пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Форми влади

Влада це здатність і можливість робити визначальний вплив на діяльність, поведінку людей за допомогою будь - яких засобів - волі, авторитету, права, насильства. 

Існують різні види влади: економічна, політична (державна, громадська), сімейна. 

По суб'єктам розрізняють класову, групову, особисту владу. За формами прояву влади: панування, керівництво, управління, організація, контроль. 

Соціальними передумовами влади вважаються індивідуальні і групові, станові і класові відмінності, обумовлені поділом праці, розміром власності, розподілом владних функцій і т.д. 

Найбільш важливий вид влади - політична влада, як реальна можливість будь - якого класу, групи, індивіда проводити свою волю в політиці і правових нормах. Центральним інститутом політичної влади є держава, яка на відміну від інших інститутів, спирається на спеціальний апарат примусу. 

Залежно від домінуючої ролі переконання або примусу виділяють основні форми існування політичної влади: демократична, авторитарна і тоталітарна. 
Політична влада поділяється на види: політико-державну і політико-недержавну. Державна влада поділяється на: законодавчу, виконавчу і судову владу. 

Французький політолог М. Дюверже виділяв три історичні форми влади: анонімна влада, розпорошена серед членів примітивного співтовариства; індивідуалізована влада, що виникає з ускладненням процесів поділу праці і появи нових видів діяльності; інституалізована влада, яка спирається на діяльність спеціальних інститутів, які виконують певні функції. 
Політична влада - поняття, що означає реальну здатність певного класу або іншої великої соціальної групи або більшості даного суспільства, а також їх організацій та індивідів проводити свою волю по відношенню до інших групувань, окремим індивідам, здійснювати спільні інтереси і цілі насильницькими і ненасильницькими засобами. 

 


16.01.2014; 22:54
хиты: 227
рейтинг:0
Общественные науки
политология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь