пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

9. Реферат, доповідь, виступ, книги.

 

Реферат (лат, геїегге - доповідати, повідомляти)ко-роткий виклад змісту одного або декількох документів з певної теми. При індивідуальній роботі з літературою ре­ферат є короткий збагачений запис ідей з декількох дже­рел. Часто реферат готують для того, щоб передати ці ідеї аудиторії.


Обсяг реферату залежить від обраної теми, змісту доку­ментів, їх наукової цінності або практичного значення.

Найчастіше маємо справу з інформативними і розши­реними (зведеними) рефератами.

формапиівнип реферат повністю розкриває зміст теми, містить основні фактичні і теоретичні повідомлен­ня. Він потребує глибокого вивчення першоджерел, доб­рої пам'яті, уміння пов'язувати теоретичні положення з сучасністю, робити глибокий аналіз та практичні вис­новки, нарешті вчить проводити дискусію.

В такому рефераті мають бути визначені: предмет дос­лідження і метод роботи; наведені основні результати; викладені дані про умови дослідження, сформульовані власні пропозиції автора щодо практичного значення змісту і уміння довести його до аудиторії слухачів. Рефе­рат може бути посібником для усного виступу з елемен­тами імпровізації.

Інформаційні реферати можуть розмі щуватися у пер­винних документах (книгах, журналах, збірниках праць, звітах про науково-дослідну роботу) і у вторин­них документах (реферативних журналах і збірниках, інформаційних картках та ін.).

Розширений або зведений (оглядовий, багатоджерель-иий ) реферат містить відомості про певну кількість опуб­лікованих і неопублікованих документів з однієї теми, зміст яких викладено у вигляді однорідного тексту.

Наукова доповідь — це публічно виголошене повідом­лення, розгорнутий виклад певної наукової проблеми (теми, питання), одна із форм оприлюднення результатів наукової роботи, можливості за короткий проміжок часу «увійти» в наукове товариство за умови яскравого вис­тупу.

Структура тексту доповіді аналогічна плану статті.

Алгоритм тексту доповіді:

Вступ - Основна частина - Підсумкова частина

У вступі зазначається проблемна ситуація, яка зумо­вила потребу публічного виступу, потім обґрунтовуєть­ся основна ідея автора, наводяться аргументи, факти, те­оретичні викладки і на кінець висновки і рекомендації.

Порівняно з науковою публікацією публічна доповідь має свої особливості. Є два методи написання доповіді.

Дослідник готує спочатку тези свого виступу і на основі їх пише доповідь на семінар чи конференцію, ре­дагує і готує до опублікування у науковому збірнику, як доповідь чи статтю.

Дослідник пише доповідь, а потім у скороченому вигляді знайомить з нею аудиторію.


23.12.2013; 00:26
хиты: 242
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь