пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

33. « Конституція» М.Т Ларис-Мелікова

У доповіді імператору Олександру II 28 січня 1881 Михайло Лоріс-Меліков запропонував знову використовувати для розробки широкої програми внутрішніх реформ той спосіб залучення громадських сил, який практикувався в ході селянського звільнення 1861. Лоріс-Меліков вважав за потрібне скласти в Петербурзі дві підготовчі комісії: адміністративно-господарську і фінансову. Перша повинна була розробити план перетворення місцевого управління і положення селян, а друга - податную реформу. Складені ними проекти повинні були перейти на обговорення спільної комісії. Її передбачалося утворити з повного складу тих же підготовчих комісій і з покликаних з місць експертів, які відповідали б депутатам губернських комітетів, запрошує в редакційні комісії в 1859.

Але перед селянською реформою депутати губернських комітетів вибиралися одним дворянством і представляли тільки його. Тепер же Лоріс-Меліков пропонував, щоб представників місцевих громад вибирали земські установи. За його думки, кожне земство і кожен значний місто повинні були вибрати від себе по два представника (і не обов'язково з власних голосних, а взагалі з місцевих людей). Від тих місцевостей, де ще не було земств або міського самоврядування, передбачалося запрошувати двох депутатів за вибором влади.

Всі розроблені спільною комісією законопроекти Лоріс-Меліков думав потім передати в Держраду(Госсовет), запросивши в цей бюрократичний орган і 10-15 виборних осіб в якості глашатаїв громадської думки.

Цей надзвичайно скромний проект мало нагадував європейський парламентарно-конституційний устрій, і сам Лоріс-Меліков старанно спростовував чутки, що прагне ввести його в Росії. Однак, сильно відрізняючи з парламентськими зразками за формою, він все ж містив в собі однаковий з ними принцип залучення народних представників до вироблення основних законів. Навіть така обережна спроба встановити правильний обмін думок між суспільством і урядом могла надалі розвинутися - і повести до утворення представницького установи, яке набагато сильніше нагадувало б парламент. Саме тому деякі письменники називають (хоча і не цілком правомірно) цей проект Конституції Лоріс-Меликова.

План двох підготовчих комісій був схвалений Олександром II. Він намічав 4 березня 1881 зібрати в Зимовому палаці особливу нарада, щоб обговорити, публікувати чи ні урядове повідомлення про відкриття комісій. Але 1 березня 1881 імператор був убитий народовольцями. Заплановане їм перед смертю нарада відбулася не 4-го, а 8-го березня, і в зв'язку вбивством Государя ставлення до «Конституції» Лоріс-Меликова в верхах змінилося. На засіданні 8-го березня призвела до різкого зіткнення ліберальних (сам Лоріс-Меліков, міністр фінансів А. Абаза, військовий міністр Д. Мілютін, голова Держради великий князь Костянтин Миколайович) і консервативних (обер-прокурор Синоду Побєдоносцев і граф Строганов) сановників, в підсумку якого не було певного рішення. Однак скликання комісій з громадськими представниками був спочатку відкладений, а потім так і не відбувся.

Спэшл фо Мельничук:

Слово «конституція» в поєднанні з ім'ям Михайла Лоріс-Меликова вводить в оману. Погляди графа були не настільки ліберальними - він, наприклад, вважав, що конституційна монархія з обмеженням влади государя парламентом Росії категорично не підходить. У той же час він бачив - відстороненість народу від участі у вирішенні власної долі шкодить Росії. Лоріс-Меліков вважав за необхідне в першу чергу розширити можливості різних верств суспільства в отриманні освіти, надати велику свободу науковим співтовариствам, університетам, пресі, забезпечити самостійність місцевого самоврядування. Вершиною всіх цих процесів Лоріс-Меліков бачив створення системи залучення виборних як дорадчих членів при обговоренні державних питань.


20.06.2018; 12:34
хиты: 70
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь