пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

20. Приєднання народів Закавказзя до Росії.

– Кавказ — вузол міжнародних протиріч.

– Розпад Іранського держави після смерті Надир-шаха: залежність закавказьких ханств від Ірану стала в другій половині XVIII ст. суто номінальною.

– У ханствах Закавказзя панували відсталі феодальні порядки і натуральне господарство. Селянство несло важкі феодальні повинності. формами феодальної ренти: натуральний оброк і відробіткова рента. Свавілля феодалів і феодальна роздробленість.

– У Картлі-Кахетинському царстві кріпосницький лад сковував розвиток продуктивних сил. Селяни масами бігли з сіл. Спроби царя Іраклія II дещо обмежити експлуатацію селян, щоб запобігти остаточному розорення цих основних виробників і платників податків Великі феодали протидіяли створення регулярного війська і централізованої системи управління Картлі-Кахетинське царство і закавказькі ханства не мали можливості захищатися від агресії Ірану. Єдиною державою, яка могла надати народам Закавказзя допомогу проти Ірану і Туреччини, була Росія.

– У 1783 р Іраклій II підписав договір про вступ Картлі- Кахетинського царства під російський протекторат. У Східну Грузію були введені два батальйони російських військ.

– 1795 р Ага-Мохаммед-хан на чолі тисячної армії вторгся в Закавказзі. Направивши частину своїх військ в Єреванське ханство, а іншу - в Муганской степ, він сам з основними силами проник через Карабах і Гянджинское ханство в Грузію і опанував Тбілісі. Грузинська столиця була розгромлена і спалена.Питання про приєднання Закавказзя до Росії знову став на порядок денний.

– Приєднання Закавказзя під час воєн Росії з Іраном(1804-1813 рр.) І Туреччиною (1806-1812 рр.).– 1801 року включення Картлі-Кахетинського царства до складу Російської імперії. У 1803 р в підданство Росії  вступила Мегрелія, в наступному році - Імеретія і Гурія, в 1804 р до російським володінь були приєднані також Гянджинское ханство і Джаро-Белоканская область, в 1805 р - Карабахське, Шекинских і Ширванское ханства ітериторія Ширака , в 1806 р - ханства Дербентское, Кубинське і Бакинське. У 1810 р була приєднана Абхазія.


20.06.2018; 12:34
хиты: 73
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь