пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

1. Визначення експерименту. Роль експерименту в отриманні наукових фактів.

Експериме́нт (англ. experiment) — метод вивчення, який полягає у викликанні визначеного явища (чи його зміну) в штучно створених (лабораторних) умовах з метою дослідження і з'ясування процесу його розвитку[1]. Спроба, дослід, які потребують підтвердження чи спростування, форма пізнання, один з основних методів наукового дослідження, в якому вивчення явищ відбувається в доцільно вибраних або штучно створених умовах, що забезпечують появу тих процесів, спостереження яких необхідне для встановлення закономірних зв'язків між явищами. Важливими характеристиками експерименту є його надійність та валідність.

Експеримент відрізняється від спостереження активною взаємодією з досліджуваним об'єктом. Зазвичай, експеримент проводиться в рамках наукового дослідження і слугує для перевірки гіпотези, встановлення причинно-наслідкових зв'язків між явищами. Експеримент є базою емпіричного підходу до знань. Критерій Поппера висуває можливість постановки експерименту в якості головного відмінності наукової теорії від псевдонаукової. Експеримент — це науковий метод дослідження, який повторюється в описаних умовах необмежену кількість раз і дає ідентичні результати.

У сучасному науковому пізнанні, залежно від характеру об'єктів пізнання, методів та засобів їх вивчення, від особливостей проблем, що вирішуються, вирізняють два основних види наукових досліджень:

1) фундаментальні теоретичні дослідження, спрямовані на пізнання глибинних законів дійсності для їх можливого практичного застосування в майбутньому;

2) прикладні наукові дослідження, спрямовані на пізнання конкретних форм прояву об'єктивних законів, вирішення проблем не тільки пізнавального, а й соціально-практичного характеру.

сновні методи Б.: спостереження, що дозволяє описати біологічне явище; порівняння, що дає можливість знайти закономірності, загальні для різних явищ (наприклад, особин одного вигляду, різних видів або для всіх живих істот); експеримент, або досвід, в ході якого дослідник штучно створює ситуацію, що допомагає виявити глибше лежачі властивості біологічних об'єктів; нарешті, історичний метод, що дозволяє на основі даних про сучасний органічний світ і його минуле пізнавати процеси розвитку живої природи. У сучасній Би. між цими основними методами дослідження не можна провести строгого кордону; колись виправдане розділення Б. на описовий і експериментальний розділи тепер втратило своє значення.

 

   Би. тісно пов'язана з багатьма науками і з практичною діяльністю людини. Для опису і дослідження біологічних процесів Би. залучає хімію, фізику, математику, багато технічних наук і науки про Землю — геологію, географію, геохімію. Так виникають біологічні дисципліни, суміжні з іншими науками, — біохімія, біофізика і пр., і науки, в які Б. входить як складова частина, наприклад грунтознавство, що включає вивчення процесів, що протікають в грунті під впливом грунтових організмів, океанологія і лімнология, що включають вивчення життя в океанах, морях і прісних водах.


23.12.2013; 00:22
хиты: 1412
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь