пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

19. Хімічний і молекулярний склад клітини

Висока активність органоїдів рослинної клітини пояснюється як структурними особливос¬тями, так і їхнім хімічним складом. 90% маси живих тканин становить вода, а 99% маси протоплазми становлять всього лише 6 еле¬ментів: вуглець, водень, азот, кисень, сірка, фосфор. Всі ці елементи входять до складу най¬важливіших типів органічних сполук клітини — вуглеводів, ліпідів, білків, нуклеїнових кислот та складових частин цих молекул — амінокислот, нуклеотидів, моноцукрів та жирних кислот.

ВУГЛЕВОДИУсі вуглеводи — це альдегіди, або кетони.  Це найпоширеніша в рослинному світі група органічних речовин. Біологічно важливі п'ятивугленеві цукри (пентози) та шестивугле-цеві (гексози) можуть існувати як в лінійній, так і в циклічній формах, наприклад, глюкоза, рибоза, фруктоза .Транспортною формою вуглеводів у рослин є сахароза — найпростіший дисахарид, що складається з глюкози та фруктози, первинним джерелом яких є фотосинтез .

Більш довгі ланцюги моносахаридів створюють полісахариди — крохмаль, Найчастіше вуглеводи запасаються в рослинах у вигляді крохмалю, що складається з двох полісахаридів — амілози та амілопектину.

  Усі вуглеводи мають важливе значення у функціонуванні рослинних *    клітин і організму в цілому. Осмос і тургесцентність, процеси росту, фотосинтез, транспірація, транспортування неорганічних йонів та органічних молекул, проростання насіння — далеко не повний перелік процесів, де вуглеводи беруть безпосередню участь.

ЛІПІДИЦе жироподібні речовини, які входять до складу всіх живих клітин і мають важливе значення в організації їхніх мембран та обміні речовин. До складу ліпідів входять як вільні жирні кислоти, так і моно- та дигліцериди, фосфатиди, стерини, кутин, суберин, воск. Жири є запасними речовинами і в значних кількостях накопичуються в насінні та плодах багатьох рослин.

Вітаміни. Вітаміни — група відносно низькомолекулярних органічних сполук різноманітного хімічного складу, що споріднені за ознакою їхньої обов'язкової необхідності для живлення тварин і людини. Лише зелені рослини здатні синтезувати вітаміни з неорганічних речовин.
 Ферменти. В кожній рослинній клітині синтезуються-ферменти, які діють як каталізатори.

    Білки́ — складні високомолекулярні природні органічні речовини, що складаються з амінокислот, сполучених пептидними зв'язками. Виділяють кілька груп простих білків , з яких у рослинах переважають альбуміни та особливо глобуліни. Складні процеси життєдіяльності, синтез білків, передавання спадковості здійснюються при інтимній участі нуклеїнових кислот. Розрізняють два типи нуклеїнових кислот, рибонуклеїнову (РНК) та дезоксирибонуклеїнову (ДНК).

ДНК — складна високомолекулярна біологічно активна сполука є носієм генетичної інформації всього живого світу.

 


31.05.2015; 22:49
хиты: 160
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь