пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Підданство та громадянство: світоглядні засади

Пі́дданство — правовий зв'язок між фізичною особою і певною державою з монархічною формою правління.

Розрізняють поняття «громадянство» і «підданство». Підданство раніше було характерним для більшості держав з монархічною формою правління. В наш час[Коли?] в переважній більшості монархій в результаті проведеної політики обмеження монархії та демократизації суспільства інститут громадянства цілком замінив собою інститут підданства. Якщо, як зазначалося, під підданством розуміється зв'язок фізичної особи з монархом (і, відповідно інститутами корони), то під громадянством розуміється більш широкий зв'язок безпосередньо з державою, а не його главою.

У інших мовах зазначені терміни можуть позначатися одним словом. Так, під англійським «citizenship» залежно від контексту може розумітися як громадянство, так і підданство. Разом з тим іноземні мови можуть володіти специфічним поділом видів громадянства, які відсутні у українській мові: наприклад, англійське «citizenship» (у більшості випадків більш вузьке поняття) і «nationality» (як правило, більш широке поняття). При цьому поділ понять на широке і вузьке не універсальне і може пояснюватися історико-політичними особливостями розвитку тієї чи іншої країни (наприклад, громадянин Великобританії — «British citizen», під категорію «British nationals» потрапляють особи, які входять у категорію " British citizen ", громадяни держав Співдружності і британські піддані; в той же час для широкого терміна " громадянство Європейського союзу " застосовується термін " citizenship "). 
Громадя́нство — формально зафіксований правовий статус людини, зв'язок людини (фізичної особи) з певною державою, належність до цієї держави. Громадянство передбачає певну сукупність взаємних політичних, соціальних та ін. прав та обов'язків. Громадянство — це структурний елемент правового статусу особи, який розкриває головний зміст людини і держави, взаємовідносин з державою та суспільством.


17.01.2014; 02:30
хиты: 165
рейтинг:0
Общественные науки
политология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь