пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

13. Союз Благоденства. Декабристські організації 1821-1825

Союз благоденства також був конспіративній організацією і мав ті ж основні цілі боротьби, що і Союз порятунку, - ліквідацію кріпосного права і самодержавства. Перший час і цей Союз відстоював ідею створення конституційної монархії, в якій права монарха обмежувалися б законами і існував би представницький лад. Однак Союз благоденства спробував ясніше визначити «засоби» боротьби і опанувати тієї основний силою, яка, на думку декабристів, рухала історією. Створення «спільної думки» і мало передувати революції і стати її рушійною силою. Виходячи з цього розуміння, декабристи виразно називали революцію «загальним разверженіем умов ...»

Для оволодіння суспільною думкою Союз благоденства повинен був, за планами декабристів, створити цілу мережу таємних і явних (легальних) організацій і керувати ними. Було запроектовано створення всюди літературних, наукових, педагогічних, господарських товариств, жіночих організацій і гуртків молоді. Передбачалося, що протягом двадцяти років буде готуватися громадську думку і приблизно біля 1840 р відбудеться революція.

 Перш за все союз оформився організаційно і розгорнув велику роботу над своєю програмою, створив першу частину «Зеленої книги» - статуту Союзу, почав працювати над другою частиною, яка мала виклад його потаємної мети. Союз виріс чисельно, створив ряд нових відділів.

Особливо прагнули члени Спілки благоденства привернути до себе молодь, відірвати її від старого табору; вони розуміли, що треба протидіяти «старообрядництва заскнілого дворянства» і мати можливість впливати «на думку молоді».

До значну роботу Союзу благоденства віднесемо і два наради ( «з'їзду») його Корінний управи: Петербурзьке нараду 1820 р питання про республіку і Московський з'їзд 1821 р які повернули рух декабристів на нову дорогу.

Найчисленніша, Тульчинська, управа на чолі з Пестелем не визнала рішення Московського з'їзду про розпуск Союзу благоденства і постановила "суспільство продовжувати". У тому 1821 року на основі цієї управи оформилося Південне товариство. Майже одночасно в Петербурзі Н. М. Муравйовим і Н. І. Тургенєвим було покладено початок Північному суспільству, який отримав своє остаточне організаційне пристрій вже в 1822 р Обидва суспільства тісно взаємодіяли один з одним і розглядали себе як частини однієї організації.

Після 1821 р діяльність новостворених декабристських товариств проходила вже в атмосфері посилення політичної реакції, цензурних гонінь, всюдисущого поліцейського нагляду. Вести пропаганду, як це передбачалося "Зеленою книгою", ставало все важче. Декабристи змушені були перейти до більш суворої конспірації, розробляти іншу, більш дієву тактику, розраховану нема на тривалу пропаганду, а на підготовку революційного виступу, причому в недалекому майбутньому. Ще з 1820 р умами декабристів стала все більш опановувати ідея "військової революції" - військового повстання без участі в ньому народних мас. Вони виходили з досвіду двох типів революцій: французької 1789 р.-революції народних мас, що супроводжується "заворушеннями і безвладдя", і іспанської 1820 р.- "організованою, без крові і заворушень", совершающейся за допомогою дисциплінованою військової сили, якою керує авторитетними начальниками - членами таємних товариств. Приклад французької революції і що послідувала за нею диктатури Наполеона показував декабристам, що закономірний підсумок такої революції - поява диктатора. Їх лякали жахи якобінського терору як слідства "революції черні".

Декабристи були переконані в тому, що народні революції неминуче приведуть до деспотизму, бо на гребені стихійної хвилі "неприборканість мас" завжди з'являється диктатор. "Військова революція" "на зразок гішпанскім" повинна була послужити альтернативою революції типу французької. "Військова революція", як вони говорили, буде найбільш швидкою, безкровної, безболісної, а головне - "організованою", що запобігає "пугачовщину" і "анархію". "Військова революція" з'явиться і альтернативою виникнення в Росії "нової пугачовщини", бо існування кріпосного права допускало таку можливість.

1821-1823 роки - час становлення, чисельного зростання і організаційного оформлення Південного і Північного товариств. Південне товариство возглавлялось П. І. Пестелем, керівник Північного суспільства Н. М. Муравйов.

 


20.06.2018; 12:34
хиты: 67
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь