пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

4 курс 2 семестр:
» гена
» мартинов
» дек
» дек 2
» дек 3
3 курс 2 семестр:
» СССР
» ccch 2
3 курс 1 семестр:
» CИД
» СИД 2
» rubel
» Папенко
2 курс 2 семестр:
» Мотрук
» СИТ
» Котляров
» Мельничук
II семестр:
» второй модуль Россия
» Первый модуль Россия
» Давня
» Екзамен Українська Етнологія
» English
» Античність
» етнологія
» Первый модуль Этнология
» первый модуль - нова история Украины
» первый модуль - нова история Украины 2
» второй модуль философия
» Українська мова
» Спецкурс - греки
I семестр:
» История первобытного общества
» История Древнего Востока

Суспільно-політичне та економічне життя УРСР в 1953 - 1964 рр. Приєднання Кримської області до України. Шістдесятництво.

Виступ М. Хрущова з доповіддю на закритому засіданні 20 з*їзду КПРС перевів процес лібералізац у нов площину – десталінізації (лютий 56-го), але засудж тільки зовнішні прояви тоталіт (культ осоьи, мас репрес), поступова реабілітація, але терор залишився точковим. До України (тоді — УРСРКримську область було передано 10 лютого 1954 р. згідно з указом Президії Верховної Ради СРСР. (+ символічно, ніби на честь 300 років з росією від 1654 р.) Одночасно з Кримською областю до складу УРСР увійшов також і Севастополь, що було закріплено в Конституції УРСР 1978 року. Передача Кримської області і Севастополя до складу УРСР була викликана гострою господарською потребою, близькістю до УРСР, зручністю забезпечення півострова водою (будівництво Північно-Кримського каналу), електроенергією, продукцією з «материкової» частини УРСР, необхідністю інтенсифікації повоєнної відбудови тощо.Незважаючи на передачу до складу УРСР, у Криму, як і в УРСР в цілому, продовжувалась політика русифікації.

Послаблення терору викл появу шістдесятництва в усіх його різном проявах, його вплив величезний, бо протистояв всемогутній державі. Виникло й дисидентство – шіст, які йшли на відкритий конфлікт з владою. Основу руху шістдесятників склали письменники Іван ДрачМикола Вінграновський, В.Дрозд, Гр. Тютюнник. Вже 17-го грудня 1962 на спеціально скликаній нараді-зустрічі творчої інтелігенції з керівництвом держави їх гостро розкритикували.
Рух «шістдесятників» було розгромлено або загнано у внутрішнє «духовне підпілля» арештами 1965–1972 pp. У цьому процесі частина шістдесятників без особливого опору перейшла на офіційні позиції (В.Коротич, І.Драч,), декого на довгий час (Л.Костенко), а інших взагалі перестали друкувати (В.Голобородько, Я.Ступак). Ще інших довголітнім ув'язненням (І.Світличний, Є.Сверстюк, В.Стус, І.Калинець, В.Марченко та ін.), в якому вони або загинули (В. Стус, В. Марченко), або після звільнення їм цілковито заборонена участь у літературному процесі. З цих останніх, що були заарештовані, єдиний Іван Дзюба офіційно капітулював і був звільнений з ув'язнення та допущений до літературної праці, але вже цілковито в річищі соцреалізму.

Окрім того, рух Шістдесятників відіграв значну роль у поширенні самвидавної літератури і головне — в посиленні в Україні руху опору проти російськоговеликодержавного шовінізму й русифікації (книга І.Дзюби «Інтернаціоналізм чи русифікація?», есеї Є.Сверстюка, самвидавні поезії багатьох авторів, зокрема В.Симоненка, М.Холодного — протестні твори цих двох молодих поетів найбільше множилися й поширювалися, та інших, викривальні памфлети й протестні листи літературознавців В.Стуса. В.Марченка тощо).

1-ю з реформ в галузі економіки була децентрал упр пром. Хрущ вирішив відмов від прямого підпорядк майже кожн вел підпр Москві, де були міністерства. Замість галуз мін ств територ ради нар господ. Найб динамічно розвив електроенер, спорудж вел тепл електростанц районного знач. 58 – курс на прискорену хімізацію країни, у металург пром збуд унікаль за розмір доменні печі і мартени.В Укр з*яв автомобілебуд, виробн обчисл техн, радіоелектрон. З 56 р. у Ворошиловграді і Харкові поч серійно випуск тепловози. Харк авіазавод налагодув виробн перших у світі швидкісних лайнерів ТУ104, ТУ124. АН-24 на київському.Опанування цілини. Кукурудзяна компанія – пік 61 р., коли в Укр на кукур було виділено 3 млн гектарів кращих земель – 20% посівних площ. – Рад Союз в 63 вперше закупає хліб в США і Кан.Скас зак, який прив*яз робітн до підпр, істотно збільш тривалість відпусток, пов*язк з вагітн і пологами. У лип 56 ВР СРСР ухв зак про пенсії та допомогу чл колкогспів (60 і 55 р. пенс вік), перех до 7год роб дня. Стрімка урбаніз Укр, збуд 4 млн квартир.22 з*їзд КПРС 61го року – програма буд комун – концепц рад народу як нов іст спільності людей – нівелювання культур народів СРСР, факт єд інтернац культ вваж російська.

 


18.06.2017; 19:01
хиты: 196
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь