в Києві на Площі Незалежності. В ніч з 29на 30 листопада для розгону цього Майдану влада застосувала силу. Силовий розгін = ніч на 30 листопада. (100 протестувальників, 300 озброєних спецзасобами бійців «Беркуту»). Привід – потрібно встановити новорічну ялинку.  Аспекти соціального напруження – невдоволення через зростаючу політичну корупцію .

Від самого початку = обраний курс на мирний характер протестів. Влада – орг.. антимайдан.

30 листопада - У відповідь на побиття студентів, на Михайлівську площу, =тисячі киян та гостей столиці. Вдень на Михайлівській площі виник стихійний мітинг. Лідери трьох опозиційних партій: = рішення про створення Штабу національного спротиву . 1 грудня  на майдани і вулиці Києва вийшли- від 500 тисяч до 1 млн. протестувальників .Створений координаційний центр Євромайдану — Штаб національного спротиву.

4 грудня - Прихильники Партії регіонів встановили перед будівлею Верховної Ради шість великих наметів. Тітушки.

8 грудня - = «Марш мільйонів» —рішення про розширення мітингу + блокування Адміністрації Президента, будівлі Уряду та інших установ. + блокаду його резиденції «Межигір'я». Цього ж дня в Києві був знесений пам'ятник Леніну.

17 грудня Віктор Янукович відвідав з візитом Росію. Були підписані 14договорів  =врегулювання торговельних обмежень .

16 січня 2014 провладна більшість у Верховній Раді прийняла пакет «Законів про диктатуру= обмежували права громадян.

21 січня = від куль снайпера загинули 2 протестувальники: Сергій Нігоян та Михайло Жизневський. Ще один чоловік помер раніше після падіння з колонади стадіону. 28 січня = Прем'єр Микола Азаров подав у відставку.

Урядові снайпери, 18 лютого.   Палаючий Будинок Профспілок, 19 лютого. На ранок 19 лютого число загиблих склало 25 чоловік.  20 лютого: «Кривавий четвер». На вулиці Інститутській загинуло більш ніж півсотні мітингувальників. МВС вперше визнало, що застосовувалась вогнепальна зброя.

20 лютого 2014 лідери опозиції підписали з Віктором Януковичем угоду щодо врегулювання кризи в Україні = протягом 48 годин з моменту її підписання мала б відновити дію Конституція України редакції 2004 року + новий коаліційний уряд; до вересня 2014 року - конституційна реформа; до грудня 2014 року - позачергові президентські вибори, прийнято нове виборче закнодавство та обрано новий склад ЦВК; буде проведено розслідування випадків насильства під наглядом Ради Європи; влада та опозиція відмовляються від силових дій. Угоду було засвідчено главами МЗС Польщі та Німеччини, представником МЗС Франції та російським омбудсменом.

Зранку 22 лютого Янукович зник з Києва. Верховна Рада України = самоусунення Віктора Януковича з поста Президента України. Позачергові вибори Президента України на 25 травня 2014 року.22 лютого Віктор Янукович = телезвернення, у якому назвав події 18-20 лютого в Україні державним переворотом.  Заклики до війни. Просив Путіна застосувати свої війська для «відновлення законності» в Україні.

Крим  Анексія Кримського півострова армією РФ розпочалася 20 лютого 2014. На посаді Президента України перебував Віктор Янукович. = спростовує заяви російської влади, що  процес «повернення» Криму Росії розпочався 22 лютого 2014 та був спричинений фактичним позбавленням В. Януковича найвищої державної посади України.

1 березня самопроголошений «голова Ради міністрів АР Крим» Сергій Аксьонов звернувся до Путіна посприяти у «забезпеченні миру і спокою» на території Криму.У відповідь =пропозиція про введення російських військ у Крим. Обидві палати Державної думи 1 березня 2014 р. =за введення .

Починаючи з 1 березня = блокування українських військових баз - до 19-24 березня.

16 березня окупаційною владою було проведено т.зв. «референдум» про незалежність АР Крим. 18 березня у Москві =Договір про прийняття Республіки Крим до складу Росії.

11 березня 2014 року =декларацію про незалежність Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, згідно з якою у разі рішення народів Криму в результаті референдуму увійти до складу Російської Федерації. 16 березня 2014 року за рішенням Кримського парламенту був проведений референдум щодо статусу Криму.

96,77 % засвідчили вибір «за возз'єднання Криму з Росією на правах суб'єкта Російської Федерації».

18 березня 2014 року в Кремлі = «Договір про прийняття Криму до складу Росії».20 березня договір був ратифікований Державною думою Російської Федерації.

Збройна агресія вважається міжнародним злочином . Зокрема порушені:

Гельсінський заключний акт 1975 року, про непорушність кордонів у Європі; Будапештський меморандум 1994 року про гарантії безпеки Україні; Договір про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Росією 1997 р.; Договір між Україною і Російською Федерацією про українсько-російський державний кордон від 28.01.2003 (ратифіковано 20.04.2004).

Російсько-українська війна на сході України —  З березня антиукраїнські мітинги. Конфлікт = в середині квітня 2014 року, коли озброєні групи проросійських активістів почали захоплювати адмінбудівлі у містах Донбасу (у Слов'янську, Артемівську та Краматорську). Українська влада =проведення Антитерористичної операції із залученням Збройних сил. Переросло у воєнний конфлікт. Початок антитерористичної операції (13 квітня 2014)

 12 травня – 2014 року – ДНР

28 квітня в Луганську сепаратисти оголосили про створення ЛНР.

11 травня було проведено псевдореферендуми що до незалежності ДНР і ЛНР. За даними яких, за незалежність проголосувало 89,07% і 96,2% відповідно.

26 травня відбувся бій за Донецький аеропорт. Оборона 242 дні.

19 червня була розпочата підготовка до перемир'я, основні сили АТО були кинуті на взяття під контроль державного кордону Донбасу, що було фактично зроблено до вечора.

20 червня Петро Порошенко віддав наказ про припинення бойових дій .Рішенням РНБО АТО було відновлено, в перші години 1 липня 2014 року . Не виконано.

Вранці 2 липня сили АТО увійшли в Луганськ, почалась битва за місто. Багато сепаратистів здалися українським військовим.  6 липня українські війська зайняли Артемівськ, під контролем терористів залишилось 7 великих міст Донбасу: Донецьк, Горлівка, Луганськ, Сніжне, Антрацит, Краснодон і Сєвєродонецьк.

Бої за Іловайськ —у другій половині серпня 2014 року. Українські силовики увійшли в Іловайськ 18 серпня. Взяли під контроль більшу частину міста, однак після введення регулярних російських військ 23-24 серпня і через дезертирство окремих українських підрозділів 28 серпня іловайське угрупування опинилося в оточенні. 29 серпня вночі Путін звернувся до бойовиків =відкрити гуманітарний коридор для українських військових. Терористи заявили, що готові випустити з оточення. 30 серпня українські військові почали рух з міста, однак колони були розстріляні.

17 липня 2014 року   між селами Грабове та Розсипне Шахтарського району Донецької області України в результаті катастрофи літака Boeing 777 авіакомпанії Malaysia Airlines  загинули 298 осіб.

Мінський протокол — угода про тимчасове перемир'я у війні на сході України, досягнута на переговорах у Мінську 5 вересня 2014 року. Не виконані.

Закон України = «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей» — закон України, прийнятий 16 вересня 2014 року. Цей закон був створений в рамках Мінських домовленостей, і полягає в наданні особливого статусу терміном на 3 роки територіям, які не контролюють сили АТО станом на день прийняття закону, а не на всій території Донецької та Луганської області.

Активний наступ на Донецький аеропорт бойовики поновили 15 січня 2015. Про наміри захопити аеропорт заявив ватажок ДНР Олександр Захарченко. Успішна оборона аеропорту тривала до 19 січня. До 22 січня українські військові змушені були залишити об'єкт. За весь період перебування українських військових в донецькому аеропорту загинуло понад 200 осіб, а поранено — понад 500.

Теракт під Волновахою 13 січня 2015.

Мінська угода — комплекс заходів з виконання Мінських угод, узгоджений на саміті вМінську 11 —12 лютого 2015 року лідерами НімеччиниФранціїУкраїни та Росії у форматі «нормандської четвірки», і підписаний контактною групою, що складається з представників Росії, України, представників самопроголошених республік з метою деескалації збройного конфлікту на сході України.

ООНна 2016 рік: через війну на сході України загинули понад дев'ять тисяч людей

 

 


18.06.2017; 19:01
хиты: 1017
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь