пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Влада як центральна категорія політології

Поняття влади є одним із центральних у політології. Воно дає ключ до розуміння політичних інститутів, політичних рухів і самої політики. Визначення поняття влади, її сутності та характеру має найважливіше значення для розуміння природи політики та держави, дозволяє виділити політику і політичні відносини з усієї суми суспільних відносин. 

Неможливо дати вичерпну дефініцію: дуже складний феномен влади  та й кожна політологічна школа вивчає владу з позицій  які вона вважає головними  вирішальними  
Розгадка феномена влади, збільшення всякого нового знання про природу влади і механізми володарювання є чи не найголовнішим завданням політології. Перші спроби розібратися в парадоксах і механізмах політичної влади були початі ще в ранній період політичної історії Індії, Китаю і Греції. Влада з'явилася з виникненням людського суспільства і буде в тій чи іншій формі завжди супроводжувати його розвиток. 

Проблема влади є однією з центральних у політичній науці. З'ясування сутності, потреби і механізму влади має важливе значення для розуміння природи політики та держави, дозволяє виділити політичні відносини з усієї гами суспільних відносин. 

Влада - поняття багатовимірне. Повно і всебічно розглянути її в одній роботі немислимо. У даній роботі розглядаються деякі вихідні проблеми владних відносин: сутність, потреба, механізм, аксіоми і легітимність влади. 
Влада - одне з фундаментальних почав суспільства і політики. Вона існує скрізь, де є стійкі об'єднання людей: будь-то в сім'ї, різного роду організаціях та установах, або у всій державі - в цьому випадку ми маємо справу з верховною, політичною владою 

Поняття «влада» у повсякденному житті і в науковій літературі вживається в різних сенсах. При глибокому розгляді питання виявляється, що поняття «влада» не може бути повністю розкрито лише з точки зору економіки та політики, права і моралі, що представляють окремі аспекти такого багатошарового і в той же час цілісного феномена, яким є влада. Для цього необхідно дослідження влади на самих різних рівнях її функціонування в суспільстві, історії та культурі. Розгадка парадоксів владних відносин і збільшення всякого нового знання про природу влади і механізми володарювання є чи не головним завданням фундаментальної політології. 

Влада, на відміну від фізичного насильства, впливає на тіло, душу і розум, пронизує їх, підпорядковує закону своєї волі. Фактично своєму вона подібна авторитету. Корелятом її є повага; етичну цінність вона представляє тоді і тільки тоді, коли так направляє шанує її, що той опиняється на в змозі здійснювати більшу кількість більш високих цінностей, на піддаючись безпосередньо впливу з боку влади. Влада потребує виправдання, і ці спроби становлять істотну частину політичної історії. 

Концепція влади - одна з провідних теоретичних концепцій, сприяє дослідженню політичних відносин і розуміння механізму діяльності держави і політичної системи. 


16.01.2014; 22:51
хиты: 306
рейтинг:0
Общественные науки
политология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь