пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

82.Поняття політичної системи та її структури.

Політична система - це самодостатньо, жорстко упорядкована й субординована структура. Свої історичні витоки бере із виникнення держави, державних інститутів: армія (військо), поліція, міліція, податки (мито, інші збори), відомство з будівництва споруд, іригаційних каналів тощо.

Сучасного вигляду політична система набрала в 60-ті роки XX століття, в період утвердження демократичних і ліберальних цінностей в Європі та Америці.

До структури політичної системи входять:

1. Влада (політична й державна).

2. Політичні організації (держава, партії, національні Фронти тощо).

3. Політичні відносини.

4. Політико-правові норми (Конституція, закони, правові акти тощо).

5. Політична свідомість.

6. Політична культура.

Політичні системи відрізняються за своїми типологіями: історичною і географічною ознаками, силою впливу на суспільство, комплексним, формаційним, цивілізацій ним та іншими підходами.

Політична система має свої специфічні ознаки та особливості, серед яких виділимо хоча б основні. По-перше, будучи відносно автономною, вона зберігає свої нерозривні зв'язки з іншими системами суспільства - економічною, соціальною, духовною та її похідними. По-друге, вона є найбільш інституціоналізованою і наймобільнішою системою суспільства, що й забезпечує виконання нею основної функції: формування й реалізацію політичної, державної влади. По-третє, що логічно випливає з попередньо названих особливостей, - це система, яка спричиняє значно глибший і відчутніший вплив на суспільне життя, ніж інші соціальні системи як матеріального, так і духовного походження.

Пересвідчитися в неабияких можливостях політичної системи суспільства нам допоможе хоча б загальна характеристика її структури, зокрема тих найважливіших елементів, з яких вона складається.

У змістовому відношенні політична система включає в себе різно-порядкові елементи, об'єднані між собою однією спільною основою - сферою політичного життя. Основними її структурними елементами є політичні відносини, політична влада, політична діяльність, політична організація суспільства, політична свідомість, політична культура і таке ін.

Неважко зрозуміти, наскільки складною є політична система за своєю структурою. До того ж зауважимо: чим вищого рівня досягло суспільство у своєму розвитку, тим складнішою за своєю структурою і змістом є його політична система. Цей закон поширюється на будь-яку систему.

Звернемо увагу ще й на те, що політична система, її зміст, характер розвитку і спрямованість завжди детерміновані рядом факторів. Найважливішими серед них є політичний інтерес, політична цілеспрямованість, об'єкт і суб'єкт політики.

У сучасному суспільстві політичним партіям належить вирішальна роль в організації соціальних сил для політичної боротьби, у здійсненні державної влади. Функції партій: представництво соціально-політичних інтересів; формування ідеології; політична соціалізація і мобілізація особистості; боротьба за державну владу, формування програм її діяльності й участь у здійсненні; підготовка кадрів для інститутів державної влади; формування політичної свідомості Й громадської думки.

Наступною складовою є суспільно-політичні (громадські) рухи, які розглядаються як соціальні організації, що не мають конституційного оформлення. Вони характеризуються спільними цілями, відсутністю чіткої організаційної структури й однорідності соціально-політичних та світоглядних поглядів їх учасників, відсутністю індивідуального й групового членства. Чіткого розподілу між поняттями "громадський рух" і "громадська організація" не існує.

Громадські організації - це добровільні об'єднання людей, які утворюються для досягнення певної спільної мети.

Політична діяльність - це специфічна сфера суспільної діяльності. У найзагальнішому вигляді - це сукупність дій окремих індивідів або соціальних груп з метою реалізації своїх політичних інтересів, насамперед, питань про завоювання, реалізацію і утримання влади. Політична діяльність наділена статусом відносної автономності.

Важливим елементом політичної системи суспільства є також політична свідомість і політична культура. Політична свідомість - це відображення людиною чи певними спільнотами людей в ідеальних образах політичного життя, політичних відносин як різновидності суспільних відносин в цілому.

Політична свідомість поєднує в собі два рівні знання: буденний (нижчий, повсякденний) і теоретичний (вищий, науковий). На нижчому рівні свідомості формується політична психологія, а на вищому - ідеологія.

Політична культура є відносно самостійним видом у загальній системі культури. Коротко політичну культуру можна визначити як сукупність стереотипів політичної свідомості і поведінки, характерних для даної соціальної спільності. Структура політичної культури не вичерпується елементами політичної свідомості. У дійсності політична культура включає в себе відповідні зразки або стереотипи політичної поведінки, прояви яких надзвичайно різноманітні, а також політичні організації, інститути влади тощо.

 


14.12.2017; 01:52
хиты: 85
рейтинг:0
Гуманитарные науки
философия
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь