пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

4..2.Система наукових ступенів і звань в Україні та в інших країнах.

Наукові ступені і вчені звання — кваліфікаційна система в науковій та науково-педагогічній діяльності, державне визнання рівня кваліфікації вченого, що є критеріями ранжування наукових і науково-педагогічних працівників. В Україні присуджують наукові ступені — кандидата і доктора наук. Вчені званя доцента (по кафедрі), професора (по кафедрі, за спеціальністю) та старшого наукового співробітника (за спеціальністю) — присвоюють за рішенням вченої ради Міністерством освіти і науки України. Вчені звання доцента та старшого наукового співробітника присвоюють кандидатам і докторам наук, а вчене звання професора, як правило, — докторам наук.

Науковими ступенями в Україні є:

Кандидат наук

Доктор наук

Наукові ступені присуджують спеціалізовані вчені ради на підставі прилюдного захисту дисертацій. Рішення спеціалізованих вчених рад про присудження наукових ступенів затверджуються Департаментом атестації кадрів Міністерства освіти і науки України.

Вченими званнями в Україні є:

Доцент

Старший науковий співробітник

Професор

Присудження наукових ступенів та присвоєння вчених звань є державним визнанням рівня кваліфікації вченого. Порядок присудження наукових ступенів і присвоєння вчених звань встановлюється Кабінетом Міністрів України. Дипломи кандидата і доктора наук, атестати старшого наукового співробітника, доцента і професора видаються Міністерством освіти і науки України. Наявність відповідного наукового ступеня або вченого звання є кваліфікаційною вимогою для зайняття науковим працівником відповідної посади.

Сьогодні одні науковці пропонують перейти взагалі на один ступінь - док­тора філософії. Інші - на два докторських ступені: доктора наук та атестованого доктора наук, а також на два вчених звання: асоційованого професора та професора. Запропоновано і відповідні вимоги щодо здобуття цих титулів.

Така постановка питання є образливою для наявних докторів наук і привабливою - для кандидата наук.

Якщо до запропонованих вимог що­до здобуття наукового ступеня доктора наук, точніше, доктора філософії, немає претензій (вони відповідають вимогам щодо здобуття ступеня кандидата наук, хоча про це нічого й не сказано), то ви­моги щодо здобуття наукового ступеня атестованого доктора наук виглядають комедійно.

Наукові ступені присуджуються в результаті захисту дисертацій, а вчені звання присвоюються за результатами науково-педагогічної діяльності. Порядок та процедура «присудження» та «присвоєння» розрізняються. Бажаючий одержати вчений ступінь кандидата доводить наявність у нього підстав до того на «суді» у вигляді спеціалізованої вченої ради, яка приймає первинне рішення про присудження шуканого ступеня на підставі захисту дисертації. Вчене звання присвоюється уповноваженими на це органами на підставі клопотання, свідчить, що претендентом на вчене звання виконані необхідні для цього умови.

Вкрай бажано, сказав би, навіть обов'язково не змішувати слово «присуджуються», що відносяться тільки до вчених ступенів, зі словом «Присвоюються», відносяться тільки до вчених звань. Це часто зустрічається помилка, притаманна, на жаль, навіть тим, хто вже став вченим. Подібна помилка свідчить або про лінгвістичної неакуратності, або про низьку наукової культурі. У повсякденному житті точно так само змішують слова «представити» і «Надати», що мають, різний зміст. До речі, якщо стосовно наукового працівника порушено клопотання про присвоєння йому вченого звання, то прийнято говорити, що він представлений до вченого звання. А ось до вченого ступеня не уявляють, її, як видно з попереднього викладу, присуджують уповноважені дисертаційні ради або спеціальні комісії за результатами захисту дисертацій.

2. Про наявність вченого ступеня свідчить диплом кандидата або доктора наук, а про наявність вченого звання - атестат доцента, професора. Так що довідки називаються по-різному.

3. Зазвичай присвоєння вченого звання старшого доцента передує присудження наукового ступеня кандидата наук, а присвоєння звання професора - присудження наукового ступеня доктора наук, тобто треба спочатку отримувати ступеня, а потім адекватні їм звання, у зв'язку з чим найчастіше ступінь придбати складніше, ніж звання, яке при наявності ступеня через кілька років отримати відносно нескладно.

 


23.12.2013; 00:22
хиты: 440
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь