пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Організація: поняття ознаки


Організація - складова частина управлінської діяльності, що представляє собою процес, що комбінує працю, що виконуються індивідуальними або групами людей, наділених якостями, необхідними для його виконання, так, що забезпечуються найкращі умови ефективного, систематичного, позитивного скоординованого застосування знань працівників. 
Проте термін «організація» характеризує і певну структуру, до якої об'єднуються люди для досягнення своїх цілей, тобто об'єкт менеджменту. [1] 
Деяка група повинна кільком обов'язковою вимогою, щоб вважатися організацією. До них відносяться: 
■ Наявність принаймні двох людей, які вважають себе частиною цієї групи. 
■ Наявність принаймні однієї мети (тобто бажаного кінцевого стану або результату), яку приймають як загальну всі члени даної групи. 
■ Наявність членів групи, які свідомо працюють разом, щоб досягти значущої для всіх цілі. [2] 
Поєднавши в одну ці істотні характеристики, ми отримаємо важливе визначення. 
Організація-це група людей, діяльність яких свідомо координується для досягнення загальної мети чи цілей [3]. 
 Загальні характеристики організації
Всі складні організації є не тільки групами, цілеспрямованими в своїй діяльності і мають певний набір взаємозв'язаних цілей, вони також мають загальні для всіх складних організаційний характеристиці. 
Ці загальні риси, допомагають зрозуміти, чому, щоб добитися успіху, організацією потрібно управляти. 
 Ресурси
Цілі будь-якої організації включають перетворення ресурсів для досягнення результатів. Основні ресурси, використовувані організацією, це люди (людські ресурси), капіталматеріали, технологія і інформація. 
Процес перетворення ресурсів найлегше побачити у виробничих організаціях, але і організації обслуговування і некомерційні організації також використовують всі види цих ресурсів. [4] 
 Цілі і завдання. 
Різноманітні і залежать від різноманітних обставин. Торговельні організації ставлять за мету реалізацію товарів і одержання торгового прибутку; промислові організації - виробництва необхідних товарів, при цьому вирішують завдання підвищення продуктивності праці, досягнення рентабельності і т.д.; державні навчальні заклади - підготовку фахівців для народного господарства і зовсім не націлені на отримання прибутку, але в їх завдання входять: оптимізації витрат нанавчання, підвищення його наукового рівня та набуття практичних навичок учнями та ін Від мети організації залежить її структура. 
1.2 Ознаки організації 
Виділяються шість основних ознак організації: 
■ Цілі визначаються при створенні організації, можуть змінитися протягом її функціонування, але завжди служать орієнтиром, провідним організацію до успіху. В організації існує ціла система цілей, включаючи головну мету всієї організації, цілі підрозділів і, нарешті, особисті цілі працівників. 
■ Відособленість можна розуміти в тому сенсі, що організація прагнути відгородитися від оточення чисто зовні, але в більш широкому сенсі ця ознака означає і наявність власного рахунку в банку, і приналежність певного майна самеорганізації, а не її членам. 
■ Саморегулювання. Життя організації пов'язана з вирішенням безлічі проблем, наявність від забезпечення сировиною і закінчуючи збутом виробленої продукції. Кожен день виникають десятки і сотні проблем, по яких необхідно приймати ефективні рішення. Як правило, в організації завжди є особливий центр, де зосереджені всі засоби управління, де приймається більшість рішень. 
■ Наявність зв'язків між окремими елементами організації вкрай необхідні. По-перше, за допомогою цих зв'язків керівника отримує інформацію про стан справ у низових підрозділах, а по-друге, звідси випливають розпорядження, вказівки та рекомендації щодо необхідних дій. У будь-якій організації можна легко знайти такий внутрішньоорганізаційний центр: тут знаходиться головне керівництво, зосереджені засоби зв'язку і управління. 
■ Організаційна культура починає проявляти себе відразу після створення організації чисто зовнішніми ознаками: з'являється вивіска з її найменуванням, оформляється приміщення, може вводитися єдина форма одягу для персоналу. Потіморганізаційна культура набуває більш складні форми: виробляється особливий стиль відносини між працівниками і відвідувачами, з'являються приклади для наслідування, виникають традиції. 
■ Стійкість є неодмінною ознакою сучасної організації, яка може перебувати під впливом ворожих зовнішніх сил, її можуть також стрясати внутрішні конфлікти. Організація повинна протистояти цим негативним силам, щоб вижити. Здатність подолати ці негативні явища за рахунок певної надмірності ресурсів, таланту і досвіду керівників і слід відносити до стійкості організації. 

хиты: 217
рейтинг:+2
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь