пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

41. Діяльність 1 та 2 Державних Дум.

У лютому 1906 була проведена реформа законодорадчого Державної ради. Він отримав законодавчі права і був перетворений у верхню палату Думи. Половина його членів призначалася царем, половина обиралася губернськими земськими зборами, дворянськими товариствами, православною церквою, Академією наук та університетами, торгово- промисловими організаціями. Законопроект, прийнятий Думою, повинен був затверджуватися Державною радою, а потім царем. Уряд в перервах між сесіями Думи могло видавати закони, які потім надходили на її затвердження.

На виборах в I Державну думу перемогу здобули кадети. Вони разом зі своїми союзниками отримали понад 1/3 місць. Трудовики, які представляли інтереси селян, отримали 1/4 місць. Внаслідок відмови від участі у виборчій кампанії в Думі не були представлені більшовики і чорносотенці. Працювала I Дума з 27 квітня по 8 липня 1906. Перводумци висунули безліч законопроектів: про скасування смертної кари, недоторканності особи, свободу совісті, зборів і т.д. Проте всім їм не судилося перетворитися в закони. Головним питанням діяльності Думи став аграрний. Кадети висунули свій законопроект, підписаний 42 депутатами, - "Проект 42-х". У ньому вони пропонували часткове відчуження поміщицької землі за викуп "за справедливою оцінкою".

 Трудовики висунули свій аграрний законопроект ("Проект 104-х"), в якому вимагали відчуження поміщицької землі без викупу. "Проект 33-х", внесений есерами, передбачав знищення приватної власності, тобто "соціалізацію" землі і зрівняльного землекористування. Дума відмовилася його обговорювати, як ведучий до "чорного переділу". Діяльність Думи виявилася неприйнятною для царизму, і 8 липня вона була розпущена.

Близько 200 делегатів, зібравшись у Виборзі, прийняли "Виборзьке відозву", в якому закликали до громадянської непокори, відмові від сплати податків, служби в армії і т.д. Однак у народному середовищі воно не знайшло відгуку. "Виборжци" були судимі і засуджені до тримісячного ув'язнення. Відповідно до законодавства були проведені вибори у II Державну думу. Вона працювала з 20 лютого по 2 червня 1907 У виборчій кампанії цього разу взяли участь більшовики і чорносотенці. В результаті кількість кадетських депутатів зменшилася в два рази. II Дума виявилася лівіше попередньої. Пройшли в неї і чорносотенці. Центральним питанням Думи знову став аграрний. Ліві фракції активно обговорювали в ній способи ліквідації поміщицького землеволодіння. Царизм вирішив розпустити і цю Думу. 3 червня 1907, звинувативши соціал-демократичну фракцію в підготовці державного перевороту і заарештувавши її, уряд оголосив про розпуск Думи і видало новий виборчий закон. За існуючим законодавством його можна було змінювати тільки зі схвалення самої Думи, тому цей акт розцінюється як державний переворот. Він поклав кінець першої російської революції.


20.06.2018; 12:34
хиты: 63
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь