пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

4 курс 2 семестр:
» гена
» мартинов
» дек
» дек 2
» дек 3
3 курс 2 семестр:
» СССР
» ccch 2
3 курс 1 семестр:
» CИД
» СИД 2
» rubel
» Папенко
2 курс 2 семестр:
» Мотрук
» СИТ
» Котляров
» Мельничук
II семестр:
» второй модуль Россия
» Первый модуль Россия
» Давня
» Екзамен Українська Етнологія
» English
» Античність
» етнологія
» Первый модуль Этнология
» первый модуль - нова история Украины
» первый модуль - нова история Украины 2
» второй модуль философия
» Українська мова
» Спецкурс - греки
I семестр:
» История первобытного общества
» История Древнего Востока

16. Культура Росії в XVII ст.

Російська культура 17 століття стала змішанням культур багатьох центрів Київської землі, доповнена впливами і запозиченнями з іноземних культур, що визначило рівномірний розвиток багатьох галузей науки, побуту, народного господарства і суспільних відносин даного періоду. Швидкий ріст наукового самосвідомості і бурхливий розвиток мистецтва послужили прекрасною основою для будівництва нової структури суспільства, зміщення акценту інтересів багатьох верств населення, виділення багатьох ремесел церковного мистецтва в окремі світські види діяльності, розвитком духовного відображення та освоєння дійсності, тобто Мистецтва, появою в ньому прагнення до описовості і декоративності. 
«Вік перелому» - так часто називають даний період. Змінюється не тільки світське, відбувається зміщення всієї духовної сфери життя російського суспільства. Вершиною кризи середньовічної ідеології стає реформа патріарха Никона і, як наслідок, виникнення старообрядництва. Активно прищеплюються прозахідні ідеї, що доповнюють нюанси самобутньої культури Росії. 

МАТЕРІАЛЬНА КУЛЬТУРА Існувала домашня промисловість в селянському господарстві, яка виробляла полотна, канати, сірячинної сукна, взуття, одяг, посуд, рогожі, дьоготь та інші предмети. Але в містах, особливо найбільш великих, чітко визначається процесмасового перетворення ремесла у дрібно товарне виробництво. Більше того, у XVII ст. виникли перші російські мануфактури, що призвело до значного збагачення матеріальної культури. 

 Обробка металів - в Москві, Устюжне Железопольской, Тіхвіне. Ковалі та інші майстри обробки заліза виробляли в масовій кількості сокири та дверні петлі, підкови та шаблі, ножі та шашки та інші вироби. З великою майстерністю виготовлялися складні і хитромудрі замки. Було налагоджено виробництво багатьох видів вогнепальної і холодної зброї.

Російські майстри-селяни в 20-х роках XVII століття зробили баштовий годинник для нової Спаської башти Кремля (за проектом англійця Христофора Галовея). Все більш застосовувалися різні впливають механізми. У 1615 р. була зроблена перша гармата з гвинтовою нарізкою. 

Російські майстри-селяни в 20-х роках XVII століття зробили баштовий годинник для нової Спаської башти Кремля (за проектом англійця Христофора Галовея). Все більш застосовувалися різні впливають механізми. У 1615 р. була зроблена перша гармата з гвинтовою нарізкою. 

Усна народна творчість

ЗОДЧЕСТВО Як і раніше переважна більшість споруд не тільки в селах, але і в містах зводилося з дерева. Кам'яні храми й окремі світські будівлі були в містах оточені морем дерев'яних будівель. Часті пожежі, серед яких були також величезні, як пожежа  1626 року, яка знищила значну частину Москви, спустошили міста і села. Але замість загиблих дерев'яних будівель швидко зводилися нові. Століттями сформовані мистецтво будівництва з дерева досягло в XVII ст. високого технічного та художнього рівня. Видатним твором дерев'яного зодчества був знаменитий палац у Коломенському, побудований в 1667-1678 р.р. під керівництвом дерев'яних будівельних конструкцій старости Семена Петрова і стрільця Івана Михайлова. 

Значній перебудові піддався Московський Кремль. У 1624-1625 р.р. англієць Фрістофор галів разом з Баженом Огурцовим звели Спаську башту в її теперішньому вигляді. Нова вежа створила парадний в'їзд в Кремль і зв'язала своєю вертикаллю кремлівські собори з Храмом Василя Блаженного на Червоній площі в єдиний ансамбль. Перебудова кремлівських веж надала Кремлю абсолютно новий вигляд. Строго кріпак його вигляд поступився місцем урочистого ансамблю, втілив у собі велич і міць Російської держави. Чудові будівлі з'явилися в Ярославлі, Толчкове - церква Іоанна Предтечі, Воскресенські церкви в Костромі і Романові і інші.

СКУЛЬПТУРА І РІЗЬБА Загальне для російського мистецтва XVII ст. прагнення до краси і декоративності проявилося і в посиленому розвитку різьби по дереву, каменю, а також скульптури. Високим чином мистецтва по дереву є численні різні іконостаси, "царські врата" та інші деталі церков. Багатющим різьбленням прикрашенийКоломенський палац. 
Різьба по дереву

ЖИВОПИС Вища ступінь розвитку мальовничого мистецтва в XVII столітті пов'язана з діяльністю видатного художника Симена Ушакова (1626-1686). Його знаменитітвори "Спас нерукотворний", в якому художник зобразив класично правильне обличчя, а також велика ікона "Насадження дерева держави Російської". У 1671 р. С. Ушаков створив ікону на традиційний сюжет "Трійці". 

МУЗИКА І ТЕАТР Існували місцеві співочі школи зі своїми особливостями "розспівів". Але всюди панувало хорове багатоголосся, настільки характерне для російської народної музики. Народні пісні були багаті і жанровим розмаїттям, і мелодійністю, і глибокої виразністю, з величезною силою, що передає найрізноманітніші психологічні стани людини.

Великою популярністю, як і у попередній час, користувався народний театр. По всій Росії бродили скоморохи. Народ любив традиційний театр Петрушки з його веселими і влучними виступами. 
Новим явищем було виникнення першого придворного театру. 
Ініціатором його створення був широко освічена на той час боярин А. С. Матвєєв. Театр був організований для того, щоб по-новому відсвяткувати народження царевича Петра в 1672 році. Трупа театру (60 осіб) була спочатку набрана з жителів Німецької слободи, де під керівництвом пастора І. Г. Грегорі ставилисяіноземцями аматорські спектаклі. 
Після смерті царя Олексія Михайловича в 1676 році під впливом патріарха Іоакима, вороже ставився до всього іноземному, театр припинив існування.


05.12.2014; 13:41
хиты: 270
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь