пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

44. Сутність політичного режиму та його типи.

Політичний режим - це сукупність характерних для певного типу держави політичних відносин, засобів і методів реалізації влади, наявних стосунків між державною владою і суспільством, панівних форм ідеології, соціальних і класових взаємовідносин, стану політичної культури суспільства. Зміст політичного режиму визначається взаєминами між двома політичними субстанціями - владою і свободою. Значну увагу характеристиці політичних режимів приділяв у своїх працях Арістотель. Він поділив режими на правильні (монархія, аристократія, політея) і неправильні (тиранія, олігархія, демократія): при правильному режимі влада використовується для загального блага, а при неправильному - для задоволення приватних інтересів правлячої групи. Еволюція політичних режимів має свою послідовність, відповідні цикли: монархія - аристократія - олігархія - тиранія - демократія - республіка (політея). У XVI ст. французький мислитель Ж. Боден, опираючись на ідеї Арістотеля, у праці "Республіка" класифікує політичні режими на: 1) монархію (верховна влада належить одній особі); 2) аристократію (при владі знаходиться менша частка населення); 3) народну державу чи республіку (весь народ бере участь у здійсненні влади).

Ознаками виділення політичного режиму у окремий тип є:

•  спосіб формування органів влади;

•  співвідношення між гілками влади;

•  становище і роль політичних партій та громадських організацій;

•  правовий статус особи;

•  рівень економіко-господарського розвитку;

•  рівень політичної стабільності суспільства;

•  порядок функціонування правоохоронних і каральних органів;

•  встановлена правова система, її особливості та характер;

•  історичні, культурні традиції, звичаї народу тощо.

З виділених ознак можна зробити висновок, що політичні режими розрізняються на основі аналізу співвідношення та взаємодії держави і гро мадянського суспільства.

В. Якушик пропонує таку класифікацію політичних режимів:

1) режими постійні та тимчасові;

2) режими нормального та надзвичайного функціонування;

3) конституційні та неконституційні;

4) режими функціонування правової держави, режими революційної за-I конності та режими свавілля (відсутність законності);

5)  світські, релігійні, атеїстичні;

6)  безпартійні, одно-, дво- та багатопартійні;

7) цивільні та воєнні;

8) режими, що мають досить стабільну та надійну внутрішню опору та такі, що потребують постійно підтримки ззовні;

9)  режими, котрі опираються лише на національні інститути влади, та , такі, що підтримуються за допомогою діючих на території країни політич-| них інститутів, які представляють закордонні сили;

10)  режими, що мають реальною постійною і активною сферами своєї ' діяльності увесь світ та такі, котрі у своїй діяльності фактично обмежені  рамками своєї країни і мають лише окремі компоненти загальнопланетар-I ної системи забезпечення національних інтересів.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


13.12.2015; 16:02
хиты: 623
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь