пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

76. Ідеологічні особливості фашизму.

Фашизм - ультрареакційна, антидемократична, радикально-екстремістська політична течія, що прагне до встановлення відкритої терористичної диктатури, жорстокого придушення демократичних прав і свобод, будь-якої опозиції і прогресивних рухів.

Фашизм був панівною ідеологією в Італії з 1922 по 1943 p., в Німеччині з 1933 по 1945 p., і був розгромлений в результаті Другої Світової війни, яку він розв'язав. У повоєнний період фашизм був повалений в Португалії (1974), Греції (1974), Іспанії (1975). Неофашистські організації зараз діють у 80 країнах світу - практично у всіх країнах Європи, Америки, у більшості країн Азії, в Австралії та країнах Африки. З 70- х pp. ці організації проводять значні зібрання, з'їзди. Штаб-квартира Всесвітнього союзу нацистів знаходиться у США.

Концептуальні засади: відкрита ставка на силові методи боротьби; агресивні форми поведінки; провокування суспільної напруги; проголошення елітичної і расової винятковості та гегемонії однієї нації; вияв крайньої нетерпимості до інакомислячих; здійснення підривних акцій, тероризм; як ідеологія, містить міфологічні та ірраціональні аргументи, спекулятивно-популістські форми; легко адаптується до ідеології, в основі якої лежать ідеї «сильної» держави та підлеглості їй індивідуальних політичних прав; установка та заохочення мілітаризму; тотальний контроль за суспільством і особою, етатизм.

Риси: тоталітаризм; зрощування партій з держапаратом; консолідація екстреміських організацій; заборона прогресивних партій і організацій; расизм, геноцид, шовінізм, елітаризм, вождизм; використання крайніх методів, форм насильства для досягнення політичної мети; правовий нігілізм; ліквідація демократичних свобод, антидемократизм; максимальний контроль за громадянами і особистим життям громадян; жорсткі переслідування інакомислячих.

 


13.12.2015; 16:02
хиты: 161
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь