пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

22. Кримська (Східна) війна 1853-1856 рр.

Передумови:

– загострення ситуації на Близькому Сході.

– зіткнення геополітичних інтересів Росії з Англією і Францією, а в якійсь мірі Росії та Австрії на Близькому Сході і Балканах.

– ослаблення Османської імперії визначалася надіями Константинополяна повернення Криму і Кавказу і відновлення турецького впливу на Балканах.

Привід: спір між католицькою і православною церквою за право володіння святими місцями в Палестині, що перебували під владою Оттоманської імперії. Богословські чвари про те, кому належить право мати ключі від Віфлеємського храму, хто повинен лагодити дах Єрусалимського храму Гробу Господнього і володіти іншими релігійними пам'ятниками в Єрусалимі.

Воєнні дії:

Перший період (російсько-турецька кампанія па Дунайському фронті і на Кавказі в жовтня 1853 - квітня 1854). Росії, незважаючи на значну чисельну перевагу турецьких сухопутних і морських сил, вдалося домогтися значних успіхів. 18 листопада 1853 р. кораблі російської ескадри П. З Нахімова здобули блискучу перемогу над турецьким флотом в Синопській бухті 19 листопада загін генерала В. О. Бебутова під Башкадикляром (близько Карса ) відкинув турецькі війська, які намагалися почати наступ на Вірменію. На Дунайському театрі військових дій російські війська вступили до Болгарії і в березня 1854 обложили фортецю Сілістрію. Після низки дипломатичних і військових демаршів Англії і Франції 30 березня (11 квітня) 1854 Росія була вимушена вступити з ними у війну. міжнародна ізоляція Росії. Другий період. У другому періоді Кримської війни (квітень 1854 - лютий 1856) Росії протистояла потужна англо-французько- турецька коаліція (у січні 1855 до неї приєдналося також і Сардінське королівство). Навесні і влітку 1854 флот союзників зробив ряд демонстративних нападів на Балтиці, Чорному і Білому морях, на Далекому Сході, атакувавши російські фортеці. Отримавши відсіч, союзники восени зосередили свої зусилля на захопленні Криму. Героїчна оборона Севастополя почалася 13 вересня 1854 і тривала 11 місяців. 35 тис. Захисників фортеці, в основному матроси, вивели з ладу понад 70 тис. Солдатів і офіцерів союзників. Не наважуючись штурмувати місто, противники піддали його масованим багатоденним бомбардуванням. Літня кампанія 1854 на Кавказькому фронті була більш успішною для російської армії: в декількох боях вона зупинила просування турецької армії і відбила наступ Шаміля на Кахетію.

Результати:

– Паризький мирний конгрес Англія, Франція і Росія 18 (30) березня 1856 підписали мирний трактат. Уміло використовуючи протиріччя між Англією і Францією, керівник російської делегації граф О. Ф. Орлов домігся істотних змін в умовах договору на користь Росії. Усі завойованітериторії підлягали обміну (Росія повернула Каре, отримала назад Севастополь та інші російські міста); Чорне море оголошувалося нейтральним, Росія втрачала право мати на ньому військовий флот і прибережні арсенали; гирло Дунаю і Південна Бессарабія відходили від Росії, скасовувався її протекторат над Молдавією і Валахією, так само як право покровительства Сербії та захисту інтересів православного населення Туреччини.

– Росія втратила свої позиції на Близькому Сході і Балканах.


20.06.2018; 12:34
хиты: 69
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь