пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

66.форми прояву фінансової глобалізації

Особливістю фінансових ринків в умовах глобалізації стало зрос­тання невизначеності відносно валютних курсів і курсів цінних па­перів. З'явилися нові види цінних паперів —деривати, які є похідни­ми від інших цінних паперів. Це відкрило можливості для масових спекуляцій і прискорило процес відособлення валютно-фінансової сфери від реальної економіки. Щоденний обсяг операцій на валютно-фінансових ринках в десятки разів перевищує реальні потреби фінан­сування міжнародної торгівлі; цей обсяг майже дорівнює сукупним валютним резервам усіх національних банків світу. Обсяг ринку вто­ринних цінних паперів у декілька разів перевищує світовий валовий продукт1.
Про масштаби розвитку світової фінансової системи свідчать такі цифри. За останні 20 років минулого століття щоденний обсяг угод на світових валютних ринках збільшився з 1 млрд до 1200 млрд дол. (тобто в 1200 разів), тоді як обсяг світової торгівлі товарами та по­слугами всього лише на 50\%2. Капітал в усе зростаючих розмірах іде не у виробництво у вигляді прямих інвестицій, а в спекуляцію. Переважає транскордонне переміщення капіталу у вигляді коротко­строкових портфельних інвестицій. Це переміщення виходить з-під контролю урядових структур; навіть у найрозвинутіших країнах тіль­ки 30\% ринку цінних паперів контролюється державою. В економі­ці виникає ситуація «мильної бульки": номінальна ринкова вартість цінних паперів перевищує їхнє реальне наповнення, а це призводить до економічної нестабільності, а то й небезпеки для країни (ефект «мильної бульки» розглянуто на прикладі економіки Японії).
Є підстави вважати, що характерною рисою глобалізації є форму­вання в масштабах усього світу не просто фінансового або інформа­ційного ринку, а й утворення фінансово-інформаційного простору, в якому дедалі більше здійснюється не тільки комерційна, а й уся ді­яльність людства3.


06.06.2017; 01:00
хиты: 75
рейтинг:0
Общественные науки
экономика
международная экономика
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь