пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

4 курс 2 семестр:
» гена
» мартинов
» дек
» дек 2
» дек 3
3 курс 2 семестр:
» СССР
» ccch 2
3 курс 1 семестр:
» CИД
» СИД 2
» rubel
» Папенко
2 курс 2 семестр:
» Мотрук
» СИТ
» Котляров
» Мельничук
II семестр:
» второй модуль Россия
» Первый модуль Россия
» Давня
» Екзамен Українська Етнологія
» English
» Античність
» етнологія
» Первый модуль Этнология
» первый модуль - нова история Украины
» первый модуль - нова история Украины 2
» второй модуль философия
» Українська мова
» Спецкурс - греки
I семестр:
» История первобытного общества
» История Древнего Востока

29. Відносини Росії з країнами Кавказу і Середньої Азії. Каспійський похід Петра I.

Схід грав важливе значення в економічному розвитку Європи, як завзято прагнули європейці дізнатися шляху до Індії. У XVI і XVII ст. в Москві були іноземці, які шукали шляхів на Схід. Почасти завдяки їм, частково завдяки власному торговельному досвіду в Москві вміли цінувати значення Сходу та шляхів, туди ведучих.

Петро, високо ставив торгівлю як важіль суспільного добробуту, не упустив з уваги і торгівлі зі Сходом. З 1715 р. він намагався виробляти розвідки про водних шляхах в Азії, які вели б до Індії ( з подібними цілями були послані в 1715р. Волинський до Персії, в 1716 р. Бекович - Черкаський в Хіву). Зрештою Петро зупинився на думці про придбання берегів Каспійського моря як базису для азіатській торгівлі. З цією метою, як тільки закінчена була шведська війна, Петро оголосив війну Персії. Був здійснений Каспійський (Перська) похід в 1722-1723 рр.

Скориставшись внутрішньополітичною кризою в Ірані, Росія активізувала зовнішню політику в Закавказзі. У 1722 р. вона здійснила похід на Кавказ і Іран, в результаті якого отримала західний берег Каспійського моря з Баку, Рештом, Астрабад. Подальше просування в Закавказзі було неможливо через вступ у війну Туреччини.

Каспійський похід зіграв позитивну роль в справі зміцнення дружніх зв'язків і співробітництва між народами Росії і Закавказзя, в боротьбі проти турецької агресії. У 1724 р. султан уклав Константинопольський мир з Росією, визнавши територіальні придбання в ході Каспійського походу. Росія зі свого боку визнала права Туреччини на західне Закавказзі.

 


05.12.2014; 13:41
хиты: 687
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь