пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

економічні мотиви діяльності людей та неекономічні методи мотивації

Економічні стимули пов'язані з додатковими вигодами, які в людей з'являється у виконання пропонованих їм вимог. Вигоди ці може бути прямими (грошовий дохід) чи непрямими, полегшуючими отримання прямих (вільний час, що дозволяє щось заробити у іншому місці).

Але суто економічний підхід до стимулюванню неспроможним, бо принцип максимізації власної вигоди не можна абсолютизувати. Проти нього спрямовані:

Прагнення добродійності.

Ефект насичення потреб (навіть престижність споживання стимулює лише до певних меж)

Суб'єктивне сприйняття корисності матеріальних благ, і зокрема грошей.

Психологія колективних дій.

До формам економічного стимулювання найманих працівників належить вести, різні виплати і пільги. Їх функціями є: залучення закріплення співробітників, підвищення ефективності його роботи.

Важливу роль справі стимулювання продуктивної праці грає додаткова заробітна плата формі різноманітних доплат, надбавок і одноразового винагороди, які мають переважно компенсаційний характер і дозволяють забезпечувати велику індивідуалізацію винагороди.

>Надбавки виплачуються за професійну майстерність, тривалий і безперервний стаж, високу індивідуальну кваліфікацію і продуктивність, виконання особливо важливих робіт, класність, знання іноземних мов тощо. Не пов'язані з якимись додатковими

Заробітну плату ефективніше виконує стимулюючу функцію при доповненні системою преміювання (із прибутку або економії витрат).Премія вважається неординарним винагородою (засвідчили, що вони мотивують сильніше, ніж щорічне підвищення зарплати), оскільки виплачуються лише у певних випадках.Відсоток премії за результатами року зазвичай визначається заздалегідь і коригується відповідно до досягненнями співробітника. Робітники зазвичайпремируются за досягнення 1-2 показників; службовці й фахівці - 2-3.Премії, залежно від конкретної історичної ситуації, бувають пропорційними інепропорциональними досягнутих результатів - >акцентирующими чи >нивелирующими. При акцентування виплати мають зростати швидше результату, а при нівелювання - повільніше. Насправді існують найрізноманітніші їх комбінації.

Високий рівень винагороди Київ може привабити некваліфіковану робочої сили.

>Неекономические способи стимулюванняДо неекономічним відносять організаційні іморально-психологические способи стимулювання. Організаційними вважаються:

залучення працівників до брати участь у справах організації і надання їм права голоси під час вирішення низки проблем соціального характеру;

надання можливості придбати нові знання і набутий навички, що робить людей більш незалежними, самостійними, надає їм упевненість у майбутньому;

збагачення праці, що полягає у наданні людей більш змістовної, важливою, цікавою, соціально значимої роботи, відповідної їхнім особистим інтересам і уподобань; що вимагає творчі здібності; що дозволяє контролювати ресурси, і умови своєї діяльності.


хиты: 41
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь