пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

4 курс 2 семестр:
» гена
» мартинов
» дек
» дек 2
» дек 3
3 курс 2 семестр:
» СССР
» ccch 2
3 курс 1 семестр:
» CИД
» СИД 2
» rubel
» Папенко
2 курс 2 семестр:
» Мотрук
» СИТ
» Котляров
» Мельничук
II семестр:
» второй модуль Россия
» Первый модуль Россия
» Давня
» Екзамен Українська Етнологія
» English
» Античність
» етнологія
» Первый модуль Этнология
» первый модуль - нова история Украины
» первый модуль - нова история Украины 2
» второй модуль философия
» Українська мова
» Спецкурс - греки
I семестр:
» История первобытного общества
» История Древнего Востока

39. Ордени Російської Імперії.

Орден святого апостола Андрія Первозванного - Як нагорода займав найвищу сходинку в системі російських нагород. Мав знак ордена який носився на широкій блакитній стрічці через праве плече, а в урочистих випадках — на орденському ланцюгу на грудях, а також зірку ордена. Девіз — «За віру і вірність». Статут Ордена Андрія Первозванного офіційно затверджено імператором Павлом I 5 квітня 1797 року. Першим кавалером ордена став Ф. Головін — адмірал російського флоту. Другим кавалером ордена був гетьман Лівобережної України Іван Мазепа. Нагороджено – 870 осіб.

Орден Святої Катерини – орден для великих княгинь та дам вищого сорту. 2 в ієрархії. 1714 затверджений. Девіз – «за любовь и отечество». Знаки ордену – медальон з портретом Каті.8 –кінечна променева зірка. Повзяка – червона. Орден Пьотр 1 дав своїй дружині Катерині в Турецькому поході, бо вона зняла все золото з себе і дала паші взятку, і русскіє отскочілі.Але народ пише, шо орден дали мужику! який ніс грошову взятку туркам.

Орден Святого Олександра Невського - Започаткований Катериною I та став третім російським орденом після ордена Святого Андрія Первозваного й жіночого ордена Святої Катерини.(1725 рік затвердження) Знак ордена являв чотирикінцевий прямий хрест з кінцями, що розширяються, й характерними двоголовими орлами, розміщеними між кінцями хреста. В центрі хреста розміщувався круглий медальйон із зображенням кінної фігури Олександра Невського. Також до знаків ордена належала срібна восьмипровенева зірка з девізом ордена «За труды и отечество». Винятково військова нагорода. Саша 1 за Бородінську битву нагородив ним Мілорадовича та Раєвського.

Орден Білого Орла – 1831 рік, після приручення Польського Ордену Білого Орла до Рос.Імп. після придушення польського повстання. В ієрархії – після ордену Невскього. «За віру, царя і закон» - девіз.нагороджувалися вояки за доблесть в бою.

Орден Святого Георгія - вища військова нагорода Російської імперії. Заснований імператрицею Катериною II 7 грудня 1769 на честь Святого Георгія для відзначення офіцерів за заслуги на полі бою. 4 ступені. Орденом (всіх ступенів) нагороджено понад 10 тисяч осіб, в тому числі Суворов, Кутузов та інші.(Кутузов один із небагатьох хто мав всі 4 ступені) «за заслуги и храбрость» - девіз. Зірка – 4конечна(як ромб), медальон з Георгієм на коні – на всіх інших ступенях ордена.

Імператорський орден Святого Рівноапостольного князя Володимира — орден Російської імперії у 4 ступенях за військові відзнаки та цивільні заслуги. Започаткований на честь князя Володимира Хрестителя 1782. девіз – «корсить, честь і слава». Всі ступнеі носилися по різному. 1 ступінь – зірка на лівому боці грудей, хрест на підвісці через праве плече. Нагороджений Ф.Ушаков.

Орден Святої Анни - заснований в 1735 році як династична винагорода і в 1797 році введений імператором Павлом I в нагородну систему Російської імперії для відзнаки широкого кола державних чиновників і військовиків. Мав 4 ступені, нижча 4-а ступінь призначалася для нагородження лише за бойові заслуги (наймолодший офіцерський орден). За старшинством орден стояв на рівень нижче за орден Святого Володимира і до 1831 року був наймолодшим в ієрархії орденів Російської імперії. З 1831 року до ієрархії державних винагород був введений орден Святого Станіслава, що став на рівень нижче за старшинством ордена Св. Анни. З часу створення Ордена Св. Анни ним були нагороджені сотні тисяч осіб.

Орден Свтого Станіслава – польський орден. В Рос.Імперіїї ввдений 1831 р. Девіз ордену — «Надихає нагородою». Орденським знаком став лицарський хрест, покритий червоною емаллю, з 4-ма білими орлами (символ Польщі) між променів хреста, фігурою Св. Станіслава в центрі та латинську вензелем SS за її сторонам. Хрест підвішений на червоній орденській стрічці з білими краями. Спочатку мав одну ступінь. Маніфестом від 1815 року імператор Олександр I зберіг орден в якості нагороди для уродженців Польщі, розділивши його на 4 ступеня. До 1-го та 2-го ступеня додавалась срібна зірка. 25 тис осіб нагороджений (наймасовіший орден в Росіїї, в тому числі Д.Яворницький та М.Драгоманов)

Принципи нагородної системи Рос.Імп.

1. нагородення послідовно з нижчої ступені по вищу.

2. ордени за вісткові досягнення мали при собі «перехрещені мечі»

3. нижчі ордени знімаюстья при отриманні вищих. Лише орден С.Георгія носився в повному комплекті.

4. не було можливості отримати орден повторно.

               


13.01.2016; 20:21
хиты: 165
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь