пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

3. Основні пошукові системи для роботи з науковою літературою біологічного профілю.

Пошуко́ва систе́ма певна база данних — онлайн-служба (програмно-апаратний комплекс з веб-інтерфейсом), що надає можливість пошуку інформації в Інтернеті. У просторіччі під пошуковою системою розуміють веб-сайт, на котрому розміщено інтерфейс (фронт-енд) системи. Програмною частиною пошукової системи є пошуко́ва маши́на (пошуко́вий руші́й) — комплекс програм, що забезпечує функціональність пошукової системи і, зазвичай, є комерційною таємницею компанії-розробника пошукової системи.

Більшість пошукових систем шукають інформацію на сайтах Всесвітньої павутини, але існують також системи, здатні шукати файли на ftp-серверах, товари в інтернет-магазинах, а також

Робота над наявною науковою літературою та іншими джерелами інформації є первинним науковим пошуком [4, с. 45]. Починаючи наукову розробку, студент зобов’язаний ознайомитись із станом інформації щодо даного питання, врахувати та максимально використати проведені раніше дослідження. У процесі підготовки оглядів та реферування студенти складають бібліографічний перелік використаної літератури за темою дослідження. В курсових роботах із загальнотеоретичних та спеціальних дисциплін також закріплюються елементи науково-дослідної роботи студентів у вигляді наукового пошуку; складається огляд літератури та розробляються пропозиції, що містять елементи новизни за темою роботи; використовуються обчислювальна та організаційна техніка; узагальнюється попередній досвід; оптимізуються пропозиції, направлені на підвищення ефективності і якості роботи.

 

Електронна бібліотека дисертацій Російської державної бібліотеки - Російська державна бібліотека надає можливість онлайнового перегляду повнотекстових дисертацій, що зберігаються в фондах РДБ. Дисертації пропонуються в форматі PDF з посторінковим переглядом.

Доступ лише в бібліотеці: читальні зали № 10 та 9 (4-й поверх).

EBSCO host Research Databases - 13 універсальних та тематичних баз даних, які містять повнотекстову та бібліографічну інформацію з понад 7 000 назв журналів ( з них 6100 - рецензовані), газет, бюлетенів новин, довідників з глибоким архівом.

Доступ лише в локальній мережі університету.

eLIBRARY.RU - Наукова електронна бібліотека - це один з найбільших російських інформаційних порталів у галузі науки, технології, медицини та освіти, який містить реферати та повні тексти більш ніж 13 млн. наукових статей та публікацій. Нашому університету eLIBRARY.RU надає доступ до 75 електронних журналів технічного та економічного спрямування з можливістю перегляду повного тексту. Крім того, на платформі eLIBRARY.RU доступна реферативна база з 2000 електронних російських науково-технічних журналів, у тому числі біш ніж 900 журналів знаходяться у відкритому доступі. У рамках eLIBRARY.RU діє проект «Российский индекс научного цитирования (РИНЦ)».

Доступ лише в бібліотеці.

Springer eJournal collection - в рамках Української науково-освітньої телекомунікаційної мережі «УРАН» надається доступ до 2600 наукових журналів видавництва Springer з математики та техніки, медицини та біомедицини, хімії, біохімії тощо. До колекції також входять близько 200 видань з економіки, соціології, права. Колекція містить повні глибокі архіви видань від першого номера. Крім того, 298 журналів представлено у відкритому доступі.

Доступ лише в локальній мережі університету.

Електронна бібліотека авторефератів дисертацій (Ресурси Національної бібліотеки України ім. В. І. Вернадського) - 55 тис. текстів авторефератів дисертацій, захищених в Україні з 1998 р. Складова Електронного фонду.

Вільний доступ в інтернеті.

Електронні наукові фахові видання (Ресурси Національної бібліотеки України ім. В. І. Вернадського) - українські наукові періодичні видання, представлені тільки в електронному вигляді (на жовтень 2011 р. - 41 екз.)

Вільний доступ в інтернеті.

Наукова електронна бібліотека періодичних видань НАН України (Ресурси Національної бібліотеки України ім. В. І. Вернадського) - 23,5 тис. статей, сформованих за ініціативи Інституту програмних систем НАН України. Складова Електронного фонду. На жовтень 2011 р. журналів - 340, випусків - 1763, статей - 24954.

Вільний доступ в інтернеті.

Наукова періодика України (Ресурси Національної бібліотеки України ім. В. І. Вернадського) - українські наукові періодичні видання, представлені як у друкованому, так і в електронному вигляді (на жовтень 2011 р. - 1690 екз.)

Вільний доступ в інтернеті.

Реферативна база даних «Україніка наукова» (Ресурси Національної бібліотеки України ім. В. І. Вернадського) - національні реферативні ресурси, представлені у галузевих серіях Українського реферативного журналу «Джерело». Охоплює природничі, технічні, суспільні, гуманітарні та медичні науки.

Вільний доступ в інтернеті.

 

BASE - одна з найпотужніших систем пошуку академічних ресурсів відкритого доступу (OAI-PMH), представлених в Інтернеті, що підтримується бібліотекою університету Білефельда. Більш ніж 28 млн. повнотекстових документів з 1837 джерел з різної тематики, починаючи з 2004 р.

Вільний доступ в інтернеті.

Chemindustry - потужна пошукова ситема в галузі хімічної промисловості та суміжних з нею галузей. Надає доступ до катологу веб-сайтів (близько 45 тис. організацій), бази даних журнальних статей у вільному доступі, матеріалів, звітів та досліджень ринку хімічної промисловості, останніх наукових новин.

Вільний доступ в інтернеті.

EZB - Elektronische Zeitschriftenbibliothek - реферативно-повнотекстова база даних електронних журналів при бібліотеці університету Регенсбурга з різних галузей знань. На червень 2011 р. колекція налічує майже 50 тис. журналів, серед яких понад 29 тис. у відкритому доступі.

Вільний доступ в інтернеті.

FreeFullPDF – розробка компанії KnowMade SARL. Надає доступ до більш ніж 80 млн наукових статей, патентів у вільному доступі в галузі медицини, біології, хімії, фізики, матеріалознавства та економіки. Глибина архіву – 10 років.

Вільний доступ в інтернеті.

Google Scholar – повнотекстовий пошук наукової літератури за різними галузями знань та за різними джерелами, включаючи рецензовані статті, дисертації, книги, реферати і звіти, які опубліковані видавництвами наукової літератури, професійними асоціаціями, вищими навчальними закладами та іншими науковими організаціями.

Вільний доступ в інтернеті.

HighWire Press - науковий портал бібліотеки Стенфордського університету, що надає доступ до більш ніж 1,5 тис. журналів, книг, конференцій та інших публікацій, 5 млн повнотекстових рецензованих статей, з них біля 2 млн. - у вільному доступі. Тематика: физичні, біологічні, медичні, соціальні та гуманітарні науки.

Вільний доступ в інтернеті.

HINARI - програма досліджень в галузі охорони здоров'я, яка забезпечує доступ до найбільших світових колекцій літератури з біології, медицини, охорони здоров'я та деяким природничим наукам. Більш ніж 8 тис інформаційних джерел від таких видавців, як Blackwell, Elsevier Science, the Harcourt Worldwide STM Group, Wolters Kluwer International Health & Science, Springer Verlag та John Wiley, надаються по підписці, але деякі журнали – у вільному доступі.

Вільний доступ в інтернеті.

Ingentaconnect - багатогалузева реферативна база даних (хімія, фізика, комп'ютерні науки, математика, біологія, медицина, економіка, соціальні науки та ін.) пропонує доступ до 4,5 млн. статей з 13,5 тис. наукових журналів таких відомих видавців, як Elsevier, Springer, IOP Publishing, Taylor and Francis, NPG та ін.

Вільний доступ в інтернеті.

InTech - видавець наукових книг та журналів відкритого доступу з різних галузей знань (STM – Science, Technology and Medicine: Наука, Технологія та Медицина). На червень 2011 р. - це більш ніж 430 книг та 4 наукових журнали.

Вільний доступ в інтернеті.

NARCIS - Нідерландський національний портал наукової інформації, що містить понад 600 тис. публікацій (з них понад 240 тис. у відкритому доступі), у тому числі з репозитаріїв усіх голландських університетів та наукових установ.

Вільний доступ в інтернеті.

OAIster - колекція цифрових ресурсів з відкритих архівів по всьому світу у рамках проекту всесвітньої бібліотечної організаціїї OCLC. На сьогоднішній день OAIster надає доступ до 25 млн записів від 1157 учасників.

Вільний доступ в інтернеті.

OAI - Система пошуку у відкритих архівах України - Гарвестер української наукової інформації: ресурс, розроблений та впроваджений Інститутом програмних систем НАН України та Житомирським державним університетом ім. І. Франка. Надає можливість проводити централізований пошук у відкритих повнотекстових архівах України серед близько 80 тис. записів.

Вільний доступ в інтернеті.

OAPEN - Open Access Publishing in European Networks - міжнародний проект відкритого доступу до монографій в галузі гуманітарних та соціальних наук. Повні тексти майже 1500 примірників.

Вільний доступ в інтернеті.

OpenDOAR - (The Directory of Open Access Repositories) - пошук достовірної наукової інформації у відкритих репозитаріях у всьому світі, який підтримується службою SHERPA Університету Ноттінгема. На липень 2011 р. представлено більш ніж 2000 репозитаріїв світу.

Вільний доступ в інтернеті.

Open J-Gate - одна з найбільших світових баз даних відкритого доступу. Містить посилання на повні тексти більше 1 млн. журнальних статей з майже 9 тис. наукових журналів (6020 з яких рецензовані), з різних галузей знань. Розробка індійської фірми Informatics.

Вільний доступ в інтернеті.

PLoS - Public Library of Science - 7 англомовних наукових журналів з медицини, біології, екології, математики, комп'ютерних наук, хімії та ін. у відкритому доступі.

Вільний доступ в інтернеті.

PubMed Central - відкритий повнотекстовий архів (репозитарій), що включає 1383 журнали з біомедицини (2,2 млн статей). Окремі журнали тимчасово недоступні з періодом ембарго від кількох місяців до півроку з моменту появи друкованого видання.

Вільний доступ в інтернеті.

ScientificCommons.org - пошукова німецькомовна платформа (бета-версія), яка забезпечує вільний доступ до наукових робіт різноманітної тематики, опублікованих та розташованих у відкритих репозитаріях усього світу. В даний час надає доступ до більш ніж 38 млн. публікацій із 1269 архівів 53 країн світу.

Вільний доступ в інтернеті.

ScientificReport - новий науковий журнал відкритого доступу від видавництва Nature, що охоплює всі галузі природничих наук. Публікації починаючи з 2011 року.

Вільний доступ в інтернеті.

Scirus - одна з найбільших спеціалізованих науково-орієнтованих пошукових систем. Здійснює повнотекстово-реферативний пошук у понад 410 млн. наукових веб-сторінок (латиницею) з різних галузей знань (найновіші звіти, рецензовані статті, патенти, препринти і журнали). Використовує дані з таких загальновідомих БД, як arXiv.org, BioMed Central, IOP, LexisNexis та інші.

Вільний доступ в інтернеті.

Експеримент як метод наукового дослідження


23.12.2013; 00:22
хиты: 264
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь