пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

6. основні показники розвитку світової економіки

Для аналізу економічного становища світу використовується цілий ряд показників, що характеризують динаміку і стан світової економіки.
Основний з них - валовий світовий продукт (ВСП) - виражає загальний обсяг кінцевих товарів і послуг, вироблених на території всіх країн світу незалежно від національної приналежності діючих там підприємств у визначений період часу. Облік кінцевої продукції передбачає виключення повторного рахунку сировини, напівфабрикатів, інших матеріалів, палива, електроенергії і послуг, використаних у процесі її виробництва.
У кожній окремо узятій країні розраховується валовий внутрішній продукт (ВВП)- це продукція, що вироблена резидентами на просторі країни протягом року.
Валовий національний продукт (ВНП) - включає суму доданої вартості, що створена в країні і складає ВВП і кошти, зароблені за кордоном. Він обчислюється як сума ВВП і чистого експорту (чистий експорт - це різниця між експортом та імпортом країни.)
Коректніше при обчисленні ВНП враховувати не тільки різницю між експортом та імпортом, а й різницю доходів від зароблених коштів за кордоном та виплатами прибутків нерезидентам, що переводяться за кордон.
Чистий національний продукт (ЧНП) - утворюється вилученням з ВНП вартості засобів виробництва, зношених в процесі виготовлення продукції (амортизаційні відрахування).
Національний дохід (НД) -вилучаємо з ЧНП непрямі податки.

 


05.06.2017; 23:30
хиты: 99
рейтинг:0
Общественные науки
экономика
международная экономика
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь