пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

4 курс 2 семестр:
» гена
» мартинов
» дек
» дек 2
» дек 3
3 курс 2 семестр:
» СССР
» ccch 2
3 курс 1 семестр:
» CИД
» СИД 2
» rubel
» Папенко
2 курс 2 семестр:
» Мотрук
» СИТ
» Котляров
» Мельничук
II семестр:
» второй модуль Россия
» Первый модуль Россия
» Давня
» Екзамен Українська Етнологія
» English
» Античність
» етнологія
» Первый модуль Этнология
» первый модуль - нова история Украины
» первый модуль - нова история Украины 2
» второй модуль философия
» Українська мова
» Спецкурс - греки
I семестр:
» История первобытного общества
» История Древнего Востока

1. Боротьба за владу серед панівного класу. Правління Бориса Годунова, його внутрішня політика.

Після смерті Івана Грозного на престол був зведений його недоумкуватий син Федір. При ньому вся повнота влади знаходилася в руках створеної ще за життя Івана IV регентської ради.

Оскільки молодий цар Федір був недієздатний і чужим до справ управління, доля держави фактично опинилася в руках протиборчих боярських угруповань. Уже в 1584 р виявилися два полюси політичної боротьби. На одному з них стояла першорядна князівська знать на чолі з Шууйськими (прихильниками обмеження монархії аристократією), а на іншому - худородні "дворові" діячі, антиподи княжат, які висуваються в роки опричнини (прихильники проведення опричної політики). Але ні тій, ні іншій силі не вдалося здобути перемоги. Верх взяв союз кланів Годунових і Романових , який з 1586 склав урядове ядро. Борис Годунов припадав царю Федору шурином (Ірина Годунова - цариця.

Урядове угруповання Годунових і Романових об'єднувало переважно представників тих верств старомосковського боярства і князів, які звикли пов'язувати свої службово-місницькі просування і матеріальне благополуччя з государевою службою і царською "платнею".

Отже, у боротьбі бояр за провідну роль при новому царі переможцем вийшов Годунов Борис Федорович, усунувши суперників. З 1585 він протягом 13 років правив Росією від імені царя Федора.

Роки правління Бориса Годунова відзначені розмахом міського та церковного будівництва. Для цих цілей були запрошені іноземні архітектори і будівельники. Серед фортець, побудованих при Борисі Годунові, самим грандіозним спорудженням називають Смоленську фортечну стіну для захисту заходу Росії від Польщі.

У внутрішніх справах саме видне місце належить установі патріаршества, що підвищило престиж Росії і дозволило відокремитися Російської православної церкви від Візантійської патріархії. Годунов в 1588 році добився того, щоб патріархом був призначений митрополит Іов.

Своєю церковною реформою Борис Годунов придбав міцну підтримку Російської церкви в особі патріарха Іова, який підтримував політику Годунова. Маючи опору в духівництві, Борис Федорович розташував на свою користь і військовий стан.

Внутрішня політика Бориса Годунова була спрямована на зміцнення феодальної держави і задоволення інтересів дворянства, якому щедро роздавалися землі.

Виходом з господарського кризи 1570-початку 1580 рр. Годунов бачив у посиленні кріпосного права. Для закріплення селян за їх власниками був виконаний ряд заходів: проведено перепис населення, заведені писцові книги, які отримали значення документа, який закріпачував селян, і видані укази.


05.12.2014; 13:41
хиты: 313
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь